Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Radio „Slobodna Jugoslavija“ iz Bukurešta, izveštava 1949.

Neobična biografija Milana Petrovića

SMS poruka: “Dragane pazi, guram 89, a ni zapetu mi nisu izbacili, vidi Politiku”. To je rečenica za pamćenje Milana Petrovića koju je ovih dana dobio urednik sajta Dragoslav Simić, od spoljnopolitičkog dopisnika Politike iz Bukurešta, Milana Petrovića.

Oficira JNA, Milana Petrovića pozivaju vojne vlasti 1948. da se sa grupom pitomaca vrati sa školovanja iz Moskve u Beograd. Informbiro. Milan na saslušanju u Beogradu prema pitanjima koja mu postavljaju, vidi da može njegova životna i ljubavna karijera sa ćerkom ruskog generala, da se završi brzo u nekom domaćem logoru, i odlučuje da prepliva Dunav kod Kladova. Prvi put ne uspeva, drugi put u mrkloj noći dodiruje rumunsko tlo nizvodno od grada Turnu Severina. Godinu dana ispitivanja u Rumuniji, a 1949. dobija posao u emigrantskom listu "Pod zastavom internacionalizma", da bi 1950. prešao da radi na radiju "Slobodna Jugoslavija" u Bukureštu, koji emituje programe pod pokroviteljstvom Sovjetskog Saveza kao deo velike propagandne mašine pokrenute u Istočnom bloku protiv Tita i Titove Jugoslavije.

Ova stranica sadrži najznačajnije grafičke delove objavljene u knjizi “Dražesni KGB, javi se” kao i jednu radio emisiju. Vidite Milana koji tu knjigu drži na promociji u Pančevu 2010. godine.

Petrovićev život se u Rumuniji iz osnova menja, ali za istoriju domaće radiofonije vrlo je značajan njegov deo života proveden u “Slobodnoj Jugoslaviji”, detaljno opisano u knjizi. Devojka sa korica knjige ima veze sa knjigom samo toliko što je u trenutku slučajnog susreta na ulici u Beogradu sa Milanom, imala modnu jaknu sa oznakom KGB. Vidi link, promocija knjige na Kolarcu, 2009. godine. O knjizi govori profesor Ljubodrag Dimić.

Novinar Milan Petrović
Novinar Milan Petrović, snimak Pančevo 2010. godine
mladi Milan Petrović
Mladi Milan Petrović, 1949.
Radio emisije
klikni za uvećanje
Radio stanica
klikni za uvećanje

Tito
Dok smo radili na knjizi “Dražesni KGB, javi se”, razmišljali smo i o koricama. Ovaj predlog je stigao iz Bukurešta.
Nacrt za korice načinio je Rajko Kronja, novinar TV Rumunije.

Slušaj 1.deo:     (mp3)

Slušaj 2.deo:     (mp3)

Novinarka Dubravka Marković je u živom razgovoru odlično vodila ovu emisiju uživo sa Milanom Petrovićem 15. marta 2010. godine. Zanimljivo je da se javila slušateljka iz Stragara kod Kragujevca, Radmila Jevtić, tokom emitovanja ovog programa uživo, telefonom, koja je sa Milanom Petrovićem bila u Rumuniji kao emigrant dok je postojao radio “Slobodna Jugoslavija”.

Pod zastavom internacionalizma
klikni za uvećanje

Naslovi novina koje su izlazile na srpskohrvatskom jeziku u Istočnoj Evropi i podržavale “borbu protiv Titovog revizionizma”.

Za trajni mir
Za socijalističku Jugoslaviju
Pod zastavom internacionalizma
Za pobedu
Napred
Nova borba

Za ljudsko zmago


Tito liferant

Rumunija - redakcija u kamionu
Rumunija - pokretna redakcija i štamparija bukureštanskog lista "Steagul rošu", na zadatku, u kamionu. Jedan u grupi je i Milan Petrović

Evo kako je o Kini pisao Milan Petrović u listu “Pod zastavom Internacionalizma”, 15. avgusta 1949.

Rumunija-Kina

Tema iz Kine i o Kini prate Milana Petrovića kao sudbina. Ovaj izveštaj o delatnosti kineske diplomatije danas, Milan Petrović objavio je u Politici, 25. novembra 2013. godine.

Kineske investicije u bivši istočni blok

U Bukureštu počeo Drugi samit Kine i zemalja centralne i istočne Evrope

Bukurešt – Premijer Srbije Ivica Dačić doputovao je u rumunsku prestonicu, gde u pratnji ministara energetike i saobraćaja u svojoj vladi – Zorane Mihajlović i Aleksandra Antića učestvuje u Drugom samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. Pre početka Samita premijer Dačić se sastao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, da bi se potom njih dvojica susreli sa kineskim premijerom Li Kečijangom s kojim su utanačili pitanja moguće kineske investicije u rehabilitaciju železničke pruge Beograd–Budimpešta. Dalje ...

Promocija knjige na Kolarcu

Promocija knjige na Kolarcu
Promocija knjige na Kolarcu

Sa promocije knjige na Kolarcu 2009. godine

Urednik sajta Dragoslav Simić zamolio je Milana da za ovu stranicu sajta napiše kratko svoju biografiju.

Milan, sin Milovana Petrovića, iz srpskog Podrinja, rođen je u Beogradu, na Dorćolu, 18.maja 1925. Više ...

* Fotografije sa Kolarca snimio je Anđelko Vasiljević

Postavljeno: novembar 2013.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Povezani linkovi:

Profesor Ljubodrag Dimić
Milan Petrović
„Dražesni KGB, javi se“, o Radiju „Slobodna Jugoslavija“ PDF

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana