Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Koncentrični krugovi dokumentarnosti – "Srpski specijaliteti"
u radiofonskoj interpretaciji Dragoslava Simića

Iz knjige Ranka Burića

Odolevanje nemaru


Major Nikola Kosić

Radio program iz Milvokija

Major Nikola Kosić i Ceca Bojković
Glumica Svetlana Bojković i major Nikola Kosić. Snimio sam ih u Kosićevoj kući u Čačku 2000. godine. Major Kosić je tom prilikom predao Ceci Bojković pisanu zaostavštinu njenog dede koja je ostala u zarobljeničkom logoru u kome su Kosić i on bili zajedno. Kosić je tu dokumentaciju sačuvao pa je to bio razlog što smo zajedno, Ceca i ja posetili Kosića. (Zapisao D. Simić)

Ono čime Simićev sagovornik Nikola Kosić (rođen 1907. godine) nije dragocen samo kao svedok istorije, nego i kao čovek koji je od 1952. do 1982. uređivao Srpski radio-program u Milvokiju (SAD), doseljavanjem u Čačak (1994.) doneo je i dragocene snimke iz svog radio programa. (Vidi knjigu, link "Raskol u eteru").

Od tih snimaka Simić je sačinio nekoliko vrednih dokumentarnih emisija: Patrijarh German i SPC u Americi – u tri nastavka, emitovana je jula 1997, (link Patrijarh German), a još dve o Radio-Milvokiju emitovane oktobra iste godine. Same te reportaže neobičnošću učesnika i snimaka, ali i posebnim Simićevim rezonima i kombinacijama, nadilaze nivo zanatski urađene dokumentarne emisije. Shvatajući važnost i neobičnost građe, ređajući koncentrične krugove svoga dokumentarističkog rada, septembra 1997. satvorio je dokumentarno-dramsku sintezu Radio Nikole Kosića. Snimatelj Dejan Ivanović, pouzdani muzički urednik i sam radiofonski stvaralac Predrag Stamenković dali su svoj pečat i doprinos ovoj sintezi. Dinamika našeg američkog rasejanja dočarana je specifičnim izvođenjem narodnih kola i pesama. Premda može da se žali što se ovi Kostićevi snimci nisu ranije mogli čuti u našoj zemlji, slušalac je pomoću njih prenet među našu emigraciju dugo ovde prikazivanu kao neprijateljsku. Slušamo o nesuglasicama, o crkvenim i političkim pitanjima, o odanosti Draže Mihajlovića. Kosića upoznajemo u ulozi režisera kraćih dramskih sastava. Nije ovde reč o nekom naknadnom najnovijem pomodarskom promišljanju naše istorije kakvo smo tu i tmo sretali u našoj zemlji. U ovoj Simićevoj radio-drami slušamo kako još 1956. godine, na primer, vispreni profesor Knežević, takođe martovski pučista, a posle urednik „Glasa kanadskih Srba“, govori o Titovom velikom ugledu čak i u zapadnom svetu zbog savezničke propagande iz poslednjih godina rata, ali i zbog, kako on kaže, zabluda da je Tito vođa spontanog revolucionarnog pokreta ugnjetenih, a, u stvari, na vlast došao zahvaljujući sovjetskoj vojnoj intervenciji, da ostvaruje socijalni napredak bez takmaca, da je spasilac federalne Jugoslavije, (iako su, po Kneževiću, oba pokreta otpora bila za federaciju). Knežević nije krio slabosti emigracije, kolaboracionista, presvučene u antinaciste, u lažne disidente, slabu organizovanost. Radiofonski dinamično i kreativno Simić nas upozorava na drugačiji pristup Titu i njegovoj epohi.

Srodni linkovi

~ Razgovor o knjizi Dragoslava Simića "Raskol u eteru" prema radio programu Nikole Kosića

~ Profesor Radoje Knežević

Napomena urednika sajta:
Emiaija koju slušate zove se „Srpski radio Milvoki“, a sadrži prvu sačuvanu infomativnu emisiju nastalu van Jugoslavije, koju je snimio Nikola Kosić na ploči, 1953. godine.

Slušaj:     (mp3)

Postavljeno: maj 2014.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana