Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Vida Ognjenović

Stranicu osmislio, fotografiju i razgovor snimio Dragoslav Simić urednik sajta

Vida Ognjenović

Antonija Isakovića sam poznavao kratko, ali sam sa njim bio najbliži od svih pisaca koje sam snimio za ovaj projekat. Bio je iskren i jednostavan čovek.

Za razliku od ostalih, Vidu Ognjenović poznajem duže, od šezdesetih godina prošlog veka kada smo sa kolegama na Katedri za svetsku književost slušali zajedno predavanja profesora Raška Dimitrijevića. Vidi

Rado je pristala da pročita priču u svom stanu u Francuskoj ulici u blizini crkve Aleksandra Nevskog u Beogradu. Bilo je to 1998. godine. Njenu fotografiju načinio sam baš tih dana u Knez Mihajlovoj kada smo se slučajno sreli u toj ulici.

Napisala je i režirala veliki broj pozorišnih i radio drama. Za zbirke pripovedaka i svoj ukupni rad dobila je veliki broj književnih nagrada. Bila je upravnik Narodnog pozorišta od 1977. do 1993. godine.

Njen književni pratilac Jova Ćirilov, o Vidi je pisao u Politici avgusta 2007:
„U drami „Don Krsta“ prepoznajemo Vidu Ognjenović dramskog pisca na granici komediografije kakva je bila kad je pisala i postavljala svoje komade „Maj neim iz Mitar“, „Kako zasmejati gospodara“ ili „Da li je bilo kneževe večere“. To i inače, u najboljim slučajevima, ne isključuje ozbiljnost problematike koju tretira delo i predstava. Šo je voleo da se u svojim dramama podsmehne svojim junacima, robovima svoga doba i kad iz njega žele da iskoče. Taj nedostatak svesti da se ne može preskočiti svoja sopstvena koža niti iskočiti izvan koordinata svog zadatog vremena, daje nama gledaocima lagodni, ali lažni položaj superiornosti, te se smejemo naivnostima junaka i kad su nama slični.“

U lidu ovog teksta napisano je sledeće:
„Don Krsto: sveštenik, a pesnik skoro erotskih soneta; istoričar, a operski libretist; doktor prava, a zaljubljenik u teatar, pristalica jeretičkog Galileja, a kanonik bazilike Svetog Marka u Mlacima.“

Ovim uvodom za Vidinu nagrađenu predstavu u Budvi, Ćirilov je dao nagoveštaj svega onoga o čemu je svojim kratkim pričama obuhvatila moja nekadašnja drugarica iz studentskih dana, sada ambasadorka Srbije u Danskoj.

Slušaj - "Stari sat":     (mp3)

Postavljeno: decembar 2009.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana