Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Ruski emigranti u Kraljevini Jugoslaviji

Stranicu osmislio i tonske zapise sačuvao urednik sajta Dragoslav Simić

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com. Budite prvi koji će svojim novčanim prilogom podržati ovo kulturno dobro kome zbog nedostatka sredstava preti gašenje.

Iz časopisa NOVI ŽIVOT
Iz časopisa NOVI ŽIVOT, Beograd, 10 jul 1924.

RUSKA EMIGRACIJA U NAŠOJ DRŽAVI
m, ned.

Revolucija u Rusiji, uništenje carističkog režima i stvaranje sovjetske republike na komunističkoj bazi dovelo je do žestokih, krvavih građanskih sukoba između pristalica jednog i drugog načela, i pobeđene pristalice konzervativnog carističkog načela izbegoše u velikim masama ispred silovitog i krvavog terora boljševičkog, da potraže skloništa i utočišta u drugim evropskim dožavama.

Val iseljenja nezadovoljnika preplavio je najpre susedne države, osobito Nemačku i Poljsku, pa se onda prelio i u druge evropske države, našu državu, Bugarsku, Francusku, Čeho-Slovačku zapljuskujući čak i one većma udaljene, i mi sretamo na svakom koraku i kod nas i inače u Evropi one nesrećne ljude, neke u otmenom stavu ruske aristokracije sa svima njenim atributima, aristokraciju koja ni u preteškim prilikama, u koje je dospela ne zaboravlja na svoj „savior vivre“, ma da se nevolja kod njih sve više ispoljava; susrećemo masu oficira, viših i nižih, koji još ne znaju na čemu su i ne umeju da se snađu, zatim dosta viših činovnika, koji se već pomalo snalaze u prilikama i traže svaki na svoj način zarade i opstanka i najzad dosta nižih činova vojničkih, vojnika, pa žena, dece i posluge, Sve se to bori za svoj opstanak, a ta je borba iz dana u dan sve teža, pa mnoge nalazimo već u tako očajnim neprilikama materialnim, da ove izazivaju često puta naše bolno saučešće.

Prvi deo emisije o Ruskoj emigraciji u Kraljevini Jugoslaviji snimljen je oko 1998. godine u Beogradu. U toj prvoj emisiji koja počinje jednom pesmom koju na ruskom recituje glumica Tatjana Beljakova, snimak iz Skadarlije, glavne su ličnosti Georgije Jaroševič i njegova supruga.

Ova ispovest pod naslovom
RUSKI EMIGRANTI U KRALJEVINI JUGOSLAVIJI. JEDNA PRIČA
Georgije Jaroševič
objavljena je u knjizi Dragoslava Simića “Vek slikan mikrofonom”.

Slušaj 1.deo:    (mp3)

Slušaj 2.deo:    (mp3)

Car Nikolaj II
Car Nikolaj II, streljan 1918.

Izvor Vikipedija. Car Nikolaj II Aleksandrovič;
(Carsko Selo, 1868 - Jekaterinburg, 1918)

Bio je poslednji imperator sveruski, kralj Poljske i veliki knez Finske. Vladao je od 1894. do 1917. godine. Krunisan je 1896. godine. Vladavinu je okončao abdikacijom tokom Februarske revolucije.

Bio je sin i naslednik Aleksandra III i Marije Fjodorovne, danske princeze Dagmar pre udaje. Supruga mu je bila Aleksandra Fjodorovna sa kojom je imao petoro dece, četiri kćeri i jednog sina.

Period njegove vladavine obeležen je ekonomskim razvojem Rusije i istovremeno porastom socijalno-političkih protivrečnosti i revolucionarnih pokreta koji su doveli do Ruske revolucije (1905) i Oktobarske revolucije (1917). U spoljnoj politici vodio je politiku ekspanzije na Daleki istok gde je vodio rat sa Japanom. U Prvom svetskom ratu priključio se bloku Sila antante.

Postavljeno: novembar 2019.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Politika iz 1936. godine

„Vek slikan mikrofonom“ je nova knjiga Dragoslava Simića, Beograd 2022, a ova slika korišćena je za ilustraciju priče ruskih emigranata u Kraljevini Jugoslaviji, objavljena na strani 84. Više o knjizi na linku Vek slikan mikrofonom.

Izvod iz prikaza ove knjige Latinke Perović:

“U okviru Dokumentarnog programa Radio Beograda 2 godinama postoji emisija „Govori da bih te video“. Njen urednik je bio novinar i publicist Dragoslav Simić. Pred svakog učesnika svoje emisije Simić je stavljao mikrofon i puštao ga da u tišini studija spontano, ali koncentrisano, bez njegovih pitanja i potpitanja, izgovara svoju životnu priču. Priču koju je u sebi ponovio po ko zna koji put. Iz snimljenih životnih priča Simić je napravio izbor za knjigu Glasom pisana istorija (Beograd 2018). Ove 2022. godine, izišla je nova knjiga Dragoslava Simića Vek slikan mikrofonom: Knjiga za čitanje i slušanje, koju čini izbor od 40 životnih priča. Na početku svake priče je kratka beleška o njenom kazivaču...”

Kulturni dodatak Politike je u subotu 26 novembra 2022. objavio priču “Kada neko u tramvaju čita knjigu, to je obično Rus” iz knjige “Vek slikan mikrofonom”, ruskih emigranata u Kraljevini Jugoslaviji sa podnaslovom “Istorija iz fioke”.

Politika 2022. godina

Postavljeno: januar 2023.


Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana