Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Dr Đorđe Kontić

Dr Đorđe Kontić

Ovog Pančevca rođenjem, znam već godinama kao lekara koji je radio u Beogradu, a živeo u Pančevu. Međutim, jednog dana sretnemo se na ulici i Đorđe reće da je najzad jedno podkrovlje uspeo posle mnogo rada da pretvori u stambeni prostor i da sada živi sa porodicom stalno u Beogradu.

„Gde“ ~ pitam. „Kod Radio Beograda; samo kad sam se rešio onog svakodnevnog prelaženja preko zakrčenog mosta,“ ~ odgovara Kontić.

Jedno vreme bio je i v.d. direktora beogradske Očne klinike. Znao je čime se bavim i predložio je imena nekih starijih lekara za koje je znao da su svojim radom ostavili trag koji vredi zapamtiti, nešto kao živi „medicinski muzej“ i predložio da ih snimim. Bilo je to 1995. godine. Pošao sam tim tragom i zaista sreo nekoliko zanimljivih ljudi koje ćete moći da ćujete i vidite na stranicama ovog sajta.

Kada sam januara 2004. vodio emisiju „Nevidljivi ljudi“ koja je u celini bila posvećena godišnjici Radio Beograda, pitao sam sada našeg suseda dr Kontića kakva su njegova sećanja na radio. Ovaj uvek odmeren, pribran i elegantan gospodin čija je strast medicina, bez dvoumljenja je prihvatio da govori na radiju o radiju.

Moje slobodno tumačenje njegovog prezimena, Kontić, odvelo me je do „Leksikona“ Milana Vujaklije gde je pisalo da je „vikont“ francuska plemićka titula između grofa i barona... Ne bi me iznenadilo kada bi u ovoj slobodnoj interpretaciji nastanka prezimena dr Đorđa Kontića bilo neke istine bar kada je ovaj „domaći plemić“ u pitanju.

Slušaj:     (mp3)

Postavljeno: decembar 2009.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana