Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

“Glasom pisana istorija”

Knjiga i DVD/mp3 u pripremi. Ispovesti 40 sagovornika XX veka prema radio emisijama Dragoslava Simića.

Detaljnije u novoj informaciji za nekoliko dana. Knjiga je u pripremi za štampu.
Objavljivanje ove knjige podržalo je Ministarstvo kulture Srbije na konkursu za 2017. godinu.
Pratite redovno naš Fejsbuk

Latinka Perović

Da vam skakavci ne pojedu nijedan dan života

Latinka Perović

Dr Latinka Perović (Kragujevac 1933) istoričarka, sa biografijom koja je u određenom smislu i politička biografija ove zemlje. Zato je ona važna ličnost za svakog istraživača koga zanima naša novija istorija i politička prošlost. Sa 27 godina bila je predsednica Antifašističkog fronta žena Srbije (AFŽ). Obavljala je dužnost sekretara Saveza komunista Srbije od 1968. do 1972. godine kada je zajedno sa Markom Nikezićem smenjena pod optužbom za anarholiberalizam.

Latinka Perović je naučnik sa ugledom – njenim se sudovima veruje. Dva puta je učestvovala u mojim emisijama, jednom 2003. u seriji „Žene u politici” i 2008. u seriji „Autobiografije uživo“.

Deo izlaganja Latinke Perović iz moje emisije „Žene u politici“ 2003. godine:
„Danas izgleda kao da Srbija treba da se oslobodi tereta levih ideja koje su joj bile silom nametnute, a one su zapravo proizašle iz njene socijalne istorije. Središno mesto koje u mojim proučavanjima društvenih ideja u Srbiji ima ideja socijalizma nije po mom izboru već po logici stvarne istorije koju sam u istraživanjima sledila.
Tvrdnja da je Srbija samo objekt istorije, žrtva interesa velikih država i koalicija malih, jednostavno nije istinita. Promišljanje vlastite istorije podrazumeva dešifrovanje ključnih protivurečnosti razvoja i ponuđenih strategija i njihovog razrešenja.“

U emisiji iz 2008. u kojoj je govorila Latinka Perović izdvaja se ovaj pasus kao njen životni kredo:
„Da vam skakavci ne pojedu nijedan dan života, treba da preuzmete odgovornost i da za to platite cenu. Lakše je pobeći iz života – teško je izneti ga na svojoj grbači do kraja.“

Fotografiju Latinke Perović snimio sam u čitaonici biblioteke „Svetozar Marković” u kojoj sam je jednom zatekao kako sedi za pisaćim stolom ispred velike hrpe knjiga. Taj pisaći sto i biblioteka postali su trajno okruženje i intelektualno odredište ove istoričarke. U biblioteci ona je imala svoje radno vreme, gde je sa velikim znanjem i energijom napisala nezaobilazne knjige: Dominantna i neželjena elita, Između anarhije i autokratije, Nikola Pašić u Narodnoj skupštini (1878-1882), Srpsko-ruske revolucionarne veze i druge.

Vidi "Gosti sajta" - Latinka Perović

Postavljeno: januar 2018.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana