Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Vojislav Bubiša Simić

Nastavljajući dokumentarni ciklus „Autobiografije uživo”, Dragoslav Simić pozvao je uglednog dirigenta i kompozitora Vojislava – Bubišu Simića, legendu Radio Beograda, da pred mikrofonom govori o sebi. On nije govorio o vlastitim umetničkim uspesima u svojstvu šefa-dirigenta Džez-orkestra RTV Beograd, niti pak o umetničkoj delatnosti u Pozorištu na Terazijama. Nije govorio ni o svojim kompozicijama i mnogobrojnim aranžmanima, niti o diskografiji od hiljadu snimljenih ploča i kaseta. Ni reči nije rekao o brojnim nagradama u zemlji i inostranstvu, kao i o drugim priznanjima. Daleko od svakog akademskog dociranja i navođenja bilo kakvih podataka, ovaj osamdesettrogodišnjak izlagao je spontano i jednostavno, anegdotski prisno i neposredno, nesumnjivo odmah uspevši da zaokupi slušalačku pažnju.

Bubiša Simić
Vojislav Bubiša Simić.
Fotografiju snimio u Bubišinom stanu Dragoslav Simić urednik sajta.

Vojislav Simić:

Ljubavna pesma broj 1

Slušaj:     (mp3)

Gross: Tenderly

Slušaj:     (mp3)

Kao i uvek vedrog duha, Simić je govorio o svom životu, koji je proveo neprestano boraveći u Beogradu i radeći u jednoj jedinoj ustanovi – Radio Beogradu. Pri tom, nije osećao nikakvu monotoniju, jer je za sve to vreme izmenio osam država, počev od Kraljevine SHS pa do današnje Republike Srbije. Proveo je život u Radio Beogradu – najpre kao muzičar u raznim sastavima, potom kao dirigent. Budući da je još kao vrlo mlad svirao u emisijama okupacijskog radija, 1945. godine uhapsila ga je, kako je sam rekao, Šesta lička... Pošto se njegov otac, inače advokat, angažovao obrativši se čak i Siniši Stankoviću, jednom od republičkih čelnika, uspeo je da se izbavi zatvora bez većih posledica, da bi, posle više godina, planinario sa islednikom!

Na sebi svojstven način, u temperamentnom zamahu i kao u jednom dahu, Vojislav Simić govorio je živo i neposredno o Radio Beogradu, najpre kako je radio-stanica bila smeštena u zgradi na uglu Nemanjine i Knez-Miloševe ulice. Potom je izlagao o tome kako je izgledala zgrada hotela „Zanatski dom” sa dvoranom negdašnjeg bioskopa „Avala”, u koju će se, kao što je poznato, Radio Beograd useliti 1947. godine. Upravo tada počeo je i Vojislav Simić da radi sa Džez-orkestrom, koji je nastupao uživo pred mikrofonima u više redovnih termina. Veoma brzo, pod njegovim umetničkim rukovodstvom, taj ansambl steći će brojne nagrade i priznanja u zemlji i inostranstvu. Izlaganjem Vojislava Simića serija „Autobiografije uživo” obogaćena je dragocenim svedočanstvom autentičnog Beograđanina o minulim godinama kojima je upravo on dao jedno dragoceno obeležje, koje će se dugo pamtiti.

Raško V. Jovanović
(Radio Beograd 2, 12. jul 2007.)

Objavljeno u Politici septembra 2007.

Vidi - "Gosti sajta" - Vojislav Simić

Postavljeno: decembar 2009.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana