Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Milan Petrović novinar, Bukurešt

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com

Pogledajte kratak dokumentarni film o Milanu Petroviću.

Slika na prvoj strani nastala je slučajno februara 2008. na ulici kada smo se Milan Petrović, dopisnik Politike iz Bukurešta, i ja upoznali u Beogradu. Devojka je nosila modnu jaknu sa oznakom KGB i nema veze sa temom naše knjige "Dražesni KGB, javi se", ali je za korice slika bila kao naručena.

Petrović je 1948. preplivao Dunav i tamo “na drugoj strani” radio u Radio "Slobodnoj Jugoslaviji" koja je emitovala program iz Rumunije. Sva dokumenta o radiju "Slobodna Jugoslavija" iz arhiva u Bukureštu, kao i svoja svedočanstva u vidu dnevničkih ceduljica, Petrović je slao elektronskom poštom u Beograd. Tako se sklapala celina naše knjige.

Milan Petrović
Slučajan susret Milana Petrovića i devojke koja je na jakni nosila oznaku KGB, na ulici u Beogradu, a radila je u obližnjem kafiću KGB, snimio je Dragoslav Simić 2008. godine. Ta fotografija je upotrebljena za korice knjige „Radio SLOBODNA JUGOSLAVIJA iz Bukurešta izveštava“ ili “Dražesni KGB, javi se”

Dražesni KGB ~ javi se
(klikni na sliku za uvećanje)

Sovjetski Savez je organizovao i materijalno podržavao "Slobodnu Jugoslaviju" čiji je cilj bio: borba protiv Titovog revizionizma. Ali, kada su se odnosi dve partije normalizovali, nestala je ova radio stanica a sa njom I ljudi koji su u njoj radili. Tako je Milan Petrović ostao jedini svedok postojanja "Slobodne Jugoslavije".

Slušaj:     (mp3)

Portret jednog novinara

D O B I T N I K

Udruženje novinara Srbije
nagradu za životno delo 2009. dodelilo dopisniku Politike iz Bukurešta Milanu Petroviću
piše Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Uprava državne bezbednosti u Beogradu u leto 1948. imala je informaciju, da mladi pitomac Vojne akademije u Moskvi, Beograđanin, ima vezu sa ćerkom sovjetskog generala Timofeja Kornjejeva. Dovoljan povod da bude optužen za izdaju naroda. Pred odlukom, Goli otok ili bekstvo na Istok, Milan Petrović, preplivao je Dunav, uveren da će preko Rumunije stići do lepe Ruskinje Maše.

Imao je tada 23 godine.

Da stvari u Rumuniji nisu krenule drugačijim tokom, ovaj skoro romantičan detalj iz života Milana Petrovića, možda je više interesantan za neki avanturistički roman, još uvek ne kao odgovor na pitanje zašto mu je pripala ugledna novinarska nagrada.

U Bukureštu, Petroviću je ubrzo postalo jasno da do Moskve neče stići. Rezolucijom Informbiroa, i prekidom diplomatskih odnosa sa Jugoslavijom, u svim istočnoevropskim zemljama pokrenute su antititovske radio stanice i listovi koji su štampani na srpskohrvatskom jeziku. U Rumuniji je 1949. godine osnovana Radio slobodna Jugoslavija koja je emitovala svoj program iz Bukurešta. U toj radio stanici, Milan Petrović se prvi put oglasio, a u listu “Pod zastavom internacionalizma” objavio je svoj prvi članak 15. avgusta 1949. godine.

Milan Petrović rođen je u Beogradu 1925. godine. Završio je Geodetsku školu, a naše vojne vlasti šalju ga na školovanje u Sovjetski savez.

Posle gašenja Slobodne Jugoslavije 1954. i otopljavanja odnosa Sovjetskog saveza i Jugoslavije, Petrović diplomira filozofiju i radi kao urednik jugoslovenske redakcije u Radio Bukureštu. U toku političkih previranja u Rumuniji 1989, svrstao se na stranu onih koji su bili protiv režima Čaušeskua.

Posle demokratskih promena u istočnoevropskim zemljama devedesetih godina, stalni je dopisnik iz Bukurešta, prvo Večernjih novosti, zatim Borbe, potom Politike koja ga već 17 goidina objavljuje na svojim stranicama. Redovno piše za Ekonometar i Biznis magazin.

Milan Petrović
Milan Petrović i Nemanja Rotar na promociji knjige u Pančevu.

Slušaj - promocija u Pančevu:     (mp3)

Ono što je Petrović napisao za naše novine na dodiru prošlog i ovog veka, spada u najbolje tekstove koji analiziraju odnose Srbije i Rumunije. To su hiljade stranica kojima je izveštavao našu javnost o najznačajnijim događajima iz političkog, privrednog i kulturnog života Rumunije.

U pogovoru za knjigu “Dražesni KGB, javi se” Dragoslava Simića i Milana Petrovića, izdanje UNSa 2009. o Petroviću Darko Ribnikar je napisao:

“Po povratku u Beograd pre osam godina sa dugogodišnjeg obavljanja dužnosti stalnog dopisnika iz inostranstva, upoznao sam ga i lično da bih uživao u svakom makar i kraćem poslovnom susretu sa ovom šarmantnom, zanimljivom i civilizovanom osobom. Milana Petrovića sam upoznao posredno pre toga, kao kolegu u Parizu i Njujorku, kroz njegove zanimljive, znalački pisane izveštaje koje je kao dopisnik slao za Politiku iz Bukurešta.“

Petrovićev talenat da uoči događaj i stavi u ravan gledanja dva komšijska sveta, romanskog i slovenskog, čini ovog dopisnika iz inostranstva specifičnom pojavom na našem medijskom prostoru. Tokom svoje profesionalne karijere, od začetka demokratskih procesa u svim zemljama, koje su bile pod uticajem SSSR, nije nikad pogrešio. Tačno je formulisao, analizirao i komentarisao vesti i događaje. Piše prepoznatljivim “beogradskim stilom” uvek lepim i zanimljivim za čitanje.

Milan Petrović
U Bukureštu sa Žikom Nikoličem ispred zgrade
iz koje je emitovan program radio "Slobodna Jugoslavija" 1949.

Raspao se Sovjetski Savez, srušen je “Berlinski zid”, raspala se Jugoslavija, a Petrović je svedok ne samo tih događaja već i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u kojoj je rođen. Skakao je padobranom u Beogradu 1939, ranjen na Sremskom frontu 1944, dočekao je oktobarske promene 2000. u Srbiji. Neko će reći: pa i ovo je romantična priča za tabloide sa ukusom patetike. Možda, ali u svemu tome treba sagledati novinarski opus Milana Petrovića koji da nije imao takav život kakav bi to bio novinar Petrović, ako nije osetio kako ga moćni Dunav, te fatalne 1948, dok u odelu i cokulama pliva, vuče ka dnu, i da je jedini izlaz izboriti se i pobediti.

Ali kakva sreća za Milana Petrovića što nikad nije stigao do lepe Mašenjke! Da se to dogodilo, ovako sjajnu i uspešnu novinarsku karijeru nikad ne bi imao, a knjiga “Dražesni KGB, javi se”, ostala bi nenapisana priča o njegovom drugom životu.

* Pogledajte kratak dokumentarni film o Milanu Petroviću.

Milan Petrović
dobitnik nagrade Udruženja novinara Srbije za životno delo 2009.

Milan Petrović Ljiljana Smajlović Milan Petrović
Milan Petrović Ljiljana Smajlović Milan Petrović

Snimljeno na dodeli nagrade UNS-a, 22. decembra 2009. godine

Postavljeno: decembar 2009.

Radio „Slobodna Jugoslavija“ iz Bukurešta, izveštava 1949.

Neobična biografija Milana Petrovića

SMS poruka: “Dragane pazi, guram 89, a ni zapetu mi nisu izbacili, vidi Politiku”. To je rečenica za pamćenje Milana Petrovića koju je ovih dana dobio urednik sajta Dragoslav Simić, od spoljnopolitičkog dopisnika Politike iz Bukurešta, Milana Petrovića.

Oficira JNA, Milana Petrovića pozivaju vojne vlasti 1948. da se sa grupom pitomaca vrati sa školovanja iz Moskve u Beograd. Informbiro. Milan na saslušanju u Beogradu prema pitanjima koja mu postavljaju, vidi da može njegova životna i ljubavna karijera sa ćerkom ruskog generala, da se završi brzo u nekom domaćem logoru, i odlučuje da prepliva Dunav kod Kladova. Prvi put ne uspeva, drugi put u mrkloj noći dodiruje rumunsko tlo nizvodno od grada Turnu Severina. Godinu dana ispitivanja u Rumuniji, a 1949. dobija posao u emigrantskom listu "Pod zastavom internacionalizma", da bi 1950. prešao da radi na radiju "Slobodna Jugoslavija" u Bukureštu, koji emituje programe pod pokroviteljstvom Sovjetskog Saveza kao deo velike propagandne mašine pokrenute u Istočnom bloku protiv Tita i Titove Jugoslavije.

Ova stranica sadrži najznačajnije grafičke delove objavljene u knjizi “Dražesni KGB, javi se” kao i jednu radio emisiju. Vidite Milana koji tu knjigu drži na promociji u Pančevu 2010. godine.

Petrovićev život se u Rumuniji iz osnova menja, ali za istoriju domaće radiofonije vrlo je značajan njegov deo života proveden u “Slobodnoj Jugoslaviji”, detaljno opisano u knjizi. Devojka sa korica knjige ima veze sa knjigom samo toliko što je u trenutku slučajnog susreta na ulici u Beogradu sa Milanom, imala modnu jaknu sa oznakom KGB. Vidi link, promocija knjige na Kolarcu, 2009. godine. O knjizi govori profesor Ljubodrag Dimić.

Novinar Milan Petrović
Novinar Milan Petrović, snimak Pančevo 2010. godine
mladi Milan Petrović
Mladi Milan Petrović, 1949.
Radio emisije
klikni za uvećanje
Radio stanica
klikni za uvećanje

Tito
Dok smo radili na knjizi “Dražesni KGB, javi se”, razmišljali smo i o koricama. Ovaj predlog je stigao iz Bukurešta.
Nacrt za korice načinio je Rajko Kronja, novinar TV Rumunije.

Slušaj 1.deo:     (mp3)

Slušaj 2.deo:     (mp3)

Novinarka Dubravka Marković je u živom razgovoru odlično vodila ovu emisiju uživo sa Milanom Petrovićem 15. marta 2010. godine. Zanimljivo je da se javila slušateljka iz Stragara kod Kragujevca, Radmila Jevtić, tokom emitovanja ovog programa uživo, telefonom, koja je sa Milanom Petrovićem bila u Rumuniji kao emigrant dok je postojao radio “Slobodna Jugoslavija”.

Pod zastavom internacionalizma
klikni za uvećanje

Naslovi novina koje su izlazile na srpskohrvatskom jeziku u Istočnoj Evropi i podržavale “borbu protiv Titovog revizionizma”.

Za trajni mir
Za socijalističku Jugoslaviju
Pod zastavom internacionalizma
Za pobedu
Napred
Nova borba

Za ljudsko zmago


Tito liferant

Rumunija - redakcija u kamionu
Rumunija - pokretna redakcija i štamparija bukureštanskog lista "Steagul rošu", na zadatku, u kamionu. Jedan u grupi je i Milan Petrović

Evo kako je o Kini pisao Milan Petrović u listu “Pod zastavom Internacionalizma”, 15. avgusta 1949.

Rumunija-Kina

Tema iz Kine i o Kini prate Milana Petrovića kao sudbina. Ovaj izveštaj o delatnosti kineske diplomatije danas, Milan Petrović objavio je u Politici, 25. novembra 2013. godine.

Kineske investicije u bivši istočni blok

U Bukureštu počeo Drugi samit Kine i zemalja centralne i istočne Evrope

Bukurešt – Premijer Srbije Ivica Dačić doputovao je u rumunsku prestonicu, gde u pratnji ministara energetike i saobraćaja u svojoj vladi – Zorane Mihajlović i Aleksandra Antića učestvuje u Drugom samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. Pre početka Samita premijer Dačić se sastao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, da bi se potom njih dvojica susreli sa kineskim premijerom Li Kečijangom s kojim su utanačili pitanja moguće kineske investicije u rehabilitaciju železničke pruge Beograd–Budimpešta. Dalje ...

Promocija knjige na Kolarcu

Promocija knjige na Kolarcu
Promocija knjige na Kolarcu

Sa promocije knjige na Kolarcu 2009. godine

Urednik sajta Dragoslav Simić zamolio je Milana da za ovu stranicu sajta napiše kratko svoju biografiju.

Milan, sin Milovana Petrovića, iz srpskog Podrinja, rođen je u Beogradu, na Dorćolu, 18.maja 1925. Više ...

* Fotografije sa Kolarca snimio je Anđelko Vasiljević

Postavljeno: novembar 2013.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Istorija iz fioke

Najpre preplivao Dunav, a potom „progledao“

Još jedna priča iz knjige Dragoslava Simića VEK SLIKAN MIKROFONOM. Knjiga se može naručiti kod autora sicke41@gmail.com

Objavio dnevni list DANAS, subota ~ nedelja 8. i 9. oktobar 2022.

Radi se o Milanu Petroviću koji je bio novinar u Radio “Slobodnoj Jugoslaviji” u Bukureštu, 1949. godine. Čitalac Ilija Batas Bjelić je napisao: “Upravo sam Danas pročitao, vrvi priča od napetosti do samog kraja...”

Najpre preplivao Dunav, a potom „progledao“
Kliknite na tekst da bi ste pročitali ceo članak (PDF)

Najpre preplivao Dunav, a potom „progledao“
Kliknite na tekst da bi ste pročitali ceo članak (PDF)

Postavljeno: oktobar 2022.

Povezani linkovi:

Profesor Ljubodrag Dimić
Milan Petrović
„Dražesni KGB, javi se“, o Radiju „Slobodna Jugoslavija“ PDF

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana