Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Voja Brajović

31. decembra 2009. godine, popodne, slušao sam Drugi program Radio Beograda, emisiju “Kulturni krugovi”. Izuzetno mi se dopao razgovor koji je Gordana Đurđević, moja koleginica, vodila sa Vojom Brajovićem glumcem, dobitnikom nagrade “Dobričin prsten”. Voju i Gordanu sam fotografisao i oni znaju da će se naći na ovom sajtu. Evo i najave koju mi je Đurđevićka poslala.

Voja Barajović
Voja Brajović
Gordana Đurđević
Gordana Đurđević

“Muzej pozorišne umetnosti Srbije i Savez dramskih umetnika Srbije ustanovili su Nagradu za životno delo „Dobričin prsten”, koja se dodeljuje svake godine, počevši od 1980. Savez dramskih umetnika Srbije od oktobra 1994. godine Nagradu dodeljuje samostalno.

Dobitnik nagrade “Dobričin prsten “ za 2009. godinu je glumac Vojislav Brajović. Ova prestižna glumačka nagrada za životno delo, uručena je Vojislavu Brajoviću na svečanosti u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 26.decembra 2009. godine.

U obrazloženju žirija, čiji je predsednik bio Vladimir Stamenković, između ostalog piše da je Brajović "počev od sredine 80-ih godina prošlog veka, a naročito na njegovom kraju i početkom novog milenijuma, svojim glumačkim kreacijama presudno doprineo da se u našem centralnom teatru, pa samim tim i kao parametar u srpskom pozorištu u celini, održi visok nivo glume i posle odlaska sa scene prethodne generacije velikih glumaca".

Voja Barajović

"U tom dugačkom razdoblju, Brajović je imao ključnu ulogu u nizu odličnih predstava, od kojih su neke nesumnjivo bile antologijske vrednosti, među kojima su "Mrešćenje Šarana", "Bure baruta", "Rodoljupci", "Pozorišne iluzije", "Oluja" i "Troil i Kresida", kao predstave koje su donosile ono najvitalnije iz evropskih pozorišnih tokova, duh modernizacije, nemir i prevrat u osećajnosti i scenskom izrazu".
"Brajovićev opus se može oceniti kao dragocen, zato što nam još više približava tragikomedijski pozorišni obrazac, preovlađujući model u teatru u 20. stoleću, težnju da se putem plemenite zabave, koja izaziva u isti mah i smeh i sažaljenje, gledaocima pruže duboka saznanja o čoveku, o društvu i svetu".

Na svečanosti u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, čiji je član od 1969.godine, o Brajoviću su govorile njegove kolege i prijatelji, Dragan Nikolić, Bora Stjepanović, Svetlana Bojković, Nikola Đuričko, Mustafa Nadarević, Branko Cvejić, Dejan Mijač, Goran Marković i dr.

"Postoji toliko ljudi od kojih sam učio, sa kojima sam radio, sa kojima sam se družio i koji su mi bili partneri na sceni, u druženju i ljubavi. Svi su oni zaslužni za ovo što dobijam", rekao je Vojislav Brajović na svečanosti, a zatim interpretirao čuveni 66. sonet Vilijema Šekspira. Upravo,tako je počeo i razgovor u MASKAMA, tematskom delu emisije KULTURNI KRUGOVI.”

Voja Barajović

Slušaj 1:     (mp3)

Slušaj 2:     (mp3)

postavljeno: februar 2010.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana