Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Desimir Tošić

“Autobiografija uživo”

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com. Budite prvi koji će svojim novčanim prilogom podržati ovo kulturno dobro kome zbog nedostatka sredstava preti gašenje.

Ova emisija sa Desimirom Tošićem išla je uživo aprila 2007. godine. Bio je to početak još jedne serije emisija koje sam započeo te godine posle prve vrlo uspešne serije koja je okončana knjigom i emisijama na CD, “AUTOBIOGRAFIJE UŽIVO”, 2006. godine. Pred svoj povratak u Englesku juna 2007. ovaj savesni čovek, Gospodin u pravom smislu reči, autorizovao je svoj tekst koji objavljujem na ovoj stranici. Kada je govorio na radiju, imao je 87 godina. Njegovo izlaganje je višestruko zanimljivo jer odslikava i njegov život, ali i život srpske i jugoslovenske republikanski orijentisane emigracije na Zapadu, posebno u Engleskoj u kojoj je proveo pola veka.

Desimir Tošić
Desimir Tošić

Fotografije Desimira Tošića koje gledate snimio sam u vreme dok je bio poslanik Demokratske stranke u Skupštini Socijalističke Republike Jugoslavije, u njegovom kabinetu 1996. ? godine.

Desimir Tošić biografija - Slušaj 1.deo:     (mp3)

Desimir Tošić biografija - Slušaj 2.deo:     (mp3)

Desimir Tošić biografija - Slušaj 3.deo:     (mp3)

Desimir Tošić biografija - Slušaj 4.deo:     (mp3)

Desimir Tošić biografija - Slušaj 5.deo:     (mp3)

Desimir Tošić biografija - Slušaj 6.deo:     (mp3)

Desimir Tošić biografija - Slušaj 7.deo:     (mp3)

Desimir Tošić - Od engleskog čaja do šljivovice - Slušaj:     (mp3)

Desimir Tošić o Đilasu - Slušaj:     (mp3)

Desimir Tošić o Đinđiću - Slušaj:     (mp3)

Desimir Tošic o zabranjenim knjigama - Slušaj:     (mp3)

Desimir Tošić na promociji knjige Raskol u eteru 2007. - Slušaj:     (mp3)

Desimir Tošić u knjizi Autobiografija uživo - Slušaj:     (mp3)

Desimir Tošić o knjizi Milovana Đilasa Nova klasa - Slušaj:     (mp3)

Muzaklio - gost Desimir Tošić - Slušaj:     (mp3)

Stevan Pavlović u razgovoru sa Desimirom Tošićem - Slušaj:     (mp3)

Bogoljub Kočević - Slušaj:     (mp3)

Postavljeno: decembar 2015.

Eho slobode

"Zabranjene knjige" Desimira Tošića

Poslednji naslov iz serije neprodatih izdanja "Našeg dela" iz Londona, knjiga "Demokratija" Milana Grola, reprint 7 zabranjenih brojeva lista Demokratija iz 1945, stigla tek krajem 2006. godine u Beograd.

Piše Dragoslav Simić

Kada je osamdesetih godina prošloga veka beogradski fotoreporter Đorđe Vukoja na svoju adresu dobio časopis "Naša reč" iz Engleske, sestra kod koje je stanovao u zgradi gardijskih oficira na Dedinju, strogo je upitala kakve su to novine- Ali kada je časopis počeo da stiže redovno, sestra ga je molila da svaki broj pred njom ~ spali.

U jednom od tih brojeva 22. februara 1982. donet je "Nacrt za demokratsku alternativu" i evo dela iz tog teksta: "Ljudi iz Jugoslavije, nastanjeni u Zapadnim demokratijama, još od samog početka komunističke vladavine u zemlji, poveli su raspravu o demokratskoj alternativi koja bi se mogla uspešno suprotstaviti režimu na vlasti... Neograničena vlast komunista u Jugoslaviji od skoro 4 decenije donela je niz zabrinjavajućih reztultata na političkom, privrednom i kulturnom polju.... Polazna tačka sporazuma naroda Jugoslavije je priznanje prava da se slobodno izjasne da li žele da ostanu u državnoj zajednici Jugoslavije ili traže svoje posebne samostalne države..."

Diktator i Grol

Prošle nedelje sedim u hotelu "Park" u Novom Sadu u "Brozovoj Sali" i dok čekam prijatelja kome sam doneo "Demokratiju" ponovljeno izdanje 1990. godine, istoimenih zabranjenih novina Milana Grola iz l945. londonske kuće "Naše delo", glavni urednik Desimir Tošić, ~ strogo lice Josipa Broza sa slika na zidu, posmatra goste u kafani. Iz knjige izdvajam naslove: "Jedan jedini lek ~ sloboda", "Narodna ili partijska prosveta", "Crna Gora i Srbija", "Privreda diktirana ideologijom", "Srbija i sloboda", "Predlog zakona o slobodi od sraha", "Za istinsku demokratiju i njene tekovine", "Kakvu narodnu vlast narod hoće ~ slobodno izabranu i demokratsku", "Silom ili razlogom ~ 130 listova Narodnog fronta i jedan opozicioni"...

U poslednjem broju zabranjene "Demokratije" od 9. novembra 1945. u rubrici "Odgovori i razgovori" navodi se pisanje jednog londonskog lista kome Informativna služba partije na vlasti dotura informaciju o opoziciji u Jugoslaviji: "Milan Grol odbio da primi Titovu ponudu veće upotrebe štampe i upotrebe radija. Milan Grol sada publikuje list sa velikim prazninama koje je tobož cenzura izbacila..."

"Demokratija" ovako odgovra: "U to malo reči sabijeno je tri neistine. G. Grol je upotrebio hartiju čim mu je hartija za list omogućena; da mu je ko ponudio čak upotrebu radija (koji je sve ovo vreme treštao pretnjama njemu i čitavoj opoziciji), to već bode oči lažju, a što se tiče velikih praznina u "Demokratiji", ~ čitaoci "Demokratije" znaju kolika je i to laž."

U predhodnom broju u istoj rubrici opisuje se haranga Narodnog fronta, pred izbore 11. novembra 1945: "Po zidovima kuća i trotoarima, kolona pisaca uz hvale Frontu i njegovim vođama, ispisuje uvrede i pretnje opoziciji: "Dole Grol", "Dole Grol fašista", "Smrt Grolu" itd. Horovi dece pevaju pesmu "Grola i Peru o banderu" (misli se na kralja Petra II, primedba priređivača), a u Vojvodini deca idu ulicom i skandiraju "Kuršum Grolu"!

Ipak, treba znati, da se Milan Grol nekadašnji upravnik Narodnog pozorista i političar, početkom 1945. vratio iz Lonodna u Beograd. Bio je to "očajnički pokušaj" da se izađe iz krize i pokaže Zapadnim demokratijama da srpski i jugoslovenski demokrati imaju razumevanja za složenu stvarnost u odnosima na Balkanu i među silama pobednicma. U političkom novinarstvu okušao je sreću sa osnivanjem jedinog opozicionog lista "Demokratija" od septembra do novembar l945. kada je list bio zabranjen.

Jutarnje izmaglice

Redakcija časopisa "Naša reč"" koji je redovno mesečno izlazio od 1948. do 1990. u okviru Saveza "Oslobođenje", sastaje se 1976, 4 godine pre Titove smrti, da raspravljaju šta će se dogoditi u Jugoslaviji posle Broza. Tošić podnosi referat 0 "Sutrašnjica na raskrsnici" predstavlja predlog Demokratske evolucije Saveza "Oslobođenje" u kome ističe "... kada postane očigledno da će doći do promene, da će vlast početi da gubi i oreol snage i mitologiju na kojoj je počivala ~ onda će sva nezadovoljstva odjednom izbiti na površinu; to će biti najprotivurečnija, stihijska, nekanalisana, patološka i violentna nezadovoljstva. ... Biće tu i nezadovoljstva sinova koji će prati grehe svojih otaca koji su kroz ove 4 decenije institucionalizovali represiju..."

"Naša reč" u Londonu kao časopis, kroz svoju biblioteku "Naše delo", definitivno je nastavila ideje "Demokratije", izdanjima knjiga u velikom vremenskom rasponu od 1948. do 1990. Evo nekih naslova: "Rađenje Titove despotije", "Tamnica ideja", "Od otpora do građanskog rata", "Iz ropstva u izgnanstvo", "Svođenje računa i preispitivanje", "Žrtve II svetskog rata u Jugoslaviji", "Između crvenog i crnog fašizma", "Vunena vremena", "Ženidba kralja Petra prema britanskim dokumentima", "Mihailović prema nemačkim dokumentima", "Drugo zvono", "Slom demokratije", "Između crnog i crvenog fašizma", "Srpski nacionalni program", "O totalitarizmu" i druge.

Na Slaviji, kako se zove deo centra Beograda, kažu starosedeoci, još uvek se mogu videti, u jutarnjim izmaglicama, oblačići dima sa lomača na kojima su spaljivani brojevi Demokratije oduzimane kolporterima 1945. Zagrljeni, oko plamenova, skojevci bi igrali Kozaračko kolo da se vidi kako se tuče naorodni neprijatelj.

A Desimir Tošić, celim svojim dugim životom, 88 godina, kao da je sledio primer Milana Grola i njegove novine "Demokratija" što znači, vlast naroda, kao u staroj Atini kada o državnim poslovima rešava skupština celog naroda, ali svesan da je ovo nedostižan ideal, međutim kome ipak valja posvetiti ceo život jer samo "nada nas drži da se ipak nešto da promeniti."

Postavljeno: april 2019.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Kapitalna knjiga Mijata Lakićevića
o Desimiru
sa odličnim predgovorom Latinke Perović, prenosim kao urednik sajta u celini smatrajući da je to još jedan doprinos velikom čoveku Desimiru Tošiću.

Zabeležio Dragoslav Simić

Mijata Lakićević - Desimir Tošić: između ekstrema

Latinka Perović
Osvrt na rukopis Mijata Lakićevića Desimir Tošić: između ekstrema

Nije uobičajeno da se na rukopis, koji tek treba da postane knjiga, pravi opširan osvrt. Odstupila sam od toga iz dva razloga.

Prvo, želela sam da obrazložim svoj predlog gospođi Bori Babić da Akademska knjiga u svoja izdanja uvrsti delo Mijata Lakićevića. Imala sam priliku da pročitam, takođe u rukopisu (str. 1154), i delo dr Milivoja Bešlina Ideja moderne Srbije u socijalističkoj Jugoslaviji 1968–1972, koje Akademska knjiga već ima u planu. To su dva dela o istoj, nikad promenljivoj prošlosti, pisana iz dve istorijske perspektive. U saznajnom smislu, ona su kompatibilna, a njihovo istovremeno objavljivanje predstavljalo bi i izdavački poduhvat.

VIDI CEO TEKST

Povezani linkovi:


Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana