Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Mikrofonom kroz XX vek

Dr Anka Matić

Članica KPJ, Pariz 1938. ~ 1941.

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com. Budite prvi koji će svojim novčanim prilogom podržati ovo kulturno dobro kome zbog nedostatka sredstava preti gašenje.

Zapis urednika sajta:

Da bih dobio neke informacije o dr Anki Matić, obratio sam se 2012. godine, pismom, kolegi Arisu Angelisu novinaru iz Zagreba sa molbom da mi pomogne u dobijanju više informacija o dr Anki Matić. Kolega brzo je reagovao i povezao me sa gospođom Elizabetom Serdar. Evo tih pisama, mog i gospođe Serdar.

Dragoslav Simić: Kakve ja veze imam sa dr Ankom Matić?

Osamdestih godina prošlog veka na inicijativu gospođe Rine Tropan, majke mog odličnog prijatelja Luja Tropan iz Zagreba, obavio sam u Zagrebu razgovor sa dr Matić. Razgovor je emitovan u okviru dokumentarnog programa Radio Beograda. Boraveći u Zagrebu tada nisam ni slutio da ću 2009. pokrenuti svoj sajt koji se bazira na mojim radio dokumentarnim emisijama. Zato nisam načinio njenu fotografiju, a podatke o njoj koje sam zapisao, nisu sačuvani. Sada je došlo vreme da postavim tonski razgovor sa dr Ankom. O njoj danas nemam nikakvih podataka, a ni fotografiju. Ako bi Vaš Muzej pomogao da dobijem neku njenu fotografiju, kao i proširenu informaciju o njoj, to bih postavio na svoj sajt sa datim izvorima, odakle mi fotografije i informacija. Linkovao bih i Vaš muzejski sajt.

Elizabeta Serdar: Proslijeđen mi je upit za fotografiju profesorice Anke Matić. Osobno sam (pred kraj njezina života) posjećivala gospođu Matić te je za Hrvatski školski muzej i intervjuirala i prikupila građu za naš muzej, a između ostaloga i više fotografija. Nažalost, većina su fotogarfija amaterske i nisu sve tehnički kvalitetne. Također, većina su skupne, odnosno sa različitih su događanja. Nakon izravnog traženja vašeg kolege, kako je to objasnila ravnateljica Manin, izdvojit ćemo njezin lik sa jedne od kvalitetnijihfotografija te proslijediti.

Srdačan pozdrav
Elizabeta Serdar, muzejska savjetnica

Slušaj:     (mp3)

Priča o dr Anki Matić, nastavak 35 godina kasnije.
Zagreb, kraj aprila 2014.

Anka Matić

From: Dorotea Šušak
Sent: Sunday, March 30, 2014
To: sicke41@gmail.com
Subject: Zamolba

Poštovani gospodine Simić!

Ispričavam vam se na smetnji i oduzimanju vremena. Kontaktiram vas iz Zagreba, a povodom jedne zamolbe. Naime, na vašoj internetskoj stranici "Audio i Foto arhiv" pronašla sam vašu objavu iz marta prošle godine. Riječ je o tonskom zapisu razgovora sa Dr. Ankom Matić u mp3 formatu uz vaš opis potrage za fotografijom i detaljnijim informacijama o dr. Matić....”

Bilo je to pismo gimnazijalke Dorotee Šušak koje sam dobio prema datumu koji vidite. Krajem aprila 2014. sedim u Zagrebu ispred Gradske kavarne sa Doroteom i njenim dedom dr Josipom Stojanovićem, nećakom dr Anke Matić.

Dr Josip Stojanović
Dr Josip Stojanović
Doktorski rad dr Anke Matić, Pariz 1940. godina
Doktorski rad dr Anke Matić, Pariz 1940. godina

Deda i unuka su doneli slike dr Matić i knjigu, njen doktorki rad, objavljenu u Parizu 1940. godine. Želeli su da se upoznamo. Cela priča možda ne bi ni bila toliko interesantna da Dorotea koja je inače prvakinja Hrvatske u debatnom besedništvu, kao radoznala devojka, kako mi je ispričala, nije ukucala u pretraživač ime dedine tetke, svoje rođake Anke Matić. Tražila je žene levičarke iz Hrvatske i dobila ovaj rezultat:

Dr Anka Matić - Audio i Foto arhiv SIMIĆ

Mikrofonom kroz XX vek. Dr Anka Matić. Članica KPJ, Pariz 1938. ~ 1941. Zapis urednika sajta: Da bih dobio neke informacije o dr Anki Matić, obratio sam se ...

Dr Josip Stojanović i Dorotea Šušak
Dr Anka Matić umla je u Zagrebu 2004. godine u svojoj 94 godini.
Ostala je levičarka celog života, beskrajno razočarana raspadom nekadašnje zajedničke domovine, 1991. godine.
Dr Josip Stojanović i Dorotea Šušak
Deda, dr Stojanović rodom Slavonac, pisac antiratne biografske knjige “Tjeskobe”, sa podnaslovom Ratno svjedočanstvo jednog liječnika i unuka Dorotea Šušak, zagrebačka gimnazijalka koja već tri godine samostalno pohađa letnje kurseve iz biologije u Petnici kod Valjeva.

Zanimljiv je CV ove devojke. Izdvajam manji deo:

Ime i prezime: Dorotea Šušak
Datum rođenja: 13.7.1996.
Mjesto rođenja i življenja: Zagreb.
Broj mobilnog telefona i mail adresa...

(Ovaj deo odnosi se na 2011. godinu, napomena urednika)...U toj sam se godini po prvi puta prijavila za sudjelovanje u istraživačkoj stanici Petnica u Srbiji na preporuku izvrsnih mentora, koji se primarno nalaze u Petnici, ali dolaze i na našu ljetnu školu znanosti voditi vlastite projekte. Na moju sreću primljena sam te bila smještena na zimski seminar biomedicine. Izvanredno iskustvo. Tjedan u kojem sam branila seminarski rad nakon 48 sati ne spavanja i nakon kojeg nisam znala doslovno kako se zovem, ali toliko vrijednog znanja, sumnjam da bih bilo gdje drugdje u tako kratkom vremenu mogla apsolvirati. Od opće, anorganske te organske kemije i biokemije do usko specijalizirane proteomike, enzimologije, molekule DNA, genetike, tema iz medicinske znanosti – zbilja prekrasno iskustvo, prekrasni sudionici i još ljepši voditelji. Da biste bili primljeni na seminar istraživačke stanice Petnica prolazite selekciju između stotina i stotina učenika iz čitave regije, no kada stignete na svoj prvi zimski seminar, slijedi još jedna selekcija, koja prethodi kontinuiranoj suradnji sa stanicom. I datu sam selekciju uspješno zadovoljila te prošla i postala dugotrajni član datog programa – što znači kako sam već prošla niz što teorijskih što praktičnih edukacija unutar stanice.

Postavljeno: mart 2013. / maj 2014.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana