Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Ksenija Jovanović

Paradoksi u mom životu

Ovu stranicu o našoj velikoj glumici Kseniji Jovanović osmislio je i snimke razgovora načinio Dragoslav Simić urednik sajta.

Ksenija Jovanović

Kseniju Jovanović veliku srpsku i jugoslovensku glumicu gledao sam u pozorištu i slušao radio drame u kojima je igrala, mnogo puta. Međutim, prvi put sam lično upoznao Kseniju 29. januara 2011. godine u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

Muzej je otvoren pred kraj 2010. godine i neka ostane zapisan podatak, za vreme upravnikovanja reditelja Božidara Đurovića. Pozvao me je Raško Jovanović, ali nije rekao tačno o čemu se radi. Sporedni ulaz sa desne strane Narodnog pozorišta iz ulice Dositejeve vodio je posetioce u nekadašnji pozorišni bife, sada impresivno građevinski i sadržajno sređen u novo kulturno stecište Beograda, Muzej pozorišta. Tog dana Ksenija je bila jedna od glumaca koja je pročitala nekoliko radio kritika iz knjige dr Raška Jovanovića „Od istog slušaoca“. Na moje iznenađenje u tekstu koji je nosio naslov „Istorija u zvučnim dokumentima“, prva rečenica je glasila: „O istorijskim događajima koji se odnose na događaje u oči aprilskog rata 1941. godine, ima poprilično pisane građe, ali koliko se zna, nema zvučnih dokumenata... Dragoslav Simić več nekoliko godina istrajno traga za zvučnom dokumentacijom...“, pisao je radio kritičar. Ne samo u toj jednoj već i drugim kritikama koje su se odnosile na dokumentarni program, pominjalo se i moje ime vezano za emisije, a koje je Raško uneo u svoju knjigu.

Promocija je bila povod da se zahvalim prvakinji drame na lepom čitanju i da i životnu priču Ksenije Jovanović uvrstim u dokumentarni program. Kada smo se nekoliko nedelje kasnije po dogovoru, sreli u njenom stanu u ulici Internacionalnih brigada kod hrama Svetog Save na Vračaru, dugo smo razgovarali i od tog snimka čućete tri emsiije u nastavcima u kojima na uzbudljiv i zanimljiv način govori Ksenija Jovanović. Ona je svoju ispovest nazvala „Paradoksi u mom životu“.

Slušaj - 1. deo:        (mp3)

Slušaj - 2. deo:        (mp3)

Slušaj - 3. deo:        (mp3)

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Pročitaj: „Paradoksi u mom životu“

Ksenija Jovanović
(S leva na desno) Ksenija Jovanović, Srebrenka Ilić novinarka, Dragoslav Simić urednik sajta i Miodrag Ilić dramski pisac.
Fotografije na ovoj stranici snimio Slobodan Bibić, fotograf Narodnog pozorišta, 29. januara 2011. u Muzeju narodnog pozorišta.

Vidi: Radio kritika o Kseniji Jovanović

Pročitaj: „Mikrofon je moj sudija“


Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Postavljeno: maj 2011.

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana