Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Žika Nikolić

Žika Nikolić

Ova trojica putnika iz Nemačke, Austrije i Srbije sreli su se na jednom odmorištu u Đerdapskoj klisiri na zajedničkom putu prema Bukureštu, leta 2009. Koliko je biciklistima trebalo do aerodroma u Rumuniji da se vazdušnim putem vrate kući, to ne znam, ali znam da je ekipa u automobilu Žike Nikolića več iste večeri bila u Kladovu, a sutra u rumunskom glavnom gradu.

Žiku poznajem još od osamdesetih kada ga je, mislim, u Radio Beograd iz Radio Vrnjačke Banje, doveo Mihajlo Ćurčić. Postoji i jedna anegdota vezana za Žiku.

„Da li si doneo kajmak iz Banje za urednika, ~ bilo je pitanje kojim je Žika ponedeljkom dočekivan u radiju. Znalo se da je vikend proveo kod roditelja u selu.

Da li je zaista donosio kajmak ili nije, ne znam, ali znam da sam ga mnogo godina kasnije sa interesovanjem i profesionalnom radoznalošću posmatrao u TV studiju u Košutnjaku iz koga je emitovana uživo „Žikina šarenica“, kako odmereno i dobro organizovano vodi program za koji kažu da je najgledaniji u Srbiji. Taj Žika sa televizije nije imao nikakve veze sa onim stidljivim momkom koji se pojavio u radiju kako sam to već opisao. Verujem da sam i ja njemu izgledao sasvim drugačije jer sam se u njegovim emisijama pojavljivao kao autor svojih knjiga nastalih u iskustvu novinara koje pre toga nisam imao. Žika je iz radija jednog dana tek „nestao“ da bi se već sutra pojavio na televiziji. Godinama se nismo viđali, a onda je došla godišnja skupština novinarske organizacije na kojoj sam sreo Žiku. Pozvao sam ga da idemo u Kladovo zajedno, da govori o mojoj knjizi, a onda u Bukurešt kod Milana Petrovića. Tako sam imao priliku da provedem nekoliko dana u društvu sa mojiim kolegom iz radija, da ga posmatram u raznim situacijama i da sada taj utisak iznesem.

Delovao je odmereno i radoznalo, bez one uobičajene nervoze koja je karkateristična za poslove kojima se bavimo. U toj lakoći profesionalnog „rukovanja životom“ bila je pobeda Žike Nikolića televizijskog novinara koji je zaveo srpske TV mase svojim jednostavnim najavama, neškolovanim glasom i neustezanjem da kaže ko je i odakle je potekao.

„Svi možemo da budemo Žika“, ~ bio je spontan utisak kojim se gledalište opraštalo od zadnje njegove emisije očekujući sa nestrpljenjem sledeću subotu da sebe vidi ponovo na malom ekeranu.

I Žika se pojavio u „Nevidljivim ljudima“ kojima je obeleženo 5o godina postojanja Drugog programa radio Beograda.

Slušaj:     (mp3)

Žikina šarenica

Postavljeno: novembar 2009.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana