Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Slobodan Gavrilović govori

Slobodan Gavrilović, Bilans Sovjetskog Termidora
Slobodan Gavrilović
Slobodan Gavrilović

Neobična je priča o Živojinu Pavloviću novinaru i komunisti koji je pre Solženjicina pisao o logorima i pogromima u Sovjetskom Savezu, 40-tih godina XX veka. Tek 60 godina kasnije jedan primerak njegove uništene knjige pronašao je, istražio i objavio sociolog Slobodan Gavrilović.

Pavlovića su streljali partizani tokom kratkotrajne vlade u Užicu 1941. godine.

Sve ovo možda i ne bi bio predmet mog interesovanja da nisam 1989. u Ljubljani snimio svedočenje Vladimira Dedijera kako je likvidiran Živojin Pavlović. To svedočenje sam koristio u ovoj emisiji kada sam 2003. razgovarao sa Slobodanom Gavrilovićem smatrajući da knjiga “Bilans sovjetskog termidora“, Živojina Pavlovića treba da postane deo školske lektire jer je to prikaz otkrića o delatnosti i organizaciji staljinističkog terora. Knjiga je objavljena u Beogradu u izdanju autora 1940. godine i kako u napomenama piše Gavrilović „odmah zabranjena i još u štampariji zaplenjena“. Pavlović je uspeo „izvući desetak primeraka“, a jedan od njih poklonio je svom kumu Ljubiši R. Đeniću, kasnije poznatom bibliotekaru u Čajetini. Zahvaljujući toj slučajnosti ovaj jedini sačuvani primerak je korišćen u pripremi za novo izdanje.

Slušaj:     (mp3)

postavljeno: januar 2010.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

IZ BIOGRAFIJE:

Živojin Žika Pavlović zvani Ždrebe (1898-1941) je bio istaknuti jugoslovenski komunista i novinar koji je pisao o staljinističkim čistkama u Sovjetskom Savezu.

Bio je član CK KPJ i blizak saradnik Generalnog sekretara KPJ Milana Gorkića, streljanog u Moskvi tokom Staljinove čistke. Radio je u svojstvu sekretara partije za celu emigraciju; urednika i izdavača lista „Protiv Glavnjače“ i sekretara Patronata Crvene pomoći u Parizu; izdavača i administratora partijskog organa „Proleter“, Radničke biblioteke i vlasnik i administrator partijske knjižare.

Objavio je oko trista članaka u brojnim (pro)komunistickim i sindikalnim listovima u zemlji i inostranstvu. Jedan je od prvih kritičara totalitarnog staljinističkog sistema, u tadašnjoj Evropi i svetu uopšte. Njegovo najvažnije delo je "Bilans sovjetskog termidora: Prikaz i otkrića o delatnosti i organizaciji Staljinskog terora". Streljali su ga komunisti tokom Užičke republike 1941. godine. Jedini sačuvani primerak Pavlovićeve knjige pronađen je tek 60 godina kasnije.

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana