Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Srbi, Hrvati i Englezi u životu
Milana Bundala, Australija

Fotografije, oprema stranice i tonski zapis, urednik sajta Dragoslav Simić

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com. Budite prvi koji će svojim novčanim prilogom podržati ovo kulturno dobro kome zbog nedostatka sredstava preti gašenje.

Milan Bundalo
Milan Bundalo

Osvrt urednika sajta Dragoslava Simića

U jednom ličnom pismu koje sam dobio pre kratkog vremena taj neko mi je napisao da su fotografije koje imam sad već “daleka istorija”. I zaista je tako. Kod Milana Bundala bio sam u australijskom gradu Volongongu 1991. godine. Prvo, zašto sam bio u Australiji? Uspeo sam da uz podršku nekih prijatelja iz Sidneja načinim radio most Sidnej ~ Beograd baš te 1991. godine. Još uvek je postojala direktna avionska veza Beograda sa Australijom. Putuje se 24 sata. Avion preleće razne kontinente, a za mnom Jugoslavija koja se raspada pod naletom nacionalizama svih boja. Naravno da bi bilo lepše da nije bilo tako, ali ta surova stvarnost iz koje sam za trenutak izašao, ubacuje me u drugu irealnu stvarnost. To su, baš kao i naslov ove strane, Srbi i Hrvati u Australiji. Detalji njihove podvojenosti i nerazumevanja spadaju u priče Jugoslava Ćosića napisane u Australiji.

Milan i Ruža Bundalo
Žena Ruža i Milan Bundalo, snimljeno 1991.
Otac i sin Bundalo, snimljeno 1991.
Otac i sin Bundalo, snimljeno 1991.

Neko me je pitao da li sam bio kod Milana Bundala, poznajem li ga od ranije? Ne, nisam ni čuo za ime ovog čoveka. Pozvali su ga telefonom i pitali ima li vremena da se sretne sa novinarom iz Beograda. Od Sidneja do Volongonga sat ili manje, vozom. Tu me je sa porodicom u svojoj kući sačekao Bundalo. Na fotografiji iznad njegove glave koju sam tada snimio piše čime se bavi, a to se još bolje vidi na fotografiji buduće nove velike zgrade. Posle ovolikog uvoda očekujete da vam ispričam sve o Bundalu. Međutim ja u stvari o ovom čoveku ne znam ništa. Ostao sam toliko kratko koliko mi je trebalo da načinim ove slike, tonski zapis u trajanju od 30 minuta, reportažu sa temom Srbi, Hrvati i Englezi u životu Milana Bundala, Australija i da se sledećim vozom vratim u Sidnej. Kada sam maja 2014. našao skoro zaboravljenu emisiju o Milanu Bundalu i preslušao je posle više od dve decenije, mogu da kažem da bih voleo da znam šta se danas dešava sa Milanom Bundalom koga od onda, od tog kratkog susreta u njegovoj kući, više nisam ni čuo ni video.

Na NETU pod ovim imenom registrovano je neko veliko građevinsko preduzeće, tako mi se učinilo, “veliko”, ili za nas koji živimo ovde, sve što dolazi preko mora izgleda nam kao veliko.

Milan Bundalo

Slušaj:     (mp3)

A šta će se nama tek dešavati posle te 1991. godine? Evo srodnih linkova:

~ „Beogradski krug“ 1992. - Suočavanje sa prošlošću

~ “Politička istorija Srbije, uživo”

~ Vladimir Srebrov pesnik, lična istorija, snimljeno u Mostaru 1996.

~ Matija Bećković - Otvoreno pismo Slobodanu Miloševiću, 1992. godine.

Milan Bundalo
Otac i sin Bundalo, snimljeno 1991.

Otac i sin Bundalo. U pozadini jedna od zgrada koje je gradila njihova kompanija. Volongong, 1991.

Postavljeno: maj 2014.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana