Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Slikar Ljuba Popović

Slikar Ljuba Popović
Slikar Ljuba Popović

Otvaranje izložbe u Galeriji PARISKI KRUG u Evrocentru u Beogradu: Slike Ljube Popovića iz privatnih kolekcija, 31. maj 2013. godine.

Govore ovim redom: Milan Komnenić književnik, Živojin Ivanišević vlasnik galerije, Ljuba Popović slikar i Ljuba Simović pesnik.

Slušaj:     (mp3)

Slikar Ljuba Popović
Slikar Ljuba Popović

Mala retrospektiva velikih formata od 1975.

Ljuba Popović, komentari o slikama, slikarima i kolekcionarima:

“Svaka slika, roman je za sebe. U njemu ima i sna i jave i seksa i smrti. I svaka je muzika za oko, često neobjašnjiva rečima i umetniku i posmatraču. Ipak delo “Adam i Eva” lično doživljavam kao najbolje.

Slikar Ljuba Popović
Slikar Ljuba Popović

Svaka slika rađena je po nekoliko godina, najmanje dve. Zato ih i nema mnogo pa ne mogu ni da organizujem mnogo ovakvih izložbi. Godišnje ukupno uradim možda desetak slika.

Slikari su podeljeni na one koji imaju kamion slika i izlažu u Amsterdamu, Lionu pa onda u Berlinu. To je što se mene tiče, putujući cirkus. Smatram da slikar treba da napravi izložbu samo onda kada ima nešto da kaže. Ovaj slučaj nije takav, ali se iza postavke krije dobar razlog - želja da osvetlimo svet kolekcionarstva, prostor bez kojeg ne bi bilo protoka umetničkih dela, deo naše javnosti koji želim da prezentujem u Parizu. Da pokažem da se u Srbiji umetnost ipak ceni i da ima mnogo njenih ljubitelja, iako to tako ne izgleda kada se pogelda stanje u kome smo. To je moj “podzemni” način promocije naše zemlje jer budući da je naša država ne promoviše, ni Francuzi onda ne mogu znati istinu o nama. Zato sam insistirao da tekstovi u monografiji koja prati izložbu ne budu samo o meni i mom radu već o kolekcionarima.

Moje slike biraju posebni ljudi, često oni koji imaju donekle perverznu ideju o slikarstvu. Reč je o nekoliko velikih kolekcionara u Francuskoj. Jedan od njih živi u dvorcu u Normandiji i ima 36 mojih slika velikog formata. Njih je nabavljao ili od mene ili putem javnih prodaja. Poslednja pod nazivom “Ima li života posle smrti?”, dimenzija 2,69 puta 4 metra, konačno je našla svoje mesto na njegovom zidu. Pored toga, posebno sam ponosan na to što se moje delo “Mesečarka” nalazi u najvećoj svetskoj kolekciji slikara nadrealizma u Njujorku, koja pripada direktoru lista “Pari mač”. To mi znači više od bilo koje nagrade koju bih dobio, a koje sam inače uvek odbijao da primim.“

Slikar Ljuba Popović

Ljubu Popovića upoznao sam u Valjevu 2012. godine, prema fotografiji koju prilažem. Ovu stranicu sajta na izložbi u galeriji “Pariski krug” kako je to već naznačeno, započeo sam 2013. Dogovorili smo se da nastavak ovog razgovora obavimo krajem leta 2013. kada se ponovo Ljuba vrati u Beograd ili Valjevo. Snimak koji slušate traje 5 minuta i može se smatrati kao deo velikog posla koji nas očekuje.

Ljuba govori. Slušaj:     (mp3)

Slikar Ljuba Popović

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Slikar Ljuba Popović
Slikar Ljuba Popović
Slikar Ljuba Popović

Slikar Ljuba Popović

Napomena: sve fotografije stranica sajta koje su označene kao Ljuba Popović, snimio je urednik sajta Dragoslav Simić.

Postavljeno: maj 2013.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana