Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Svetlana Velmar Janković

Stranicu osmislio, savremenu fotografiju Svetlane Velmar Janković i razgovor snimio urednik sajta Dragoslav Simić

Svetlana Velmar Janković

Prvu zbirku svojih kratkih priča, odneo sam Svetlani Velmar Janković urednici časopisa „Književnost“ davnih šezdesetih. Bio sam tada student Filološkog fakulteta. „Drugarica“ Janković, režimska pravila oslovljavanja, verovatno je svakodnevno primala gomile rukopisa sličnih mom. Kada sam joj se javio posle mesec dana po dogovoru, ona je odbila moj rukopis za objavljivanje. Tako je izgledao moj prvi susret sa Svetlanom Velmar Janković.

Kasnije, znatno kasnije, kada sam počeo da radim u Radio Beogradu, upoznao sam njenog muža, novinara i esejistu, Mimu Protića. On je delio svoju redakcijsku sobu sa Ljubom Simovićem, Boškom Božovićem, Pavlom Zorićem i Brankom Milovanovićem. Dolazio sam često kod Branka i tako upoznao i ove starije kolege. Dok sam jednog dana nekog čekao u toj redakciji, uzeo sam sa stola časopis „Letopis matice srpske“. Moju pažnju je privukao opširan tekst o Iliji Milosavljeviću Kolarcu čiji je autor bila Svetlana Velmar Janković. Prvi put sam tada pročitao neki tekst sa njenim potpisom. Autorka je nadahnuto pisala o Kolarcu. Delo je obilovalo detaljima pa je čitalac imao utisak kao da je pisac živeo u vremenu kada i Kolarac, i posmatrao negde iz prikrajka ovog neobičnog čoveka od sela Kolari gde je Kolarac rođen, pa do Beograda u kome je stekao trgovinom veliko bogatstvo i u kome je opet voljom dinastičkog režima Obrenovića ponižen do kraja. Kolarac je bio moja omiljena tema pa sam tako zahvaljujući slučajnosti da „Letopis“ pročitam, bolje upoznao književni rad Svetlane Velmar Janković. Čitajući kasnije njene romane i posebno knjigu „Pogled s Kalemegdana“ njenog oca Vladimira Velmar Jankovića, video sam da ovoj dami nikako nije pristajalo uz ime ono „drugarica“. Ali takva su bila vremena.

Gospođu Svetlanu sam po drugi put sreo kada je dobila NIN-ovu nagradu za roman „Bezdno“ 1995. godine. Neku godinu kasnije kada je ideja o snimanju priča „Pisci čitaju svoje priče“ postala sasvim jasna, javio sam joj se telefonom i u njenom stanu na Novom Beogradu snimio priču „Parče“ koju sada slušate. Bio je to srdačan razgovor dvoje ljudi koji su radili bliske poslove. Svetlana Velmar Janković prepoznala je u ovoj ideji zametak nečega što je XXl vek kod nas označio kao „čuvanje“ nematerijalne kulturne baštine. Viđali smo se kasnije raznim prilikama, ali moj susret sa prvim delom koje sam pročitao iz pera Svetlane Velmar Janković u kome je opisala život Ilije Milosavljevića Kolarca, trajno je kod mene probudio interes za literaturu koju je ova talentovana žena stvorila.

1995. NINOVA nagrada za roman Bezdno

Na dodeli NINOVE nagrade govorila je Svetlana Velmar Janković. Ovaj tonski zapis načinio je Dragoslav Simić

Slušaj:     (mp3)

O romanu Bezdno: Remek delo Svetlane Velmar-Janković o trouglu žena-čovek-vlast, na primeru kneza Mihaila, kneginje Julije i srpske istorije druge polovine XIX veka, podjednako je uzbudljiv ljubavni roman i politički triler. NIN-ova nagrada za roman godine.

Svetlana Velmar Janković

Preuzeto sa Vikipedije.

Svetlana Velmar-Jankovic,
rođena u Beogradu 1933. godine, članica SANU, književne nagrade: Nagrada Isidora Sekulić (1969), Nagrada Ivo Andrić (1982), Nagrada Meša Selimović (1991), Nagrada Narodne biblioteke za najčitaniju knjigu (1992), Nagrada Đorđe Jovanović (1994), Nagrada Bora Stanković (1995), NIN-ova nagrada za najbolji roman (1995) itd.
Diplomirala francuski i latinski jezik i francusku književnost.
Bila je urednik Izdavačke kuce Prosveta.

Udata je i ima sina (takođe pisac).

Autor je više objavljenih knjiga među kojima romani: Ožiljak (1956), Lagum (1990), Bezdno (1995), Dorćolske priče (1981) i Vračar (1994), eseji Savremenici (1968) i Ukletnici (1993) itd.

Fotografiju Svetlane Velmar Janković načinio sam tokom snimanja ovog zvučnog priloga marta 1998. godine. Ovo je sajt www.audioifotoarhiv.com
Osnivač i urednik sajta smatra da je važno imati pored zvučnog priloga u svim segmentima sajta i fotografiju kao što je u ovom slučaju fotografija SVJ jer je i to dokument o čoveku koji je u centru priče.

Slušaj - "Parče":     (mp3)

Postavljeno: januar 2011.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana