Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Slikar Miloš Šobajić sa suprugom

koji je rekao da će živeti 130 godina

(u pripremi)

Slikar Miloš Šobajić

Sa vikipedije: Miloš Šobajić (franc. Milos Sobaïc; Papuk, 23. decembar 1944 — Beograd, 24. april 2021) bio je srpski i francuski slikar i vajar. Smatra se jednim od najznamenitijih srpskih i evropskih umetnika

Slikar Miloš Šobajić
Slikar Miloš Šobajić

Napomena priređivača:

Miloša Šobajića snimio sam aprila 1994. godine u Narodnom muzeju u Beogradu tokom njegove izložbe koja se dešavala u vreme vlade Slobodana Miloševića. Do sada emisija nije predstavljena ni na sajtu ni u programima Radio Beograda. Tako se dogodilo da se premijera emisije održava maja meseca ove 2021. godine. Šobajić se ljuti na Prvu mušku gimnaziju koju je završio, na svog profesora crtanja i osim toga iznosi niz ličnih stavova o političkim ličnostima toga vremena od kojih se autor ove emisije ograđuje. Na fotografiji levo od Šobajića je njegov drug iz školske klupe Dragoljub Janković kome se zahvaljujem na pribavljenim fotografijama i želji da se osmisli ova stranica. Meni kao uredniku sajta bitno je da Mišinu priču prikažem javnosti u celini bez skraćivanja i uredničkih intervencija na način kako je mislio i govorio u vreme kada smo ispred mikrofona sedeli zajedno u Narodnom muzeju u Beogradu.

Govori Miloš Šobajić

Slušaj:    (mp3)

Biografija /Vikipedija/

Rođen je 1944. godine u zbegu na planini Papuk u Slavoniji. Majka ga je u pelenama prenela preko Mađarske u Srbiju, i tek tada ga je prijavila matičnoj službi, zbog čega je u mnogobrojnim publikacijama zapisano da je rođen 1945. u Beogradu.

Po ocu Voju, potiče iz Crne Gore, koja je krajem XIX veka donela u Crnu Goru prvi bioskop, prvo pozorište, čitaonicu i biblioteku, pleh orkestar, prve novine i časopise. Majka Mirjana potiče iz Like.

Osnovnu i srednju školu je pohađao u Beogradu, Istanbulu i Nikšiću. Maturirao u Prvoj Beogradskoj gimnaziji, 1964. godine. Završio je Akademiju Likovnih umetnosti u Beogradu 1970, da bi se dve godine kasnije preselio u Pariz. Od 2005. godine predaje na Luksun Akademiji lepih umetnosti u Šenjangu u Kini, a istovremeno osniva Fakultet za umetnost i dizajn na Megatrend univerzitetu u Beogradu, na kojem je bio dekan, redovni profesor i počasni doktor, da bi godine 2012. postao profesor emeritus. Svoja dela je predstavio na preko osamdeset samostalnih izložbi širom planete i učestvovao na oko pet stotine grupnih izložbi. Njegova dela se nalaze u tridesetak muzeja savremene umetnosti u svetu.

O radu Miloša Šobajića je objavljeno pet monografija kod izdavača u Parizu, Beogradu i Londonu, čije su tekstove pisali Alen Žufroa, Nobelovac Peter Handke, Edward Lucie-Smith Edvard Lusi Smit i drugi.

Svoju prvu knjigu, pod nazivom: Slikaj i ćuti, autobiografskog karaktera, a koja govori o uticaju globalizma na savremenu likovnu umetnost, objavio je 2018. godine.

Bio je oženjen Majom T. Izquierdo (Iskjerdo).

Godine 2021. objavljuje autobiografiju "Mojih devet života", knjiga koju posvećuje svojoj supruzi Maji.

Sahranjen je 29. 4. 2021. u Aleji zaslužnih građana u Beogradu.

Slikar Miloš Šobajić
Drugovi iz Prve beogradske gimnazije, gore levo Miloš Šobajić, u desnom uglu dole, Dragoljub Janković
Slikar Miloš Šobajić

Dragoljub Janković govori o svom drugu iz školske klupe Miši Šobajiću, aprila 2021.

Slušaj:    (mp3)

Slikar Miloš Šobajić

Slikar Miloš Šobajić
Slikar Miloš Šobajić

Slikar Miloš Šobajić

Postavljeno: maj 2021.

Ljilja Simić
Ljiljana Simić
takođe je bila Mišina drugarica iz gimnazije, išli su u isti razred Dragan Janković, Ceca Papakoča, Mira Hajdin, Ivan Pavlov, Ljiljana Simić i drugi koje ne znam.
Na ovoj amaterskoj fotografiji snimljenoj na Kalemegdanu je gimnazijalka Ljilja. Slika je data da pokaže lepotu, radost i sreću mladosti iz generacije sedamdesetih kojoj su svi pripadali zajedno sa Šobajićem.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana