Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Latinka Perović istoričarka

Tonske zapise sačuvao i stranicu osmislio urednik sajta Dragoslav Simić

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com

Latinka Perović
Dr Latinka Perović u čitaonici Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković” oko 2001. godine. Snimio D. Simić

Dr Latinka Perović istoričarka, je žena sa vrlo intreresantnom biografijom. Od partijskog radnika neposredno posle Drugog svetskog rata, skinuta sa vlasti sedamdesetih „pod palicom“ druga Tita, zajedno sa Markom Nikezićem i Mirkom Tepavcem, svi proglašeni „liberalima“, Latinka Perović danas slovi za ozbiljnog analitičara dnevnih događaja i ozbiljnog istraživača istorije čijim se sudovima veruje. Dva puta je učestvovala u mojim emisijama, jednom 2003. kada je u seriji koju ću sada popularno nazvati „ženskim pokretom u borbi protiv Miloševića“ u poslednjoj deceniji XX veka, i 2008. opet u seriji „Autobiografije uživo“. Prva serija snimana je u studiju, a druga je išla uživo, dakle direktno u program.

Latinka Perović
Demonstracije protiv Miloševićevog režima u Vasinoj ulici u Beogradu 1996. godine. Snimio D. Simić

Dva zanimljiva citata iz emisija u kojima je Latinka Perović govorila:

„Danas izgleda kao da Srbija treba da se oslobodi tereta levih ideja koje su joj bile silom nametnute, a one su zapravo proizašle iz njene socijalne istorije. Središno mesto koje u mojim proučavanjima društvenih ideja u Srbiji ima ideja socijalizma nije po mom izboru već po logici stvarne istorije koju sam u istraživanjima sledila.“

„Tvrdnja da je Srbija samo objekt istorije, žrtva interesa velikih država i koalicija malih, jednostavno nije istinita. Promišljanje vlastite istorije podrazumeva dešifrovanje ključnih protivurečnosti razvoja i ponuđenih strategija i njihovog razrešenja.“

Evo i jedne prognoze Latinke Perović iz 1993. godine:

„Krah ukrotitelja hajdučke naravi. Gusta prašina srpskog nacionalizma. Režim će opet sačuvati prednost. Okolnosti će ga sve više prisiljavati na ustupke. Svet će podržavati njegov pragmatizam; njemu nije potreban partner koji će radikalizovati nacionalni program koji je doveo do katastrofe, već partner istrošen na tom programu. Prava alternativa je ona koja se ne suprotstavlja samo ratu, već i nacionalnoj politici čiji je modus operendi ~ rat. Ta će alternativa tek doći.“

Deo izlaganja Latinke Perović iz 2003. godine:

Slušaj - deo 1:     (mp3)

Slušaj - deo 2:     (mp3)

Postavljeno: oktobar 2009.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

“Latinka Perović. Ogled iz autobiografije”

U okviru serije tekstova ISTORIJA IZ FIOKE Dragoslava Simića urednika sajta, objavljen je tekst u dva nastavka pod naslovom “LATINKA PEROVIĆ. OGLED IZ AUTOBIOGRAFIJE” u Kulturnom dodatku Politike, prvi deo, u subotu 22. jauara 2022. godine i drugi deo, u subotu 29. jauara 2022. godine.

Latinka Perović (Kragujevac, 4. oktobra 1933.), jugoslovenska i srpska istoričarka i političarka. Sa samo 27 godina bila je predsednica Antifašističkog fronta žena Srbije (AFŽ). Obavljala je dužnost sekretara Saveza komunista Srbije od 1968. do 1972. Smatrali su je najuticajnijom ženom u zemlji u to vreme zahvaljujući njenoj inteligenciji, sposobnosti i ambicijama.

Latinka Perović. Ogled iz autobiografije

Latinka Perović. Ogled iz autobiografije 2.deo

Postavljeno: januar 2022.

Kapitalna knjiga Mijata Lakićevića
o Desimiru
sa odličnim predgovorom Latinke Perović, prenosim kao urednik sajta u celini smatrajući da je to još jedan doprinos velikom čoveku Desimiru Tošiću.

Zabeležio Dragoslav Simić

Mijata Lakićević - Desimir Tošić: između ekstrema

Latinka Perović
Osvrt na rukopis Mijata Lakićevića Desimir Tošić: između ekstrema

Nije uobičajeno da se na rukopis, koji tek treba da postane knjiga, pravi opširan osvrt. Odstupila sam od toga iz dva razloga.

Prvo, želela sam da obrazložim svoj predlog gospođi Bori Babić da Akademska knjiga u svoja izdanja uvrsti delo Mijata Lakićevića. Imala sam priliku da pročitam, takođe u rukopisu (str. 1154), i delo dr Milivoja Bešlina Ideja moderne Srbije u socijalističkoj Jugoslaviji 1968–1972, koje Akademska knjiga već ima u planu. To su dva dela o istoj, nikad promenljivoj prošlosti, pisana iz dve istorijske perspektive. U saznajnom smislu, ona su kompatibilna, a njihovo istovremeno objavljivanje predstavljalo bi i izdavački poduhvat... VIDI CEO TEKST

Povezani linkovi:


Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana