Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Danilo Nikolić

Stranicu osmislio i razgovor snimio Dragoslav Simić urednik sajta. Fotografija je iz porodičnog arhiva Nikolića.

Danilo Nikolić

Danila Nikolića sam upoznao kao mlad novinar Radio Beograda. Dača, kako su ga zvale njegove kolege po godinama, kasnije kad smo se bolje upoznali, i ja, Nikolić je bio urednik kulturne rubrike Drugog programa Radio Beograda, blizak sa novinarom i takođe književnikom Vladom Bunjcem. Kamena sala radija, popularni klub bilo je pravo mesto za upoznavanje svih novinarskih generacija. U klub su dolazili i ljudi iz drugih novinskih redakcija, ali i naši gosti različitih profesija. Pušačima niko nije branio da puše. Vinjak, pivo, rakija, bili su starosedeoci i kod novih i kod starih gostiju. Rekao bih sada, vedro i veselo je izgledalo kad se naiđe spolja u klub, ali šta se zaista dešavalo u dušama novinara izloženih svakojakim dnevnim stresovima, to samo oni znaju. Daču koji je tada već bio poznati pripovedač, sam zamolio da pročita svoju priču, a prva rečenica pisma koje sam uputio piscima dobitnicima NINove nagrade i njemu, glasila je:
"Želim da postanem čuvar Vašeg glasa". Dragoslav Simić

Pismo je datirano u Beogradu 21. januara 1998. Tada nisam mogao ni da pretpostavim da će se dogoditi Internet na način kako ga mi, posebno ja, sada koristim. Ispostavilo se da sam zaista nenamerno, postao “čuvar glasova” o čemu svedoči ovaj sajt.

potpisi
klikni na sliku za uvećanje

Njegova priča nosila je naslov: “Ne mogu ničega da se setim”.

Čita Danilo Nikolić i daje uvod za priču.

Slušaj:     (mp3)

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Iz biografije:

Danilo Nikolić rođen je u Splitu 1926. godine, srpski književnik.

Detinjstvo i mladost proveo je na Kosovu i Metohiji. U Beogradu je završio Pravni fakultet. Prvu knjigu pripovedaka, „Male poruke”, objavio je 1957. godine, a od knjiga pripovedaka zapažene su još: „Povratak u Metohiju”, „Spisak grešaka” i „Provetravanje vladara”.

Prvi roman objavio je 1989. godine „Vlasnici bivše sreće”, koji je ušao u deset najboljih romana te decenije.

Za roman „Kraljica zabave” dobio je Nolitovu nagradu, nagradu „Bora Stanković” i nagradu „Branko Ćopić”. Dobitnik je i Andrićeve nagrade 1998. godine za knjigu pripovedaka „Ulazak u svet”. Dobitnik nagrade „Meša Selimović” za 2001. godinu za knjigu „Jesenja svila”, u izdanju „Narodne knjige” iz Beograda. Dobitnik je NIN~ove nagrade za roman "Fajront u Grgetegu”, 1999. godine.

Za životno delo dobio je “Zlatni krst Kneza Lazara”.

Izvor: Wikipedia.

Postavljeno: mart 2015.

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana