Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Latinka Perović

Život, istorija i politika. Autobiografija uživo.

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com

Sećanje na Latinku Perović objavljeno je u DANASU, 6. januara 2024. Autor Dragoslav Simić.

Sećanje na Latinku Perović
Sećanje na Latinku Perović

Klikni na sliku za tekst u pdf-fomatu

Latinka Perović

Latinku Perović snimio sam tri puta: prvi put novembra 2001. godine kada je CZKD, ( Borka Pavičević), organizovao jedan vrlo zanimljiv skup u kafani Zora u centru Beograda, kao podsećanje na početke socijaldemokratije u Srbiji 1901. Te godine je Radovan Dragović vođa radničkog pokreta u istoj kafani održao veliki radnički skup. Jedna od govornica bila je i Latinka Perović. Taj tonski zapis će tek biti postavljen na sajt. 2003. godine opet snimam Latinku Perović, a evo povoda.

Kratka istorija: Posle razgovora sa Vericom Barać u Čačku 2001. i autorizacije njenog teksta 2002. godine, kao što je navedeno u odrednici „Verica Barać“, došli smo Verica i ja u razgovoru do zaključka da bi bilo važno za buduće istraživače našeg političkog života, da u seriji dokumentarnih radio emisija, snimim i druge ženske likove sa popisa imena koji smo tada onako ovlaš sastavili: Borka Pavičević, Tanja Petorvar, Olivera Milosavljević, Svetlana Slapšak, Milica Lučić Čavić, Latinka Perović... Prema ovom “izveštaju” vidi se kako sam po drugi put snimio Latinku Perović. Taj tonski zapis se može čuti na ovom sajtu. VIDI

kafana Zora
kafana Zora

Tokom skupa, kafana ZORA. Snimci Vesna Pavlović

Treće snimanje Latinke Perović

Sve se događa 2007. godine. Započinjem novu seriju “Autobiografija uživo” i snimam Desimira Tošića, Dubravku Stojanović, Jugoslava Vlahovića, novinara Mišu Brkića, profesora Ljubišu Rajića i druge.

Latinka je iste godine autorizovala svoj tekst. Dobio sam ga u izgledu koji sada čitate. Druga knjiga “Autobiografije uživo” nije objavljena, a između godine snimanja i ove 2013. godine kada te “autobiografije” postavljam na sajt, prošlo je vreme koje u tim iskazima po logici stvari ne postoji. Međutim ostala je sačuvana ebergija glas i iskazi kojima se po nešto može dopuniti.

Za Latinku Perović, kao novinar kome je profesionalna “autobiografija” ovaj sajt, na kome se može čuti sa kim sam bio i koga sam sve snimao, u kom pravcu su išla moja interesovanja, rekao bih da je reč o ličnosti žene sa biografijom, kakve je ova zemlja malo imala. Ona u svojoj knjizi o “Zoranu Đinđiću” koju je objavila Politika 13. marta 2013. citira Ivu Andrića: “Ponavljam sebi da osim ove Avlije ima i drugog i drugačijeg svijeta, da ovo nije sve, i nije zauvjek. I trudim se da to nezaboravim i ostanem kod te misli.” (Prokleta avlija)

Latinka je ovim citatom iscrtala i svoj život.

Slušaj:     (mp3)

Latinka Perović ~ AUTORIZOVANO

Život svakog čoveka obeležava vreme koje je njemu dato, ali čovek je i objekt i subjekt u vremenu, i mene je uvek zanimalo šta čovek kao subjekt može da učini bez obzira na okolnosti u kojima živi i radi. To ponašanje ličnosti kao subjekta, po mome mišljenju, zavisi od dve okolnosti. Prva je ono što je Božidar Knežević nazvao filozofijom života kao celine u jednom danu: živeti svakog dana tako da u njemu učinite ono što biste uvek mogli i što bi trebalo da učinite, odnosno, ne učiniti ni u jednom danu ništa od onoga što nikad ne biste učinili...

Više ...

Postavljeno: mart 2013.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

“Latinka Perović. Ogled iz autobiografije”

U okviru serije tekstova ISTORIJA IZ FIOKE Dragoslava Simića urednika sajta, objavljen je tekst u dva nastavka pod naslovom “LATINKA PEROVIĆ. OGLED IZ AUTOBIOGRAFIJE” u Kulturnom dodatku Politike, prvi deo, u subotu 22. jauara 2022. godine i drugi deo, u subotu 29. jauara 2022. godine.

Latinka Perović (Kragujevac, 4. oktobra 1933.), jugoslovenska i srpska istoričarka i političarka. Sa samo 27 godina bila je predsednica Antifašističkog fronta žena Srbije (AFŽ). Obavljala je dužnost sekretara Saveza komunista Srbije od 1968. do 1972. Smatrali su je najuticajnijom ženom u zemlji u to vreme zahvaljujući njenoj inteligenciji, sposobnosti i ambicijama.

Latinka Perović. Ogled iz autobiografije

Latinka Perović. Ogled iz autobiografije 2.deo

Postavljeno: januar 2022.

Povezani linkovi:

Verica Barać, Svetlana Slapšak, Milena Dragičević Šešić, Nataša Kandić, Ljiljana Đurđić, Jelka Imširović, Milica Lučić Čavić, Fuada Stanković, Borka Pavičević, Jasmina Tešanović
Autor sajta / facebook stranica sajta

Kapitalna knjiga Mijata Lakićevića
o Desimiru
sa odličnim predgovorom Latinke Perović, prenosim kao urednik sajta u celini smatrajući da je to još jedan doprinos velikom čoveku Desimiru Tošiću.

Zabeležio Dragoslav Simić

Mijata Lakićević - Desimir Tošić: između ekstrema

Latinka Perović
Osvrt na rukopis Mijata Lakićevića Desimir Tošić: između ekstrema

Nije uobičajeno da se na rukopis, koji tek treba da postane knjiga, pravi opširan osvrt. Odstupila sam od toga iz dva razloga.

Prvo, želela sam da obrazložim svoj predlog gospođi Bori Babić da Akademska knjiga u svoja izdanja uvrsti delo Mijata Lakićevića. Imala sam priliku da pročitam, takođe u rukopisu (str. 1154), i delo dr Milivoja Bešlina Ideja moderne Srbije u socijalističkoj Jugoslaviji 1968–1972, koje Akademska knjiga već ima u planu. To su dva dela o istoj, nikad promenljivoj prošlosti, pisana iz dve istorijske perspektive. U saznajnom smislu, ona su kompatibilna, a njihovo istovremeno objavljivanje predstavljalo bi i izdavački poduhvat.

VIDI CEO TEKST

Povezani linkovi:


Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana