Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Đorđe Malavrazić
u razgovoru sa profesorom Mihailom Đurićem

Mihailo Đurić
Profesor Mihailo Đurić

Profesor Mihailo Đurić bio je prvi dobitnik Nagrade Radio Beograda 2 za Knjigu godine. Žiri je doneo tu odluku krajem 2000. godine. Odmah pošto je nagrada uručena akademiku Mihailu Đuriću, zamolio sam ga za razgovor za Drugi program Radio Beograda. Začudo, trebalo je dugo da ga nagovaram jer kako je i u ovom razgovoru rekao, profesor Mihailo Đurić smatra da je pojavljivanje inteklektualaca u medijima često svedeno na puko brbljanje. Rekao je da filozof treba da govori pred mikrofonom samo onda kada ima zaista šta da kaže, i to da kaže na poseban način.
Ipak sam ga nagovorio, i tako je nastao ovaj razgovor, a kada je već snimljen dopao se profesoru Mihailu Đuriću da je na njegovu inicijativu plasiran, u subotnjem dodatku Politike, a zatim i u časopisu Letopis matice srpske. Najzad akademik Mihailo Đurić je ovaj razgovor štampao u jednoj svojoj knjizi intervjua, eseja i članka objavljenih u medijima.

Danas on ima 87 godina, znači da je u to vreme imao 78, ali je i danas veoma živog duha i doajen je srpske filozofije. Bio je sve doskora i predsednik filozofskog drušva Srbije, a onda je ustupio mesto drugima mlađima koji će moći bolje da obavljaju razne organizacione poslove.
U svakom slučaju stekao je veliko ime u našoj kulturi pre svega kao istaknuti filozof, a zatim svakako i svojim moralnim stavovima. Znamo da je u jednom trenutnku bio osuđen na zatvorsku kaznu, zbog svog čvrstog i doslednog stava u vezi sa statusom autonomnih pokrajina u Jugoslaviji odnosno sa donošenjem Ustava iz 1974 godine.

Razgovor je emitovan 2. decembra 2000. u emisiji Glasnije Radio Beograda 2.

Slušaj:   Deo 1:     (mp3)

Deo 2:     (mp3)

Deo 3:     (mp3)

Postavljeno: decembar 2009.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana