Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Mikrofonom kroz XX vek

Josip Broz Tito

Čovek koga su "voleli bogovi"

Dok kralj Petar Drugi Karađorđević nije bio "u milosti bogova", što se može videti iz njegove biografije prikazane ukratko na ovom sajtu, dotle se za Tita može reći da je ostvario za života sve svoje želje. Bio je "doživotni predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, a kada je umro u 88 godini, mase u Jugoslaviji nisu u tu vest poverovale.

Velika Britanija, Sovjetski Savez i SAD su mu pružale punu podršku u Drugom svetskom ratu 1943, 1944. i 1945. godine, da bi na kraju kao šef Komunističke partije Jugoslavije bio priznat za maršala i legitimnog vođu pokreta otpora u građanskom ratu koji je i pored nemačke okupacije besneo u Jugoslaviji. Tako je Tito, narodski rečeno, pobedio kralja. Sve što bi o Titu moglo da se kaže na ovoj stranici sajta spada u domen istoričara.

Iz obilja tonskog materijala koji je ostao od Tita, ovde je izdvojen njegov kratak govor povodom rođendana kada se obraća pionirima 1970. godine, takođe i dva druga kraća govora. Titovi govori dati su kao paralelan prikaz kraljevom govoru povodom kraljevog rođendana 1941. godine kojim se obraća iz Londona slušaocima u Jugoslaviji posredstvom BBC na stranici http://www.audioifotoarhiv.com/gosti%20sajta/Kralj-Petar-Drugi.html

Da se sudbina poigrala sa kraljem i maja 2013. svedoči činjenica da se 25. maja na Titov rođendan kod "kuće cveća" na Topčiderskom vencu, okupilo nekoliko hiljada ljudi iz nekadašnje Jugoslavije da oda poštu Titu, a 26. maja iste godine je na Oplencu, posle decenija izgnanstva i zabrana Karađorđevićima da se vrate u zemlju, sahranjen Kralj Petar Drugi, umro u Americi 1970. godine. Tako su se bar po nekim datumima na početku XXI veka opet "sreli" ljuti protivnici, kralj i maršal.

Slušaj:     (mp3)

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana