Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Milan Panić

Građanski rat je već zahvatio nekadašnju veliku Jugoslaviju kada je Milan Panić kao predsednik Vlade SR Jugoslavije došao na taj položaj maja 1992. Jula iste godine vodio je pregovore u Budimpešti sa hrvatskim premijerom Matom Granićem, kako bi se nastali sporovi rešili na miran način. Kao deo paketa sankcija SR Jugoslaviji, međunarodna zajednica je ukinula vazdušni saobraćaj sa Beogradom, ali ovaj let, slika je načinjena na tom letu, imao je specijalnu dozvolu i bio je promocija drugačije Panićeve političke strategije od politike aktuelnog predsednika države Slobodana Miloševića i jasna podrška međunarodne zajednice Paniću. U avionu nalazila se i grupa novinara. Tu u sam upoznao Milana Panića i tada je snimljen ovaj razgovor.

Milan Panić u avionu
Milan Panić u avionu za Budimpeštu 1992.godine
Ispred Panića okrenuti leđima kameri, s leva na desno,
Slavko Ćuruvija i Manojlo Vukotić

Slušaj - Milan Panić u avionu:

  (mp3)

Pojava Milana Panića u političkom životu treće sužene Jugoslavije dogodila se iznenada. Pozvao ga je Slobodan Milošević ne očekujući da će u ovom poslovnom čoveku iz Amerike imati protivnika. Decembra 1992. održani su novi izbori za predsednika Jugoslavije na kojima je kao kandidat opozicije bio Milan Panić. Poslednjem predizbornom skupu pred Saveznom skupštinom 18. decembra prisustvovalo je nekoliko stotina hiljada ljudi i sve što je tada rečeno može se čuti. Vidi "Knjige koje govore".

Rezultati izbora nisu potvrdili Panića za predsenika. Ova velika istorijska greška imaće za posledicu u svom najsurovijem obliku bombardovanje 1999. i nezavisno Kosovo koje država Srbija danas ne priznaje. Međutim Milan Panić bez obzira na nepovoljan ishod izbora, kao predsednik farmaceutske korporacije ICN, kupovinom Galenike 1993, došao je do vlasništva ove velike domaće fabrike lekova. Kasnije između ICN i države došlo je do spora oko vlasništva. U međunarodnoj arbitraži spor dobja 2001. godine ICN, ali je Galenika ipak vraćena državi. Zaista pomalo nejasna formulacija, ali tako je bilo. Povodom okončanja spora Panić je održao 2001. konferenciju za štampu u beogradskom Medija centru i tada sam snimio ovu emisiju. Bio je to moj zadnji susret sa Milanom Panićem.

Slušaj: Kako je „otišla“ Galenika      (mp3)

Postavljeno: oktobar 2009.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana