Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Stevo Žigon

Pravo na lični stav

Stevo Žigon

Rana topla jesen 1998. je bila prava prilika da se jedne večeri na moju molbu, vidim sa istinskim gospodinom, „plemićem scene“, Stevom Žigonom u njegovoj kući na beogradskom Senjaku.

20 godina je prošlo od velikih studentskih demonstracija u Beogradu tokom kojih je Žigon u ulozi Robespjera izašao na otvorenu scenu. Pokazao mi je veliki broj slika u svojoj sobi. Sa radošću je prišao jednom dunavskom pejzažu i kazao da je autor slike Milan Milić Jagodinski. Sliku je dobio pre kratkog vremena na nekom gostovanju. Kakva slučajnost. Vidim svog najboljeg novosadskog druga slikara Mićka Jagodinskog na zidu sobe Steve Žigona.

Sa velikim glumcem nisam bio nikakav kućni prijatelj, samo običan novinar koji je imao želju da načini ovaj razgovor na godišnjicu demonstracija. Moj omiljeni glumac, za mene prvak svih pozorišta sveta, bio je „levo“ politički orijentisan.

U prvom delu će biti emitovan šestominutni govor Robespjera iz „Dantonove smrti“ Bihnera, autentičan snimak koji je Želimir Žilnik tonski zapisao na studnetskim demonstracijama u Kapetan Mišinom zdanju u Beogradu 1968.

Robespjer - Slušaj:     (mp3)

Scena sa demonstracija, bila je veličanstvena. I sada vidim Žigona kako u lisnatoj bašti Velike škole pred hiljadama oduševljenih studentata govori Robespjera, tekts, koji kao da je bio pisan za taj trenutak. Masa u delirijumu, aklamacije Žigonu. Oko Univerziteta milicija na konjima i sa vodenim topovima, napaljena da bije bez milosti. Revolucija.

Stevo Žigon

Posle te scene u mojoj dokumentarnoj emisiji koja je prepisana za ljubitelje čitanja, dešava se sve ono što je Žigon izgovorio u svojoj kući u moj mikrofon. Čućete kako je tekao razgovor između nas dvojice 1998. godine. Sa Žigonom sam dugo razgovarao dok smo uopšte nešto snimili. Meni je trebalo više vremena da bolje razumem neke stvari iz njegovog života. Nije trpeo monolog kao način “ispovesti” koji mu je ovaj novinar predlagao.

Emisija - Slušaj:     (mp3)

Tekst emisije skinut sa trake

S. Žigon: Vi kažete kako je između šezdeset i osme i ove sad, devedeset i osme, jel? Kako se razvijao moj pogled na zbivanja, na politiku, na... Čini mi se da se ne može tako. Jer to je kod mene počelo davno. Ja sam skojevac od četrdeset i druge i kao takav sam prošao i logore i zatvore nemačke i italijanske. Nemačke logore, “Dahao”, i polako si, gledajući oko sebe susret, misli... Upoznavši u tom logoru, tako reći mentalitet naroda cele Evrope, tamo nije bilo samo Rumuna, Bugara i Mađara, kao što ih i danas nema nigde. Upoznavši tamo sve, to je tada... Ja sam sve više uviđao da za tu Evropu nema drugog spasa, nego da se ujedini ali ne na bazi kapitalističkih interesa nego na bazi socijalističkog konsenzorsa.

Dalje...

Postavljeno: jun 2013.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana