Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Željko Marković

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com. Budite prvi koji će svojim novčanim prilogom podržati ovo kulturno dobro kome zbog nedostatka sredstava preti gašenje.

Željko Marković

Nagrada Udruženja novinara Srbije za 2014.

Specijalna nagrada za publicistiku „Žika M. Jovanović" uručena je dugogodišnjem novinaru „Dnevnika" Željku Markoviću za monografiju „Vrdnik-međunarodna priča".

Željko Marković - Vrdnik
Željko Marković - Vrdnički voz
Željko Marković - Vrdnik

Monografija je plod desetogodišnjeg istraživačkog rada dugogodišnjeg novinara-reportera novosadskog „Dnevnika". Autor se u nagrađenom delu bavi javnosti nepoznatim međunarodnim vezama ovog vojvođanskog mesta, analizirajući etnički fenomen utemeljen na suživotu 26 nacija.

Slušaj - 1.deo:     (mp3)

Željko Marković
Željko Marković sa Antonom Prislanom starim Vrdničaninom, jednim od učesnika njegove monografije, poreklom Slovencem.
Željko Marković
Željko Marković u Zavičajnom muzeju Ruma sa kustosom na izložbi sremskih ćilima
Željko Marković
Reporter Željko Marković sa Boškom Dugačkim, starcem iz Surduka koji je pripitomio lastu, junakom njegove knjige iz ciklusa novinskih priča KONTINENT SREM

Željko Marković: KONTINENT SREM

Slušaj:     (mp3)

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Željko Marković, Biografska beleška

Željko Marković (Vrdnik, 1960), novinar, publicista i književnik, dugogodišnji reporter lista Dnevnik (Novi Sad) i saradnik brojnih medijskih kuća u bivšoj Jugoslaviji. Veliki putnik, strasni istraživač i eksperimentator u žanru kraljice novinarstva novinske reportaže ili priče, najtežeg i najlepšeg novinarskog izraza, potpisao je tokom više od tri decenije pretežno terenskog novinarskog staža u zemlji i inostranstvu hiljade priloga iz takoreći svih sfera života, među kojima se, pored novinske priče, autorske novinske reportaže i intervjua, Markovićevih specijalnosti, naročito ističu njegovi angažovani, analitički i studiozni članci i serijali sa teritorije bivše Jugoslavije, kao i feljtoni, kolumne, eseji. Paralelno sarađuje u elektronskim medijima i bavi se književnošću. Objavljene knjige: Hilandar, monografija (Prometej, 1995); Mravinjak, roman (RAD, 2000); Istorija letnje prašine, roman (Čigoja štampa, 2003); Bratstvo mermernog krsta, roman (Prometej, 2005; Novi Sad, 2012); Upotreba života, novinske priče (Udruženje novinara Srbije / Društvo novinara Vojvodine, 2005); KONTINENT SREM, Čovek koji je pripitomio lastu, novinske priče, tom 1 (Novi Sad, 2008); KONTINENT SREM. Kiša koja je izazvala požar, novinske priče, tom 2 (Novi Sad, 2008); Spasavanje mačora Žileta, izabrane novinske priče (Gradac, 2010); Vrdnik, Castellum Rednek, publicistika (Novi Sad, 2012); Vrdnički voz, roman (Novi Sad, 2013); Vrdnik, međunarodna priča, monografija (Novi Sad, 2014). Pisma sa Obedske bare, novinske priče (Udruženje novinara Srbije, 2015). Svojim novinskim pričama, esejima, intervjuima, zastupljen je u više knjiga, publikacija, monografija, antologija. Uvršten u reprezentativni udžbenik novinarstva Lj. Rajvanja Stvaralaštvo novinara, Naučna knjiga, Beograd 1988. Novinarske i književne nagrade: prva godišnja nagrada lista Dnevnik za seriju reportaža (1992); nagrada “Stevan Sremac” za novinsku priču (1994); prva nagrada Saveza jevrejskih opština Jugoslavije za roman “Mravinjak” (1999); godišnja nagrada “Jaša Tomić” Društva novinara Vojvodine u kategoriji reportaže (2004); specijalna godišnja nagrada lista Dnevnik za reportersko-putopisno-književni angažman (2008); godišnja nagrada Udruženja novinara Srbije “Laza Kostić” u kategoriji novinske reportaže (2010); nagrada Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Srbiji “Ana Njemogova Kolarova” za reportažu (2013); specijalna godišnja nagrada Udruženja novinara Srbije za publicistiku “Žika M. Jovanović” za monografiju Vrdnik, međunarodna priča (2014).

Željko Marković
RAD NA PROJEKTU KONTINENT SREM (2004-2014).
Željko Marković na ulici u Šidu u razgovoru sa jednim junakom svojih novinskih priča

Željko Marković
RAD NA TERENIMA ŠIROM JUGOSLAVIJE.
Reporter Željko Marković sa Emirom Balićem, čuvenim skakačem sa kamenog mosta (u Mostaru, februara 1987. godine)

Sarađivao je sa brojnim jugoslovenskim novinama, nedeljnicima, časopisima i magazinima, kao i u elektronskim medijima. Autor i scenarista dokumentarnih televizijskih filmova, emisija i priloga, kao i autor radijskih emisija. Dokumentarni film “Lasta”, snimljen u produkciji RTV Vojvodine prema Markovićevoj originalnoj priči o starcu uz Surduka koji je pripitomio lastu, delo koje potpisuje kao autor ideje i scenarija, osvojio je 2008. godine na Međunarodnom festivalu kratkog i dokumentarnog filma u Beogradu Zlatnu plaketu Beograda za najbolji dokumentarni film u Srbiji. Prema originalnim idejama iz njegovih novinskih priča snimljeno je više dokumentarnih filmova, televizijskih i radijskih emisija i priloga. U novosadskom nedeljnom Dnevniku 4. aprila 2004. godine započeo maratonski reportersko-književno-putopisni serijal Upotreba života; radi se o jedinstvenom reporterskom serijalu u srpskoj štampi u kojem je iz nedelje u nedelju kontinuirano, sve do pred kraj 2013, objavljivao originalne priče o ljudima, pojavama i fenomenima sa KONTINENTA SREMA, njegove zavičajne i univerzalne stvaralačke laboratorije. Član je Udruženja novinara Srbije i Društva književnika Vojvodine. Osnivač i predsednik Centra za građansku inicijativu “Castellum Rednek”. Živi u Novom Sadu sa suprugom Vesnom i mačorom Žiletom.

Željko Marković
Željko Marković

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Petar Medvedec

Petar Medvedec

Slušaj:     (mp3)

Preci Petra Medvedeca rođenog Vrdničanina doselili su se iz Hrvatske na Frušku goru pre više od stotinak godina. Bili su rudari u rudniku mrkog uglja u Vrdniku. Ovo je zanimljiva priča njihovog potomka Medvedeca sa kojim me je takođe upoznao Željko Marković. On je načinio i fotografije koje gledate. Koliko je bilo stanovnika Vrdnika katoličke vere, rudara koji su se tu naselili za vreme Austro Ugarske, svedoči veliko, lepo uređeno mesno groblje sa belezima na kojima se čitaju imena nekadašnjih meštana katolika. Prava istorija jednog mesta. /Zabeležio Dragoslav Simić urednik sajta/.

Postavljeno: jun 2015.

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana