Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

“Zeleni megaherc”, nekad bilo...

Mario Mihaljević

Mario Mihaljević

Evo šta sam zapisao kao najavu za ovu emisiju.

„Maria Mihaljevića skladatelja zabavne muzike i novinara, upoznao sam februara 2011. godine u Zagrebu, nikad ranije, kao kolegu koji je jednim delom svog profesionalnog rada vodio zajedničku emisiju Radio Beograda 2 i Radio Zagreba, „Zeleni megaherc“. Najduže je sarađivao sa Jovanom Arežinom (1949. ~ 2007.) urednikom i voditeljem, kolegom iz Radio Beograda, o kome takođe govori u ovoj emisiji.

Kad smo se sreli, obradovao se Mario kao da se znamo sto godina. Slušao me je samo na radiju kao uostalom i ja njega. Mario je bio na svoj način originalan i nije bio sličan ni jednom liku iz „Gospode Glembajevih“ Miroslava Krleže, napudrovani gospodičić, lepih manira i dekadentnih misli. Nije bio snob. Imao sam simpatije za čoveka koji je samnom razgovarao bez trunke želje da me fascinira štosovima kojima je obilovao naš razgovor.

Neko ko sluša ovu emisiju, upitaće se da li je ovaj novinar koji sada čita svoje utiske iz Zagreba, normalan. Pa taj Mario ima počitičku biografiju za zatvor kao osvedočeni srbomrzac i predstavnik partije HDZ koja je sa Tuđmanom u Hrvatskoj i Miloševićem u Srbiji, srušila predhodnu Jugoslaviju i uvela zemlju u građanski rat.

Da bih sebe, a pre svega Maria opravdao od ovakvih protesta, tražio sam na nekom sajtu šta je zapisano o Mihaljeviću i našao ovaj naslov, a potom i tonski zapis samog Mihaljevića; objavljeno 17. marta 2011. godine koji ću skinuti u originalu za ovu emisiju, kako je izgovoreno, sa sajta. Naslov teksta glasi: „Originalan način opraštanja od bivše stranke“. Onda ide podnaslov: „Poznati hrvatski radio voditelj i kompozitor, te voditelj skupova HDZ, devedesetih godina, Mario Mihaljević, na vrlo originalan način se oprostio od vladajuće stranke kroz pjesmu stavljenu na Internet.“

Ova rečenica je moj dodatak, ne najava sa Interneta. Ako je na kraju svoje pesme Mario izgovorio i neku psovku, razumećete zašto. Zato moja emisija sa Mihaljevićem spada u „lične istorije“.

Slušaj 1. deo:     (mp3)

Slušaj 2. deo:     (mp3)

Mario Mihaljević
Mario Mihaljević

Ove radne fotografije kolege Jovana Arežine, voditelja „Zelenog megaherca“, načinio sam januara 1990. godine, na sastanku u zgradi Vlade Srbije na kome se pored ostalog, dogovaralo kako će Radio Beograd izveštavati iz Izraela.
Na slici levo Klara Mandić predsednica društva srpsko jevrejskog prijateljstva, a na slici desno je Tomi Lapid (levo), glavni urednik lista „Maravi“ koji izlazi u Tel Avivu.
(Lapid je rođen u Novom Sadu).

Mario Mihaljević posebno će biti upamćen kao kompozitor pesama zabavne muzike “Džuli” koja je zastupala Jugoslaviju na Evroviziji i kopozicije “Vlakovi vozovi” koju ovde možete ćuti. Kako su nastali “Vlakovi ~ vozovi” u emisiji govori Mario.

Slušaj - Vozovi, vlakovi:     (mp3)

Na pitanje kako je nastala pesma “Vlakovi ~ vozovi” tek dva meseca kasnije od postavljanja ove stranice, dobio sam ovo pismo od Maria. Odgovorio mi je u svom stilu:

Oprosti što ti se tek sada javljam, ali opizdio me još jedan infarkt pa su me čak u bolnici vratili među žive.
Eto, tako.
A povijest kaže da mi je inspiracija bio Đorđe Marijanović (rođen istoga datuma kad i ja i Maradona), samo različitih godina, jer on je rekao da se pitao putujući vlakom u Zagreb gdje se to voz pretvara u vlak, ja sam to ispričao Voji Šiljku koji piše tekst, ja glazbu i tako to...
Drago Diklić ju uvrštava na festival...dalje se zna....

Pozdrav
Mario

Postavljeno: jul 2011.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com


Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana