Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Crveni kutić u Berlinu

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića
Fotografije i tonski zapis Dragoslav Simić, 1985.

Za ovu priču doznao sam od prijatelja Branka Đorđevića koji je bio psiholog i radio je u nekoj socijalnoj ustanovi u Kruševcu.

Pre svega šta je CRVENI KUTIĆ?

Prostorija u kojoj bi se naglas čitala knjiga "Kako se kalio čelik" i posle svakih nekoliko pročitanih strana se o tome diskutovalo. Crveni kutić je bio ukrašen zastavama, parolama i fotografijama komunističkih ideologa u zavisnosti od zemlje u kojoj je takav kutić osnivan. Na jednom jezičkom portalu našao sam i ovo tumačenje: crveni kutić je mesto određeno za društveni život u okviru sindikalnih prostorija u FNRJ.

Tako sam svojoj emisiji dao simboličan naslov “Crveni kutić u Berlinu”, aludirajući na partijsku organizaciju čiji su članovi bili Cigani iz sela Suvaja kod Varvarina na radu u Berlinu. Oni osnivaju partijsku organizaciju u Nemačkoj da bi u Suvaji sagradili put 1985. godine.

Ovo je priča iz Suvaje, ne iz Berlina, a sagovornici su pored ostalih i članovi te partijske organizacije koje sam tokom boravka u Suvaji zatekao u selu. Svi su bili ljubazni i želeli su da govore za moj mikrofon. „Da si došo za Đurđevdan, ovde je stigla iz Berlina cela partijska organizacija da proslavimo našu slavu, ~ rekli su mi Suvajčani. „Dođi na slavu sledeće godine, ~ bila je njihova poruka, pa ćeš da vidiš koliko imamo mercedesa.“ Ali sam se tada nagledao velikih novih kuća. Imena mojih sagovornika nisam zapamtio. Znam da je emisija odlična. Preporučujem je.

Pre Berlina

Slušaj:     (mp3)

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Posle Berlina

Postavljeno: decembar 2015.

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana