Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Koncentrični krugovi dokumentarnosti – "Srpski specijaliteti"
u radiofonskoj interpretaciji Dragoslava Simića

Iz knjige Ranka Burića

Odolevanje nemaru


Fragmenti o srpskoj radiofoniji
“Tola Manojlović” Mome Dimića u izvođenju Petra Kralja

Među reportažama o umetnosti i umetnicima ističe se ona o Tolu Manojloviću – čoveku sa Kosmaja o kome je 1967. godine Moma Dimić objavio knjigu. Dragoslav Simić je ovde bez ikakve pompe i samohvale primenio svoju višeslojnu sintetičku metodu „koncentričnih krugova“. Sačinio je slušanja vrednu emisiju u koju je utkao svoju reportažu o Petru Kralju – glumcu koji je u režiji Petra Teslića više od 250 puta igrao mono-dramu na osnovu Dimićeve knjige. Tonske „slike samog Tola Manojlovića“, načinjene u bolnici, kao i izvode iz kritičkih osvrta iz dnevne i druge štampe povodom te neobične knjige, utkane su u emisiju.

Autentično svedočenje Manojlovićevo kako imamo prilike da se uverimo u Simićevoj emisiji, nije podstaknuto željom da se sabesednik opseni. Iskri iskaz jednog srpskog seljaka našeg doba; ono u pojedinim svojim delovima može biti zanimljivo proučavaocima jezika, ali i proučavaocima narodnog života (na primer, priča o Ciganima i svetom Iliji; pa san o mrtvima, ili, pak, epizoda o smrti Tolovog brata Jordana, smrti koju je predosetila krava). Simić je nehatom mogao da nas liši tih dragocenih pojedinosti, ali ih je svesno snimio i uneo u emisiju. Sa pažnjom se sluša glumčeva povest o mono-drami, o krizi kroz koju je prošao, ali i o oduševljenju mladih ljudi od kojih je bar njih dvadeset ne pamet naučilo i amaterski igralo ovaj komad. Radijskim poklonicima neće promaći činjenica da je izvođenje ove monodrame upriličeno za radio u režiji Petra Teslića.

Petar Kralj
Petar Kralj glumac kao „Tola Manojlović“
Fotografiju snimio Dragoslav Simić, kraj leta 1997.

Slušaj - Petar Kralj:


(mp3)

Postavljeno: maj 2014.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana