Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Tugomil Ujčić

„Bilo me stid što ostadoh živ“

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com. Budite prvi koji će svojim novčanim prilogom podržati ovo kulturno dobro kome zbog nedostatka sredstava preti gašenje.

Tugomil Ujčić

Obaveštenje da je Tugomil Ujčić, rodom iz Istre, 1941. godine bio profesor Druge muške realne gimnazije u Kragujevcu, svedok streljanja kragujevačkih đaka, našao sam u Politici u rubrici „Među nama“, nedelja, 9. oktobar 1988. godine.

Pored zbirke pesama „Nad humkom streljanih Kragujevčana“, izdavač i autor Tugomil Ujčić, u rodnom Pazinu je objavio i dramu „Žrtvena trodnevica“, iste 1988. godine.

Imao sam sreću da 1989. godine pred sam raspad Jugoslavije, u Pazinu upoznam profesora Ujčića, snimim emisije i načinim nekoliko njegovih fotografija. Profesor je bio Hrvat ~ Jugosloven. Po službenoj dužnosti premešten je pred Drugi svetski rat u Kragujevac i tamo je u gimnaziji predavao srpskohrvatski i italijanski jezik. Smatrao je da početak rata u Jugoslaviji 1941. nije razlog da treba da napusti Kragujevac. Tako je i ostao u ovom gradu.

Istra ~ Jugoslavija, pre Drugog svetskog rata

Slušaj 1:     (mp3)

Tugomil Ujčić

Zaista sam imao sreću da sledeće godine 1990. pred sam raspad Jugoslavije, u Pazinu upoznam profesora Ujčića, snimim emisije koje možete čuti i načinim nekoliko njegovih fotografija. Profesor je bio Hrvat ~ Jugosloven. Po službenoj dužnosti premešten je pred Drugi svetski rat u Kragujevac i tamo je u gimnaziji predavao srpskohrvatski i italijanski jezik. Smatrao je da početak rata u Jugoslaviji 1941. nije razlog da treba da napusti Kragujevac. Tako je i ostao u ovom gradu.

U emisijama snimljenim za radio, on iscrpno govori o političkom životu u Istri u kojoj je rođen 1906. godine. Istra je tada pripadala Austrougarskoj, ali i o životu u Kraljevini Jugoslaviji.

Kragujevac 1941.

Slušaj 2:     (mp3)

Ispravka: Profesor Ujčić objašnjava na snimku zašto je došao u Kragujevac: “Ona luda Vlada Nedićeva...”, kaže on. Iz teksta dalje vidi se da je profesor Ujčić načinio grešku. To je bilo pred Drugi svetski rat kada je na čelu Vlade Kraljevine Jugoslavije bio Dragiša Cvetković. Dakle ne Nedićeva Vlada. Kasnije, pred sam rat, tada Vlada Dragiša Cvetković ~ Vlatko Maček, zaista je vodila politiku delimičnog približavanja Italiji zbog straha od Nemačke. Tako je uveden i italijanski jezik u škole, pa se profesorova napomena u govoru odnosi na taj detalj.

Postavljeno: jun 2013.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Bilo me stid što ostadoh živ Još jedna priča iz knjige Dragoslava Simića VEK SLIKAN MIKROFONOM
“Bilo me stid što ostadoh živ”
Objaviljeno u Kulturnom dodatku Politike, subota 29. oktobar 2022.
Tugomil Ujčić profesor rodom iz Istre predavao je srpskohrvatski jezik u gimnaziji u Kragujevcu 1941. i bio je svedok streljanja đaka 21. oktobra te godine. Njegovo svedočenje snimljeno je u Pazinu 1988. godine.
Više na stranici Promocije.
Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana