Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Vojo Šiljak

“Zeleni megaherc”, nekad bilo...

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com. Budite prvi koji će svojim novčanim prilogom podržati ovo kulturno dobro kome zbog nedostatka sredstava preti gašenje.

Vojo Šiljak
Vojo Šiljak, snimak iz oktobra 2011, jedan od najboljih voditelja zagrebakog radija
Vojo Šiljak
Snimak iz kafića. Trg Bana Jelačića

Emisija Zeleni megaherc plenila je pažnju Jugoislovena subotom od 7 ujutru do podne, uživo, drugog programa Radio Beograda i drugog programa Radio Zagreba, „Radio Jadran“, od sedamdesetih do devedesetih godina XX veka. Od 3ooo sati emitovanog programa i postojanja emisije u vremenskom formatu od 2o godina, nemarom kolega verovatno, ili zbog nestašice traka ili ko zna kog drugog razloga, saćuvana je samo špica ove kultne emisije, kratak insert javljanja Mihajla Ćurčića iz Kine 1978. i ništa više. U pokušaju da baš sve ne pojede mrak zaborava, potražio sam u Zagrebu novinara Voju Šiljka koji je zajedno sa beogradskim kolegom Nikolom Neškovićem, smislio Zeleni megaherc.

Slušaj:     (mp3)

Voja Šiljak je jedan od najboljih radio voditelja iz nekadašnje Jugoslavije, a emisije Zeleni megaherc i Taxi za Babilon, stavlja u sam vrh svoje novinarske karijere. Evo i nekih podataka iz njegove biografije skinutih sa Vikipedije:

U novinarstvu je od 1963. prvo kao suradnik, pa urednik Studentskog lista. Suradnik Radio Zagreba bio je od 1966. do 1968. Od 1968. do 1969. radio je u tjedniku za kulturu Telegram, a zatim opet na Radio Zagrebu do umirovljenja 2006. Imao je nadimak "Mike Bongiorno".

Vojo Šiljak
Vojo Šiljak levo, u sredini Dobroslav Silobrčić tada novinar, sada u hrvatskoj diplomatiji
i pevač Mišo Kovač, snimak iz 1972.
Leonarda i Vojo Šiljak
Leonarda i Vojo

Na Radiju Zagreb, Radiju Sljeme, odnosno Hrvatskom radiju vodio je mnoge popularne emisije: Taksi za Babilon, Zeleni megaherc, Crvena jabuka, Vikend program nedjeljom, Ulicama kružim ne bih li se sreo (koju je vodio do 2009., kada je Hrvatski radio zbog štednje otkazao suradnju umirovljenim novinarima, što je Šiljak prokomentirao: “Drago mi je što ću tako pridonijeti financijskoj stabilizaciji HRT-a. Zrno do zrna pogača, kamen do kamena palača, kuna do kune - katedrala duha”).

Na Televiziji Zagreb odnosno Hrvatskoj televiziji vodio je emisije: „Mali noćni razgovori”, „Kviz DO RE MI”, „Crno-bijelo u boji” i dr. „Mali noćni razgovori”, koje je vodio zajedno sa Zvonkom Zmazekom i Dobricom Silobrčićem,, bila je prvi talk-show na ovim prostorima.

Surađivao je i u Poletu, Plavom vjesniku, Vjesniku u srijedu, Bjelovarskom listu, Zovu i Ininim glasilima.

Još jedan detalj iz biografije Voje Šiljka koju mi je dostavio Mario Mihaljević kada sam ga upitao kako je nastala pesma “Vlakovi ~ vozovi”:

“A povijest kaže da mi je inspiracija bio Đorđe Marijanović (rođen istoga datuma kad i ja i Maradona), samo različitih godina, jer on je rekao da se pitao putujući vlakom u Zagreb gdje se to voz pretvara u vlak, ja sam to ispričao Voji Šiljku koji piše tekst, ja glazbu i tako to...
Drago Diklić ju uvrštava na festival...dalje se zna....”

Slušaj - Vozovi, vlakovi:     (mp3)

Postavljeno: oktobar 2011.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana