Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Događaji u poslednjoj deceniji XX veka

Slobodan Inić
i „Beogradski krug“, 1994.

Reč urednika sajta

Da baš ne “pokrije sve lava zaborava”, želeo sam da objavim na stranicama sajta “Suočavanje sa prošlošću”, “Događaji u poslednjoj deceniji XX veka” i na drugim stranama koje će tek biti priređene, tonske zapise ljudi koje gledate na fotografijama čije sam javne nastupe tonski zabeležio i sačuvao. Predviđali su da će kraj poslednje decenije XX veka dobiti završnicu koju poznajemo - bombardovanje. Niko od njih o bombardovanju izričito ne govori, ali svi govore o tvrdoglavosti režima koji zemlju vodi u tom pravcu. Bila je to intelektualna manjina čija hrabrost da se javno suprotstave i kažu drugačije, svoje mišljenje, suprotno nacionalističkoj euforiji režima, spada u vrhunske ideale etičnosti. Grupa nezavisnih intelektualaca okupljena oko “Beogradskog kruga” koja se usudila da misli drugačije, znala je da će im ovim delovanjem i život i egzistencija biti ugroženi.

Slušaj - Slobodan Inić, 1994. :     (mp3)

Tokom slušanja izlaganja Slobodana Inića, zapazićete kratak prekid koji je nastao tokom snimanja, a to je označeno i u ovom neautorizovanom tekstu Slobodana Inića koji je skinut sa trake za potrebe sajta, ove 2013. godine.

Slobodan Inić:

Ja ću vam izneti nekoliko utisaka koje imam o samom kongresu, ličnih utisaka o takozvanom kongresu Srpskih intelektualaca. Ja sam to čak i napisao. I osvrnuću se prosto da vidimo koje su to glavne teze te takozvane Republike Srpstva, kako joj se predlaže novo ime.

Moj prvi utisak je da je to ponašanje na kongresu bilo urođeničko. To je nesumnjivo. Čovek može da postavi sledeće pitanje: Ako su intelektualci u jednom narodu, takvi ili tako se ponašaju, kakvi li smo tek mi ostali koji tu živimo koji smo taj isti narod...

Više ...

Postavljeno: februar 2013.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana