Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Dr Fuada Stanković

Uzeti svoj život u svoje ruke, iz emisije 2003. godine

Dr Fuada Stanković
Dr Fuada Stanković nekadašnja rektorka Univerziteta u Novom sadu i i dr Mirjana Brković
upravnica Centralne biblioteke i Info-centra o EU Univerziteta u Novom Sadu. Snimak je načinjen juna 2014. godine.

Mali istorijat emisija pod radnim naslovom Žene u političkom životu Srbije s kraja XX veka.

Posle razgovora sa Vericom Barać u Čačku 2001. godine, ona i ja, došli smo do zajedničke ideje, da bi bilo interesantno za buduće istraživače našeg političkog života, da snimim seriju dokumentarnih radio emisija u kojima će učestvovati ženski likovi čija su imena ostala zapamćena u političkom angažovanju tokom poslednje decenije XX veka Žene govore.

Iz mnogo razloga nije bilo moguće ostvariti ovu zamisao u celini, a jedan od razloga je i nedostatak podrške za koncept razgovora. Ovaj zbir imena koji prilažem u isto vreme je napomena istraživačima, ali na neki način i izvinjenje onim istaknutim aktivistkinjama ženskog pokreta u Srbiji iz tog vremena koje su nepravedno u seriji ovih emisija izostavljene. Ko sve govori u seriji dokumentarnih radio emisija i čiji su glasovi sačuvani: Verica Barać, Tanja Petorvar, Olivera Milosavljević, Sonja Biserko, Svetlana Slapšak, Milena Dragičević Šešić, Lejla Ruždić, Branka Mihajlović, Nataša Kandić, Daša Duhaček, Ljiljana Đurđić, Jelka Imširović, Milica Lučić Čavić, Latinka Perović, Milica Pešić, Marina Blagojević, Nada Radović Ćetković, Snježana Milivojević, Fuada Stanković, Borka Pavičević, Sonja Liht i Jasmina Tešanović.

Još tada smo zamišljali da načinimo knjigu ženskih portreta u politici, koju bi činili tekstovi i tonski zapisi glasova učesnica ovih emisija postavljenih na CD. Međutim, kako to obično biva, život je diktirao dragačija rešenja. Ovo je 2014. godina, kada unosim ovaj zapis na sajt, na stranici Fuade Stanković, a dogovor koji smo imali Verica i ja, bio je, kako sam napomenuo, 2001. godine.

Sve tonske zapise načinio sam do 2003. godine i te su emisije bile na programu u okviru dokumentarne serije „Govori da bih te video“. Tonski materijal koji sada postavljam na sajt, ali još uvek ne u celini, predstavlja napor urednika sajta da profesionalno odgovori cilju kome sajt teži, da sačuva ovu žensku govornu istoriju u formi koja je pred posetiocima sajta, prema mogućnostima koje diktira materijalno stanje u kome se sajt kao neka živa biljka nalazi. Sajt se izdržava iz ličnih sredstava urednika i donacija, kako je idealistički zamišljeno, ali do sada donacija za ovaj projekat nije bilo.

Slušaj:     (mp3)

Postavljeno: jun 2014.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Utisci

From: Dragoslav Simić
To: Fuada
Sent: Friday, June 06, 2014 10:27 AM
Subject: dragan simic

Gospođa Fuada,

bilo mi je veliko zadovoljstvo da Vas posle toliko godina ponovo vidim u Novom Sadu.

Na ovom linku je postavljen deo Vaše stranice koja je nepotpuna, još u pripremi, ali dovoljna da sagledate šta je ideja urednika sajta. http://www.audioifotoarhiv.com/gostisajta17.html

Zamislite koliko je vremena prošlo od snimanja svih ovih emisija jer kada sam sebe danas stavio pred pitanje da li su skinuti tekstovi emisija? uvideo sam da se nešto i zaboravi. Ako zaista utvrdim da tekstovi nisu skinuti sa traka, a sasvim je moguće da nisu, molim Vas da mi napišete kratak osvrt na vreme kada ste se sve vi angažovale, a posebno Vi. Takav tekst ću rado postaviti na Vašu stranu.

Takođe ću vas zamoliti ako imate neki mail sa spiska žena učesnica emisije, da mi taj mail ili mailove pošaljete. Odnosi se na one koje nisam objavio.

Odlično bi bilo ako imate volontera koji bi Vaš tekst skinuo sa trake pa i taj tekst kada ga autorizujete, da objavim na Vašoj stranici. Uopšte mislim, da ovi materijali dobijaju protokom vremena u vrednosti više sada nego što su vredeli pre 10 godina.

Pošaljite mi i neku fotografiju iz svog političkog života. To su posebno vredni dokumenti.

Srdačno,
Dragan Simić

From: Fuada Stanković
Sent: Sunday, June 08, 2014 9:08 AM
To: Dragoslav Simić
Subject: Re: dragan simic

Dragane,

sajt je odličan. U pravu ste - sve one izjave vremenom dobijaju na značaju.

Ja sam počašćena što sam u društvu tako sjajnih žena...

Zadovoljna sam i sama sa sobom. Ne bih ništa menjala u onome što sam rekla...

Prijatan dan
Fuada

From: Dr Mirjana Brkovic
Sent: Monday, June 09, 2014 3:37 PM
To: Dragoslav Simic
Subject: Re: dragoslav simic novinar, beograd, sajt

Poštovani gospodine Simiću,

pitali ste me da napišem svoje sećanje na rad prof. dr Fuade Stanković u vreme dok je bila na funkciji rektora Univerziteta u Novom Sadu. Ne znam da li će tekst koji sledi biti u skladu s vašim očekivanjima, ali evo kako ja vidim profesoricu Fuadu.

Prema podacima koji se mogu naći na internetu, prof. dr Fuada Stanković rođena je u Sarajevu, bila je redovna profesorka Osnova ekonomije na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, nakon što je diplomirala na Pravnom fakultetu u Sarajevu, magistrirala i doktorirala ekonomiju na Pravnom i Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Bila je Fulbrajtov stipendista, gostujući profesor na Univerzitetu u Berkliju i Univerzitetu Bojsi u Ajdahu, da bi kasnije postala pokrajinski sekretar za nauku i predsednik Američko-jugoslovenskog odbora za naučnu saradnju, a sada je član ekspertskog tima Evropske asocijacije univerziteta za spoljnu evaluaciju, član Saveta UNESCO-CEPES-a, član Izvršnog odbora Međuuniverzitetskog centra u Dubrovniku.

Dr Fuada Stanković
Univerzitet u Novom Sadu postavio je galeriju slika svojih rektora. Među njima je i dr Fuada Stanković

Prof. dr Fuada Stanković je bila rektor Univerziteta u Novom Sadu u periodu 2001–2004. godine. Kao rektor, radila je na uključivanju Univerziteta u Novom Sadu u međunarodne univerzitetske mreže i evropske projekte, na unapređenju univerzitetskog upravljanja i promovisanju Univerziteta u Novom Sadu kao preduzetnički orjentisanog univerziteta.

Upravo kada se rektorski mandat profesorice Fuade bližio kraju, imala sam priliku da se sa njom upoznam i započnem plodnu i inspirativnu saradnju. Ne mogu da ne pomenem da profesorica Fuada ima niz nezaobilaznih ljudskih kvaliteta. Ona je preširoka da bi je sputali sitni stranački interesi, premudra da bi se upecala u mrežu intriga, preodgovorna da bi odluke donosila naprečac i suštinski humana. Iako na visokom položaju u akademskoj hijerarhiji, znala je imena ne samo svih zaposlenih u Rektoratu, već i obične, ljudske probleme svih svojih radnika, njihovih porodica, dece. Vedrog duha, otvorena za promene, za učenje, za nadgradnju, uvek je sa sobom donosila dah svežine i inovacija u moju biblioteku. Svaki susret sa ovom ženom pružao mi je nov podsticaj da se još više trudim, da prionem na rad, da ne očekujem ničiju zahvalnost za to što radim. Od profesorice sam naučila da svakog brucoša negujem kao nežan, stidljiv cvet koji tek niče na polju naše nauke i umetnosti, jer svako treba da dobije svoju šansu. Sitne, nasmejane, nemirne oči profesorice Fuade ne jednom su mi osvežile turoban i jednoličan dan. Mislim da govorim u ime svih nas u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu koji su imali prilike da sarađuju sa ovom izuzetnom ženom kad kažem: „To je moja rektorka”.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Povezani linkovi:

Verica Barać, Svetlana Slapšak, Milena Dragičević Šešić, Nataša Kandić, Ljiljana Đurđić, Jelka Imširović, Milica Lučić Čavić, Latinka Perović, Borka Pavičević, Jasmina Tešanović

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana