Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Dragoslav Simić

Rat u Njujorku

Kratka priča

Zvali su ga Bili.

Njegovo pravo ime niko nije znao, ali je on sebe predstavljao kao Paja, emigrant iz Jugoslavije.

Bili je zvanično radio kao bibliotekar u njujorškoj biblioteci, ali je često službeno putovao u Beograd, Zagreb i Sarajevo. Tu su ga i prozvali „njuškalo“. Neko je, verovatno, nekad primetio da često posećuje američku ambasadu i konzulate u ovim gradovima. Možda je to bila domaća paranoja koju je revnosno negovala državna služba bezbednosti za praćenje stranaca, a možda je to zaista i bio deo njegovog posla da „prati“ na terenu šta se događa, i javlja tamo gde treba. Nikada nije imao nikakvih problema sa milicijom u Jugoslaviji. Ali, da je bio praćen - jeste, i on je to znao. Revnosno je obilazio izdavače u ovim gradovima i zvanično otkupljivao nove knjige za svoju biblioteku. „To je moj posao,“ ~ govorio je.

Šarmantan, kakav je bio, ipak nije se ženio. Onako leporek i obrazovan, tačno je znao o čemu će i u kom društvu šta da priča, oprezan da nikog, politički, ne povredi. Prilagodljiv, priklanjao se svim stranama i teško se moglo znati šta on stvarno misli o onome što je slušao od svojih sagovornika.

Kada je umro u Njujorku, u njegovoj zaostavštini nađeno je mnogo rukom ispisanih stranica na engleskom jeziku sa sadržajem koji je najmanje imao veze sa knjigama. Bile su to isključivo dobro očuvane kopije. Originala nije bilo. Izgleda da je te originale ipak nekom slao što se moglo zaključiti prema uredno unetim datumima, sve tamo od neke 1968. godine. Stoji pretpostavka, ali ostaće tajna, za koga je to pisao. Jednostavno nije bilo adrese kome su papiri namenjeni, a što je još važnije, nije bilo ni originala rukopisa. Samo kopije. Adresa nije postojala pa je to budilo sumnju da je ono što se šuškalo oko njegovog imena ipak bilo tačno.

Samo je jedan omot sa spisima bio napisan na srpskom jeziku: „Izveštaj za 1991. godinu“. Izgleda da Bili nije imao vremena da prevede na engleski ovaj tekst. Po njegovom običaju sve je uredno ispisano čitkim rukopisom. Godina je uneta njegovom rukom, a samo dve rečenice bile su ispisane na engleskom u originalu kako su ih spikeri jednog radija na koji se odnosio tekst, izgovarali. Iznad teksta kao naslov pisalo je: Rat u Njujorku. Videće se i zašto.

~ This is a voice of free Croatia (1990).

Dobro veče dragi slušatelji i dobro došli na hrvatski radio program. Ovo je Glas slobodne Hrvatske koji slušate svaki ponedeljak u 9h navečer i svaku subotu u 9.30h ujutro preko radio postaje Global brotkasting sistem WWK 105.9 fm, Njujork. Naša adresa je: 3718, Astorija bulevar, Njujork 11103.
Za vaše želje zovite naš broj: 201.94797543.
Ovdje vaš urednik i izvjestitelj Jozo Vukušić.

~ You are listening now to the Serbian radio program, The voice of free Serbs (1990).

Dobro veče dragi slušaoci. Vi sada slušate srpski radio program Glas slobodnih Srba koji vam se javlja iz Njujorka svake subote u 7h uveče na na WWK talasnoj dužini 105.9 fm. Astorija bulevar, 3718, Njujork 11103. Naš broj za vaše želje je: 201.94797543.

~ Zagreb.
Od specijalnog dopisnika Glasa Slobodne Hrvatske dobili smo podatke o izborima u Srbiji. Kao što se zna boljševistička, teroristička, četnička i ugrožena Srbija izašla je juče na izbore. Kad kažemo da je Srbija boljševistička to dokazuju i ovi izbori što ćemo čuti kasnije u komentaru. Teroristička jest što vrši neviđeni teror i apartheid nad nedužnim albanskim narodom i drugim ne srpskim manjinama u Vojvodini. Četnička Srbija jest zbog toga što su Srbi od lijevo orjentiranog Slobodana Miloševića, istrošenog boljševika, sve do Vuka Draškovića, desno orjentiranog ortodoksnog Vlaha, te pročetnika Veljka Kadijevića, svi redom četnici i žele propast i uništenje drugih naroda, te se zalažu za treću četničku federalnu Jugoslaviju u kojoj bi opet htijeli biti gazde i šefovi te musti novac od Hrvatske i Slovenije i širiti svoju srpsku demografsku ekspanziju u krajeve drugih naroda. „Ugroženi Srbi“ su zaista, tu smo točni, jer će se njihovom teroru stati na kraj. Hrvati, Albanci, Makednonci, Slovenci, muslimani i druge narodnosti će se odupreti srpskoj vlasteli i boljševicima, te doći do zaključka da samo rušenjem srpskog terorističkog i komunističkog pakla mogu uspostaviti svoje države i dobiti nezavisnost i slobodu.

~ Srpstvo bije komunizam - jugoslovenstvo mu služi.
U vremenu kad se srpski narod nalazi pred sudbonosnim odlukama, smatramo za svoju dužnost da istaknemo, da je stav Srpskog kulturnog kluba Sveti Sava oduvek bio, da se osnovno pravo na život srpskog naroda ne može obezbediti kroz jugoslovenstvo niti pod komunizmom. Počivši doktor Slobodan Drašković, osnivač i predsednik srpskog kulturnog kluba i osnivač i urednik Srpske borbe, je to nedvosmisleno isticao u svojim knjigama i govorima. Povodom osme godišnjice fizičke smrti doktora Slobodana Draškovića, pročitaćemo večeras izvod iz govora koji je održao na petnaestom kongresu Srpskog kulturnog kluba 18. juna 1966. godine u Čikagu.

~ No, kako je bilo jučer u komunističkoj Srbiji?
Do sad se zna da u 140 izbornih jedinica uže Srbije, vodi Socijalistička partija Srbije - komunisti. U Vojvodini vodi takođe Socijalistička partija Srbije, a na nekolko mesta je dobio Vuk Drašković i SPO.

~ Drašković je tada rekao: „Najveći greh je izneveriti sebe. Gospod Bog je stvorio čoveka i Gospod Bog je stvorio narode. Dao je narodima ime, dao im je karakter. Dao im je određene osobine. Dao im je svetinje. Dao im je sposobnost da stvaraju više i trajne vrednosti. I kad se jednom narodno ime uzdigne i utvrdi duhovnim podvizima, borbom i vernošću, onome što čini nacionalnu osobenost, zasnovanu na ljudskom dostojanstvu, ono postaje nerazdvojni deo narodnog bića. I svako odricanje od te suštine vodi nacionalnom samoubistvu.

~ Albanci su ponosno i dostojanstveno bojkotirali izbore, dok su srpski policajci glasali u subotu, kako bi u nedelju, jučer, čuvali Albance. Na Kosovu su glasali samo Srbi, Turci i Cigani i to svi za Slobodana Miloševića, gdje je on za predsedničkog kandidata dobio 98% glasova, a ubedljivo vodi i u celoj Srbiji. Vuk Drašković i opozicija ističu da su izbori bili neregularni.

~ O mešavini Srpstva i Hrvatstva, doktor Sobodan Drašković je rekao sledeće: „Drugi potpuno logični zaključak iz sveg našeg iskustva to je da po mom dubokom ubeđenju je apsolutno nemoguća mešavina Srpstva i Hrvatstva. Bila je nemoguća, i nemoguća je u budućnosti. A nemoguća je prosto zbog toga, što ja mislim, da ne postoje na kugli zemaljskoj dva naroda toliko raličita kao Srbi i Hrvati. Mi možda govorimo dva slična jezika, ali u svemu što čini čoveka čovekom i što čini narod narodom, mi se više razlikujemo od Hrvata.“

~ „Srbija je postala ruglo i sramota svijeta. Zadnji boljševistički uljez i sablast, te prosto ne vjerujem šta se desi mom srpskom narodu da mu komunizam ispra mozak, uništi dušu i nastani srce“, ~ rekao je šef SPO Vuk Drašković.

~ Između Hrvatske kapitulacije pred Kolomanom 1102. godine i našeg Kosova, nema sredine i nema nikakvog kompromisa između vekovne i neprekidne borbe za Srpstvo i slobodu, gde su Srbi u svim raznim tuđim državama čuvali svoje srpsko ime i branili svoju srpsku pravoslavnu crkvu, i hrvatske istorije koja uopšte nije istorija, nema je.

~ Mi podržavamo vođstvo naše hrvatske domovine i nadamo se da će mudrim potezima oduprijet se srpskim komunistima na domaćoj i međunarodnoj političkoj sceni. A sada idemo na naš glazbeni program pjesmom: „Rodio se sin.“ „Dragoj sestri Mirandi i zetu Vladu Grbiću prigodom rođenja njihova sina Šime sve najljepše i najradosnije želi sestra Kosa, suprug Marko kao i njihova ćerka Natali. Dragi Šime neka bi te bog i njegova ljubav vodii za dobrobit hrvatskog naroda i tvojih roditelja.“

~ O državi kakvu Srbi žele doktor Slobodan Drašković je rekao sledeće: „Naše nije da povampirimo prvu Jugoslaviju nego da vaskrsavamo večitu Srbiju. To je naš zajednički zadatak danas i sutra“. Slušajte pesmu: „Oj Srbijo mila mati, uvek ću te tako zvati.“

~ Prva Hrvatska zrakoplovna kompanija „Croatia airlines“ obraća se Hrvatima u domovini i diljem svijeta: „Postanite vlasnik prve Hrvatske zrakoplovne kompanije. Kupite dionice. Kupnjom dionica ostvariće se zajednički san. Sa svojim zrakoplovom u svojoj domovini i po svojoj domovini. Dionice Hrvatske zrakoplovne kompanije „Croatia airlines“ prodaju se svake nedelje u Hrvatskom centru. Vidjećete hrvatske aktiviste. Naš novi sponzor je Jere Kursar i Ojdana Kursar koji su novi vlasnici „La fortuna“. Naši novi oglašivači su i jedini vlasnici „La fortune“. Na adresi 430 kamena strit, Nju Džersi, telefon 201.9412770.

~ Još jedna tužna vest. Iznenada je u prošlu nedelju 28. oktobra u Njujorku preminula Desanka Cica Zindović, velika Srpkinja, neumorna antikomuniskinja, supruga počivšeg Ratka Zindovića diplomatskog službenika Kraljevine Jugoslavije. Pokojna tetka Cica, kako smo je svi zvali je rođena 25. septembra 1910. godine u Petrovcu na Mlavi u porodici Stojković. Udala se 1937. godine za počivšeg Ratka Zindovića.

~ Svako veče je u „La fortuni“ besplatan bufet. Tripice, pašta, makaroni, fažol, lignje. Tu su takođe igre, boče i balote. Petkom navečer možete dobiti pečenu janjetinu. „La fortuna“ 430 kamena strit, Nju Džersi.

~ Poziv na zabavu.
Slobodna srpska pravoslavna crkveno-školska opština Sveto vaznesenje gospodnje Elizabet strit, Nju Džersi, vas poziva da sutra u nedelju dođete na drugu ovogodišnju jesenju zabavu koja počinje u jedan čas posle podne u sali crkvenog doma. Uz ulaznicu je ručak i dobrovoljni prilog. Svira srpski orkestar. Pozovite prijatelje da dođu da zajedno provedemo jedno prijatno popodne uz zvuke lepe srpske muzike, u sredini u kojoj se srpski misli i govori. Adresa crkvenog doma: 117 Liberti strit Elizabet, Nju Džersi.

~ Hrvatska braćo i sestre!
Kao djeca majke Hrvatske obucimo se u skromnu odeću, a ušteđeni novac pošaljimo u Hrvatsku. Pjevali smo godinama: „Zovi majko zovi.“ Majka zove. Odazovimo se kroz ovaj skroman poklon. Pomozimo Hrvatskoj. Pokažimo da smo jaki, da smo složni. Neka je naša ljepota u duši. Neka je naše veselje u darivanju. Imena učesnika u ovoj akciji i podrška Hrvatskoj kao i podaci o dobiti, biće javno objavljeni i dostavljeni na uvid hrvatskoj vladi. Pokažimo ovim primerom i drugim iseljeničkim sredinama kako se može uz neznatna odricanja pomoći Hrvatskoj kad smo joj najpotrebniji. Sretni nastupajući blagdani. Ovu podršku hrvatskoj vladi, organizuje HDZ, ogranak Njujork.

~ Pozdravljamo sve naše slušaoce sa živelo Ujedinjeno srpstvo u slobodnoj Srbiji. Slušajte pesmu: Šumadijo šumovita ti si naša dika, ti si bila i ostaješ zemlja ustanika“.

~ Vijesti iz naše župe:
Vrijeme je priprema za Božić koji se nemože doživjeti bez iskrene svijete ispovjesti. Zato će u srijedu dvanaestog prosinca u 7 i 30 navečer biti u našoj crkvi priprema za ispovjed i ispovjedanje hrvatskih ljudi. Za tu prigodu imat ćemo više svećenika. Zamolili bi smo župljane da iskoriste ovu mogućnost te u miru i sabranosti pristupe sakramentu pomirenja. Budući da u župi imamo samo dva svećenika, nedeljom nememo dovoljno vremena za ispovjed. Dakle u srijedu dvanaestog prosinca priprema za ispovjed i ispovjed u hrvatskoj župnoj crkvi u 7,30 sati poslije podne.

~ Sponzor večerašnje emisije je gospodin Nastas Petrović, država Njudžersi, sa suprugom Nadom i kćerkom Stankom koja živi u Frankfurtu. „Glas slobodnih srba“ se zahvaljuje na moralnoj i materijalnoj podršci i pozdravlja svoje darodavce pesmom „Marš na Drinu“ u izvođenju Glasa crkve.

~ Ogranak Hrvatske stranke prava u Njujorku priređuje svečani banket u subotu trećeg studenog u hrvatskom centru sa početkom 7 i 30 časova navečer. Prihod sa ovog banketa namenjen je za kupovinu poslovnih prostorija Hrvatske stranke prava u Zagrebu. Za ples i razonodu zabavit će vas glazbeni sastav „More“. Djeca do 12 godina imaju slobodan ulaz. Ulaznice možete dobiti kod povjerenika Hrvatske stranke prava. Pomognite najstariju hrvatsku stranku da može kupiti svoje prostorije.

~ Koreni višedecenijske mržnje Hrvata prema svima Srbima utemeljio je Ante Starčević, tvorac Stranke prava koji je još polovinom prošlog veka govorio da sve Srbe treba direktno sekirom u čelo jer je to prljavi i nepostojeći narod. Ivo Pilar je jedan od Starčevićevih sledbenika. Pod pseudonimom Zidlant, objavio je na nemačkom 1918. godine knjigu „Južnoslavensko pitanje“ u kojoj je ceo srpski narod prikazan kao mitske nakaze. Po Pilaru, vera je oblikovala lice Balkanaca. Lice Srba jeste lice pravoslavlja, a lice Hrvata je lice katoličanstva. „Srbi se poznaju po licima koja nalikuju na ptice grabljivice“, piše on „i u sjevajućim očima“. Pilar predlaže Germanima da unište Srbe i da se pri tome ne obaziru što je Srbija mala jer su najotrovnije zmije obično najmanje. Sadašnje hrvatske vlasti isto kao svojevremeno i Nezavisna Država Hrvatska na čelu sa Antom Pavelićem, smatraju Antu Starčevića ocem hrvatske nacije.

~ Nastavljamo sa željama.
Svome dragom sinu Jakubu i njegovoj zaručnici svako dobro, sreću i ljubav u životu žele od sveg srca njegovi roditelji Nada i Božo Lovrić iz Skrabina. Tako isto čestitaju bratanci i tetke, uz pjesmu: „ljube ljubavi“, pjeva Matko Jelačić.

~ Pravda za Srbe.
Donosimo delove članka „Pravda za Srbe“ koji je objavio francuski listi „Le mond“, od 20. oktobra ove godine. Pisac članka je srpski novinar i pisac iz Crne gore Komnen Bećirović. Govoreći o predsedniku Hrvatske, bivšem Titovom generalu Franji Tuđmanu, gospodin Bećirović kaže:

„Tuđman se trudi da u svojoj knjizi Istorijske istine, nađe izgovor za genocid koji su hrvatske ustaše izvršile nad Srbima za vreme Drugog svetskog rata. On zastupa gledište da su ustaše, nadajući se da će tako skinuti krivicu sa Hrvata, bili samo izvršioci manje-više nesvesni onoga što rade. Međutim general se ne zadovoljava samo time što želi da opravda holokaust, on skandalozno smanjuje broj žrtava, broj pobijenih Srba u Jasenovcu od preko pola miliona na samo 4.000, čineći isto i sa jevrejskim žrtvama.“

~ Budite nam sretni i veseli i živite u ljubavi zauvjek.
Slušajte pjesmu: „Dobro jutro, Međumurska majko, dobro jutro kraljice Hrvata.“

~ Završavamo večerašnju emisiju Srpskog radio programa, jedinog glasa slobodnih Srba na istoku Amerike koji dopire svuda tamo gde žive Srbi. Pozdravljamo sve naše slušaoce sa: „Živelo ujedinjeno srpstvo u slobodnoj Srbiji.“

~ This is a voice of Croatia.
Ovo je glas Slobodne Hrvatske. I time dragi slušaoci završavamo večerašnji program te nas slušajte ponovo u subotu u 9 i 30 ujutro preko radio postaje wwk na 105.9fm. Slušajte Hrvatski radio utorkom i četvrtkom uz pozdrav: „Hrvati su demokrati pravi, komunjare Srbi su ostali.“

Laku noć i prijatno.

Postavljeno: novembar 2012.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana