Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Jelena Nestorov, januar 2006. Beograd

Novinar Dragoslav Simić, emisija uživo, priča o Đorđu

Epilog 2017. godine. Prema neproverenim informacijama Jelena se vratila u Rusiju.

megafon

Ruska priča za slušaoce radija

(Izvorni tekst sa snimka emisije u kojoj je govorila Jelena Nestorov nije redigovan)

Dragoslav Simić:

Ovo je radio stanica Beograd 2, nacionalni program, „Dokumentarno popodne“.

PRIČA O ĐORĐU,
ili priča o dečaku koji nikad neće kao odrastao čovek da slaže, da primi mito, da bude vice guverner ili da bude na čelu neke nove političke stranke.

(muzika)

Dragoslav Simić:

Ko ste vi gospođo, koja ćete nam danas ispričati priču o dečaku Đorđu?

Jelena Nestorov:

Ja sam Jelena Nestorov. Evo od danas, verovatno od ovih dana ja sam državljanin i ove zemlje, a ja sam iz Rusije. Imam četrdeset i tri godine, ali znate moj sin je naučio nas je nečim drugom. Nije bitne ni godine, ni titule, ni imena, ni zemlja. Nešto dokazuje drugo. Nekad sam bila vrlo srećna jedna devojčica, završila sam školu, muzičku školu, sport, sve što u tom Sovjetskom savezu se pružalo našem, našem deci, našim ljudima... Sviram dva instrumenta, završila najteži jedan fakultet, inžinjer tehnolog trikataža, radila u istraživačkom institutu, imala sam privatno firmu. Volela sam muziku, džez, pozorište, zbuh izložba sam putovala po šesto osam kilometara, u druge gradove, festivale. Moj grad, grad festivala, ja sam iz grada Vitjepska. Ali to se desilo zaljubila sam se u vašeg državljanina. To je bila jedna prava, lijepa ljubav i rodi se prva devojčica, i posle se desi nesreća sa rođenjem mog drugog deteta, a to je moj sin Đole... Ceo tekst - PDF

Slušaj:     (mp3)

KAKO SAM UPOZNAO JELENU NESTOROV

Početkom 2006. godine radio sam seriju emisija, u terminu „Govori da bih te video“, sa temama o hendikepiranim ljudima, pod nazivom „Naše komšije“. Ovaj program išao je uživo. Jedna emisija se izdvojila svojom dramatikom. Jelena Nestorov, Ruskinja udata u Beogradu, imala je treće dete Đoleta, rođenog sa telesnom manom.

Jelena je pričala o svojoj borbi da spase dete. Nije mogla da prećuti suze. Sve se dešavalo kao u ispovedaonici. Jelena je govorila uzbuđeno i iskreno. Imali smo utisak da su njene reči upućene Bogu pred nama; ona sama koja moli Svevišnjeg da svojim svetim duhom pomiluje njenog sina.

Pola sata kasnije posle emisije uzbuđeni, ćuteći pili smo kafu u klubu Radio Beograda. Onda je telefon zazvonio. Glas sa druge strane rekao je da mu je telefonstkinja radija dala moj broj telefona. Predstavio se: Marijan Stefanović, zovem iz Čikaga. Zajedno sa ženom preko Interneta sa velikom pažnjom slušali su ovu emisiju o dečaku Đoletu. Iste večeri dobio sam ovaj mail od Stefanovića:

From: Marjan Stefanović
To: sicke@sbb.co.yu
Sent: Wednesday, January 18, 2006 7:35 PM
Subject: Jelena Majstorov

Poštovani Dragoslave,

Prvo bih vam se zahvalio za izvanrednu emisiju o Jeleni Nestorov. Inače, „Govori da bi te video“ slušam skoro svaki dan preko interneta u Čikagu. Pamtim osobe kao što su pesnikinja Eleonora iz Švedske, arheolog seljak Pera, slepi snimalac zvuka i negova vesela žena, i mnoge druge osobe koje nam predstavljate. Ova radio reportaža o malim genijima treba da živi jer ostavlja nama slušaocima da razmišljamo o njima i da ih se setimo veoma dugo jer odskaču svojim radom iz obične sredine. Da li je Vaš glavni urednik razmišljao da se emisije presnime u MP3 format i sačuvaju i budu dostupne na veb stranici za celi svet u svako vreme?

Hvala za kratki razgovor telefonom sa Vama i sa Jelenom, želim vam mnogo uspeha i mnogo mnogo ovako dobrih reportaža,

Marjan Stefanović
Elk Grove, IL 60007

Od ovog slušaoca iz Amerike tada sam dobio svoje najveće međunarodno priznanje. Jelenu posle toga više nisam ni čuo ni video.

Jeleninu fotografiju nemam.

Iskreno, bio bih srećniji ove 2017. godine kada je emisija o Đorđu postavljena na sajt da čujem lepe vesti od Jelene Nestorov.

Postavljeno: mart 2017.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana