Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Mikrofonom kroz XX vek

Zlatko Rendulić govori

General, vojni pilot i vazduhoplovni inženjer

/1920 ~ 2021/

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Legendarno ime našeg vazduhoplovstva je profesor dr Zlatko Rendulić, general, vazduhoplovni inženjer, konstruktor aviona. Posetio sam ga februara 2013. godine u njegovom stanu u blizini Ibarske magistrale u Beogradu. Poštujući njegove godine smatrao sam da je uljudno ostati kod generala Rendulića najviše jedan sat što sam u telefonskom razgovoru i najavio. Međutim dogodilo se nepredviđeno da sam sa ovim sjajnim čovekom koga je pamćenje na razne događaje služilo izvanredno, ostao bar 4 sata, a Rendulić je, sticao se utisak, tek počeo da govori.

Moglo bi se reći da je general Rendulić ovde ispričao svoju autobiografiju uživo, a sastavni deo te autobiografije su avioni „Galeb“, „Jasteb“ i „Orao“ u čijoj konstrukciji je učestvovao. Rođen u Jasterbarskom kod Zagreba odlazi u partizane, a kao pilot predratne jugoslovenske kraljevske vojske, nastavlja da se interesuje za avijaciju do kraja života. U ratu je takođe pilot, a svoj životopis završava u Beogradu.

Na predlog generala domaćina ovaj novinar bio je poslužen najboljim konjakom koji je kao piće Rendulić jedino priznavao.

Zlatko Rendulić
Zlatko Rendulić
Jagoš Radulović
Jagoš Radulović, naš najstariji vojni pilot /93./ prvi let 1952. snimak iz Aerokluba, mart 2017. Rekao je ovom novinaru: “Moj najomiljeniji general bio je Zlatko Rendulić.”

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije:

Biografija:

(Jastrebarsko, 29. septembar 1920) je bivši jugoslovenski general, vojni pilot i vazduhoplovni inženjer

Zlatko Rendulić, student tehnike, pridružio se NOVJ u leto 1943, a član KPJ je postao u leto 1944. U ratu je bio pilot i politički komesar eskadrile.

Po završetku rata bio je načelnik Vazduhoplovno tehničkog instituta, načelnik uprave ratnog vaduhoplovstva u generalštabu JNA. Radio je kao inženjer i probni pilot.

Diplomirao je na sovjetskoj Vojno-vazduhoplovnoj inženjerskoj akademiji Žukovski, magistrirao je 1954. na univerzitetu Kornel i univerzitet Mičigen. Doktorirao je 1964. na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Završio je pilotsku školu RAF-a. Kao redovni predavač radio je u Centru za strateške studije Generalštaba JNA. Član je Međunarodne vazduhoplovne akademije.

Zlatko Rendulić - knjiga

Slušaj 1.deo:     (mp3)

Slušaj 2.deo:     (mp3)

Tokom razgovora sa generalom Rendulićem, urednik sajta snimio je ove fotografije.

Zlatko Rendulić
Zlatko Rendulić
Zlatko Rendulić
Zlatko Rendulić
Zlatko Rendulić
Zlatko Rendulić

Postavljeno: februar 2017.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Biografski podaci prema Vikipediji:

Zlatko Rendulić pre Drugog svetskog rata je bio kao student tehnike, pilot Jugoslovenskog kraljevskog vazduhoplovstva. Pridružio se NOV Jugoslavije u leto 1943, a član Komunističke partije je postao u leto 1944. U ratu je bio pilot i politički komesar eskadrile. Završio je pilotsku školu Jugoslovenskog kraljevskog vojnog vazduhoplovstva u Pančevu i pilotsku školu RAF-a, Britanskog kraljevskog vazduhoplovstva.

Po završetku rata bio je pilot u operativnoj jedinici na aerodromu u Skoplju, radio je kao inženjer i probni pilot u Vazduhoplovnom opitnom centru (VOC), bio je načelnik Vazduhoplovnotehničkog instituta, kao i načelnik Uprave ratnog vazduhoplovstva u generalštabu JNA.

Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Beogradu 1948. godine, sovjetskoj Vojno-vazduhoplovnoj inženjerskoj akademiji Žukovski, magistrirao je 1954. na univerzitetu Kornel i univerzitetu Mičigen. Doktorirao je 1964. na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Kao redovni profesor radio je u Centru za strateške studije Generalštaba JNA. Bio je član Međunarodne vazduhoplovne akademije.


Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana