Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Film „Plastični Isus“ /1971./ Lazara Stojanovića

Tri godine u zatvoru i zabrana javnih delatnosti zbog ovog filma
o kome govori Lazar Stojanović

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com. Budite prvi koji će svojim novčanim prilogom podržati ovo kulturno dobro kome zbog nedostatka sredstava preti gašenje.

Lazar Stojanović
Lazar Stojanović
Lazar Stojanović

Slušaj:     (mp3)

Lazar Stojanović
Lazar Stojanović

Dragoslav Simić: Zapis o Lazi

Kao što se vidi, link ka “Plastičnom Isusu” skinuo sam sa NETA Plastični Isus (1971) link ka filmu - YouTube (OVAJ LINK PREMA PREGLEDU 12.03.2020. godine VIŠE NIJE AKTIVAN) bez bojazni da će me zbog toga neko “juriti”, januara 2016. godine. Ali nije bilo uvek tako. “Moj film”, emisiju sa Lazom o njegovom filmu i životu za radio koja je sada postavljena na ovoj stranici sajta, snimio sam 1989. u vreme tek kada je Laza smeo da izađe pomalo u javnost.

Ne ističem ovim činom svoju hrabrost, naprotiv; šta sam čekao dotle?! Slučaj je hteo da sam pre ostalih kolega iz tadašnjih medija, krajem osamdesetih godina, prvi uočio da “Laza može da govori na radiju”. Neverovatno, fascinantno u njegovoj priči, između ostalog o čemu je pričao, kao dragocen izvor za saznanja o vremenu besčašća, jeste da je posle zatvora godinama bio “sklonjen iz javnosti” tako što mu je onemogućavana svaka javna delatnost. Na primer da bi se izdržavao, napiše neki tekst za Politiku pod tuđim imenom, /tada su novine još plaćale svoje sardnike/, a onda se u tim novinama nađe doušnik koji prijavi da “pod tim imenom” piše Laza. I opet “ulica” i opet “ništa”.

Prepisujem Lazinu kraću biografiju iz zagrebačkog Jutarnjeg lista, ne iz moje emisije jer u emisiji treba čuti autentično Lazu kako je on opisao događaje:

“U studenom 1971. Stojanović je otišao u vojsku u Požarevac, u tzv. Titovu gardu. Pred sam kraj odsluženja vojnog roka, što smatra najmučnijim razdobljem svoga života, uhapšen je i osumnjičen da podriva titoistički sistem.

Pod povećalom se iznenada našao i njegov diplomski film "Plastični Isus", koji je dotad malo tko vidio jer nije ni imao službenu dozvolu za prikazivanje: U razdoblju nakon Karađorđeva, kada je filmovima "W.R: Misterija organizma" Dušana Makavejeva i "Maestro i Margarita" Aleksandra Petrovića naprasno uskraćeno pravo distribucije u jugoslavenskim kinima, studentski film "Plastični Isus" doimao se kao nečuvena provokacija, ironično seciranje svjetskog totalitarizma, s neušminkanim kadrovima Josipa Broza Tita, koji je sprema održati jedan od najvažnijih govora u karijeri.

Stojanovića su strpali u zatvor, a ukupno s razdobljem u kojem se protiv njega vodila istraga u njemu je proveo tri godine.”

Sad opet jedna rečenica o Lazi iz moje tastature.

Stojanovića znam iz studentskih dana pre filma o kome je reč. Preko puta Radio Beograda, na uglu Kondine, bila je stara kafana “Pod lipom”. Tamo su dolazili na piće novinari radija, ali i mi studenti, može se reći, rado. E odatle znam Lazu. Ne unosim kafanske dogodovštine namerno jer je to tema koja sa ovom pričom nema veze, ali je lepa, a posetioci sajta neka sebi dočaraju šta se sve u kafanskim “pobunama” moglo dešavati.

Ovoliki broj Lazinih fotografija koje objavljujem na ovoj stranici, snimio sam u Lazinom stanu iste godine kada i emisiju, u Cvijićevoj ulici. To je mladi Laza iz “mog filma” o Lazi, kao iskupljenje jer pravi film o njemu nikad nisam snimio. “Mašinerija” NETA koja sve prati, uvrstiće te slike u dokumente o Stojanovićevom životu koje će neko drugi uspešnije koristiti od mene.

Podaci o filmu “Platični isus” kao podsećanje na ljude od kojih su neki kasnije oblikovali naš društveni i kulturni život:

Scenario i rezija: Lazar Stojanović

Uloge:
Svetlana Gligorijević
Tomislav Gotovac
Vukica Đilas
Ljubiša Ristić
Mida Stevanović

Lazar Stojanović
Lazar Stojanović
Lazar Stojanović
Lazar Stojanović
Lazar Stojanović
Lazar Stojanović
Lazar Stojanović
Lazar Stojanović

Lazar Stojanović

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Postavljeno: decembar 2015.

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana