Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Tugomil Ujčić

„Bilo me stid što ostadoh živ“

Tugomil Ujčić

Obaveštenje da je Tugomil Ujčić, rodom iz Istre, 1941. godine bio profesor Druge muške realne gimnazije u Kragujevcu, našao sam u Poliici u rubrici „Među nama“, nedelja, 9. oktobar 1988. godine. Na taj tekst skrenula mi je pažnju još tada, urednica ove rubrike, Mirjana Belić Koričkin.

Dok postavljam profesora Ujčića na sajt, ne mogu precizno da pročitam članak jer je leva strana teksta puna štamparskih fleka iz onog vremena kada kopir aparati nisu bili savršeni kao danas. Zato ću ukratko prepričati sadržaj.

Profesor Tugomil Ujčić želi i te (1988.) godine kao i predhodnih, na Velikom času u Kragujevcu 21. oktobra, da pročita svoje pesme iz zbirke „Nad humkom streljanih Kragujevčana“ sa podnaslovom: „Bilo me stid što ostadoh živ“. „Međutim ta velika želja, piše u tekstu iz rubrike „Među nama“, i pored nastojanja velikog broja pojedinaca da mu bude omogućeno, ni ove godine neće se ostvariti, jer je na „nadležnim mestima“ rečeno da se ne uklapa u program proslave odnosno recitala.“

Iz članka se dalje vidi da će profesor doći u Beograd i Kragujevac jer je obećano da će biti počasni gost u kragujevačkoj gimnaziji gde bi pre Velikog časa čitao svoje stihove.

Izgleda, prema članku iz Politike, da od svega ovoga na kraju nije bilo ništa jer verovatno ni profesoru niko ništa iz Kragujevca nije dalje o ovome javio.

Pored zbirke pesama „Nad humkom streljanih Kragujevčana“, izdavač Tugomil, u rodnom Pazinu je objavio i dramu „Žrtvena trodnevica“, iste 1988. godine.

Istra ~ Jugoslavija, pre Drugog svetskog rata

Slušaj 1:     (mp3)

Tugomil Ujčić

Zaista sam imao sreću da sledeće godine 1990. pred sam raspad Jugoslavije, u Pazinu upoznam profesora Ujčića, snimim emisije koje možete čuti i načinim nekoliko njegovih fotografija. Profesor je bio Hrvat ~ Jugosloven. Po službenoj dužnosti premešten je pred Drugi svetski rat u Kragujevac i tamo je u gimnaziji predavao srpskohrvatski i italijanski jezik. Smatrao je da početak rata u Jugoslaviji 1941. nije razlog da treba da napusti Kragujevac. Tako je i ostao u ovom gradu.

U emisijama snimljenim za radio, on iscrpno govori o političkom životu u Istri u kojoj je rođen 1906. godine. Istra je tada pripadala Austrougarskoj, ali i o životu u Kraljevini Jugoslaviji.

Kragujevac 1941.

Slušaj 2:     (mp3)

Ispravka: Profesor Ujčić objašnjava na snimku zašto je došao u Kragujevac: “Ona luda Vlada Nedićeva...”, kaže on. Iz teksta dalje vidi se da je profesor Ujčić načinio grešku. To je bilo pred Drugi svetski rat kada je na čelu Vlade Kraljevine Jugoslavije bio Dragiša Cvetković. Dakle ne Nedićeva Vlada. Kasnije, pred sam rat, tada Vlada Dragiša Cvetković ~ Vlatko Maček, zaista je vodila politiku delimičnog približavanja Italiji zbog straha od Nemačke. Tako je uveden i italijanski jezik u škole, pa se profesorova napomena u govoru odnosi na taj detalj.

Postavljeno: jun 2013.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana