Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Major Dragan Mladenović

Osvajanje sajber prostora

Međunarodni aspekt sajber ratovanja

„Međunarodni aspekt sajber ratovanja“ je naslov knjige čiju je promociju organizovao izdavač Medija centar „Odbrana“, u Medija centru „Odbrana“ u Domu vojske Srbije u Beogradu maja 2013. godine. Naizgled, naslov nezanimljiv za običan svet, interesantan samo za stručnjake. Međutim, ispostavilo se da nije tako. Autor, major Dragan Mladenović, po obrazovanju diplomirani mašinski inženjer i magistar tehničkih nauka za područje elektronskog poslovanja sakupio je veliki broj podataka iz sajber prostora za svoju knjigu i sve to predstavio na jednostavan način. Pa ako su istorija ili književnost, hemija ili matematika predmeti na kojima se bazira opšte obrazovanje u našim školama, zašto to ne bi bio i sajber prostor u kome živimo.

Zahvaljujući pojavi ove knjige i izdavaču, urednik sajta Dragoslav Simić pokrenuo je novu stranicu sajta "Sajber prostor za XXI vek".

Ali pogledajmo prvo ko je autor ove knjige o kome se u široj javnosti malo zna. Na molbu urednika Mladenović je poslao o sebi ove podatke.

Dragan Mladenović

* OBRAZOVANJE

- Fakultet organizacionih nauka, Beograd ~ 2011 do sada
Doktorand na Fakultetu Organizacionih nauka u Beogradu sa doktorskom disertacijom koja glasi Multidisciplinarni aspekti sajber ratovanja, čija je izrada u toku.
- Fakultet organizacionih nauka, Beograd ~ 2005 - 2011
Zvanje Magistar tehničkih nauka-područje organizacionih nauka za elektronsko poslovanje je stekao 2011. godine. Naziv magistarske teze je Međunarodni aspekt sajber ratovanja.
- Vojnotehnička akademija, Beograd, ~ 1990 - 1995
Stekao zvanje diplomiranog mašinskog inženjera.
- Vojna gimanazija Bratstvo-jedinstvo, Beograd ~ 1986 - 1990
Završio vojnu gimnaziju sa odličnim uspehom.

Major Dragan Mladenović

* PROFESIONALNA KARIJERA

 • Načelnik tehničke službe i Načelnik grupe za održavanje u Gardi VS ~ 2006 – danas
 • Zamenik komandanta logističkog bataljona Garde VS ~ 2002 – 2006
 • Komandir tehničke čete logističkog bataljona Garde VS ~ 1999 - 2002
 • Komandir voda za tehničko snabdevanje, tehničke čete, pozadinskog bataljona, Gardijske brigade, Korpusa specijalnih jedinica ~ 1997 – 1999
 • Komandir samostalog tehničkog voda u 354. mtbr, Prištinskog korpusa ~ 1995 – 1997

Tokom profesionalne vojne karijere je višestruko nagrađivan i pohvaljivan za izuzetne rezultate i uspehe u profesionalnom radu. Poslednje dve službene ocene su mu odličan (5,00). Od strane predsednika SR Jugoslavije mu je dodeljena Medalja za zasluge u oblasti bezbednosti 3. stepena. Od 2007. u činu majora tehničke službe.

* PODRUČJA OD INTERESA

Kao nezavisan istraživač i student poslediplomskih studija na Fakultetu organizacionih nauka, intenzivno je uključen u tehnološku, pravnu, vojnu i organizacionu naučnu oblast istraživanja sajber ratovanja, sajber kriminala i terorizma, međunarodno krivično pravo, međunarodno pravo oružanih sukoba, teorije bezbednosti, obaveštajne aktivnosti, informacione sisteme, internet tehnologije i elektronsko poslovanje duži niz godina. Uža područja interesa su mu tehnike vojnih sajber operacija, sajber kriminala i terorizma, nacionalni modeli sajber bezbednosti, računarska mrežna bezbednost, mobilne i računarske ad hok mreže, opne source tehnologije, analiza društvenih mreža (social network analysis), veštačka inteligencija, prediktivna analitika, kao i međunarodno pravo oružanih sukoba primenjeno na sajber ratovanje.

* VEŠTINE

- Poseduje tečno znanje engleskog jezika (govori, piše, čita i sluša) i pasivno znanje ruskog jezika (čita i sluša).
- Poseduje STANAG 6001 Levels of Proficincy in the English language Cetrificate.
- Dragan je stekao ECDL Certificate i poseduje napredno znanje i veštine u više različitih softverskih programa u različitim područjima računarstva i raznim operativnim sistemima.

* NAJVAŽNIJI NAUČNI RADOVI

 • DEFINISANJE SAJBER RATOVANJA, Mladenović Dragan, Jovanović Danko, Drakulić Mirjana, Beograd, VOJNOTEHNIČKI GLASNIK, Broj 2, Godina LX, maj – jun 2012, str. 84–117.
 • NEUTRALNOST I SAJBER RATOVANJE, Мladenović Dragan, Drakulić Mirjana, Jovanović Danko, Beograd, VOJNO DELO, jesen/2011, str.189 – 220.
 • TEHNOLOŠKI, VOJNI I DRUŠTVENI UZROCI ZA PRIMENU SAJBER RATOVANJA, Mladenović Dragan, Jovanović Danko, Drakulić Mirjana, VOJNOTEHNIČKI GLASNIK, Broj 1, Godina LX, januar – mart 2012, str. 70 – 98.
 • MEĐUNARODNO PRAVO I SAJBER RATOVANJE, Мladenović Dragan, Drakulić Mirjana, Jovanović Danko, VOJNO DELO, proleće/2012, str. 9-39.
 • MOBILE AD HOC NETWORKS SECURITY, Mladenovic Dragan, Jovanovic Danko, research paper presented at the 5th International Scientific Conference on Defensive Technologies (OTEH), Belgrade, September 2012.
 • OPEN SOURCE UAV IN MANET COMBAT ENVIRONMENT, Denic Nenad, Mladenovic Dragan, Jovanovic Danko, research paper presented at the 5th International Scientific Conference on Defensive Technologies (OTEH), Belgrade, September 2012.
 • U čekanju na objavljivanje je više naučnih radova u zemlji i inostranstvu.

* DRUGE VAŽNE INFORMACIJE

Dragan je dobitnik Godišnje nagrade Privredne komore Beograda za najbolji poslediplomski naučni rad u kategoriji magistarskih radova za 2011. godinu.

Autor je knjige pod nazivom MEĐUNARODNI ASPEKT SAJBER RATOVANJA, u izdanju Medija centra Odbrana, Ministarstva odbrane, Beograd, jesen 2012 (560 strana).

U junu 2012. godine je bio polaznik poslediplomskog kursa CYBER SECURITY FOR INFORMATION LEADERS na National Defense University, Washington D.C, koji je završio kao jedan od najboljih studenta u klasi.

U svojstvu člana delegacije Vojske Srbije je bio učesnik vojne vežbe u organizaciji Evropske komande Vojske SAD, Combined Endeavor, u septembru 2012, Grafenver, Nemačka. Na vežbi je učestvovao na U.S. European Command Cyber Endeavor CAPSTONE Event, kao i seminara Combined Endeavor Firewall Seminar, u septembru 2012. godine, Grafenver, Nemačka.

Dugogodišnji član organizacije MENSA Srbija.

U toku školovanja i profesionalne karijere za izvanredne uspehe u školi i prefesiji mu je dodeljen veliki broj nagrada, pohvala i drugih priznanja.

* LIČNI PODACI

Dragan Mladenović je rođen 13. maja 1972. godine u Doboju, Republika Bosna i Hercegovina.

Osnovnu školu (učenik generacije i nosilac Vukove diplome) i Vojnu gimnaziju je završio u Beogradu.

Dragan je oženjen sa suprugom Marijom, ima sina Danila i živi i radi u Beogradu.

Major Dragan Mladenović

Od dva izlaganja majora Mladenovića na temu sajber prostora, izgovorena u mikrofon urednika sajta Dragoslava Simića, ovo je prvo i odnosi se na njegovu knjigu.

Slušaj:     (mp3)

Druga emisija povodom knjige majora Dragana Mladenovića.

Slušaj:     (mp3)

Zašto sajber a ne kiber, bilo je pitanje koje je urednik sajta postavio majoru Draganu Mladenoviću kao jednu od rečenica koje se može čuti. Deo izgovorenog teksta iz emisije je skinut sa elektronskog nosača zvuka u pisani tekst i tako poslat gospodinu Mladenoviću na autorizaciju. Objavljujemo u celini Mladenovićev odgovor. VIŠE...

Postavljeno: jun 2013.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana