Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Ksenija Jovanović

Meliha Pravdić

Mikrofon je moj sudija

Prošlog meseca Ksenija Jovanović dobila je Plaketu Vitomir Bogić za izuzetan doprinos radiofoniji.

Nagrada ima karakter priznanja za životno delo, zar ne?

"U vremenu potpunog pada kriterijuma o pravim vrednostima, uništenog morala i raznih klanovskih i nacionalističkih igara u kulturi. Prijatno me je iznenadila nagrada kojoj se nisam nadala.

Nagrada mi je dodeljena za životno delo i to od kolega sa kojima sam u radio drami sarađivala sa najvećim zadovoljstvom. Nagrada se sastoji od jedne lepe plakete sa likom Vitomira Bogića i jednog diska na kome je snimak moje poetske drame Nemam više vremena, koju sam govorila celu deceniju u, nažalost, ugašenom Teatru poezije. Na tom disku snimljena je i radio drama Ona i on u režiji Miroslava Jokića, a partner mi je bio Milan Mihajlović. Dobila sam još nešto dragoceno. To je moja fonografija sa spiskom svih mojih uloga od 1953. do poslednje iz 2004. godine."

Na tom spisku je 209 drama u kojima je učestvovala Ksenija Jovanović.

A šta vamje otkrio mikrofon?

"Mikrofon meri glumca, definiše ga, otkriva. Mikrofon snima sve. On je mnogo osetljiviji nego pozornica, nego mikrofon na filmu ili televiziji. Mikrofon na radiju je jedno malo čudo koje snima ćutanje, disanje, pauze. Mogu sigurno da kažem da je Studio 10 Radio Beograda bio moja druga kuća, a mikrofon moj najkritičniji i najprecizniji partner. Naučio me je mnogim stvarima. Ja sam mnogo bolje proveravala sebe slušajući se u radio dramama, tako da bih mogla reći da je mikrofon bio moj učitelj i sudija. Nekada sam bila i tužna što me na Radiju nije bilo češće, naročito dok sam bila mlada, a onda mi je jedan reditelj rekao da imam suviše lep i suviše specifičan glas da bi se on češće čuo."

Šta je ljudski Glas?

"Mislim da je ljudski glas projekcija celokupnog ljudskog bića i da emituje i ono čega nismo svesni i ono što bismo čak eventualno hteli da sakrijemo. Glas je odraz čoveka: i njegovo oružje, i blagoslov."

A koliko je teško snimati radio drame?

"Svaka radio drama ima svoju specifičnost. Nema pravila. Značajno je sve: i ko je partner, i ko je reditelj, i ko je snimatelj. Osećanje kolektivne materije je vrlo značajno i vrlo prisutno."

Koji vamje najdraži lik pred mikrofonom?

"Volela sam ulogu u drami Ona i on, a u stvari glumcu je skoro uvek najdraža poslednja uloga... a to je bila uloga u Pekićevoj drami Čaj u pet ~ u režiji Naće Janjetović.

"Politika", 4. maj 2005.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana