Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

„Živi život Mina Kovačević“

Rade i Mina Kovačević
Rade i Mina Kovačević, brat i sestra.
/Snimak načinjen 1997. u terenskim kolima kojima je Rade vozio Minu u Beograd na neki skup u Narodnoj biblioteci Srbije./

Tokom 1980. godine u selu Vrnčani kod Gornjeg Milanovca upoznao pesnikunju Minu Kovačević i njenog brata Dragana. Mina je imala čudnu istoriju.Radila je kao omladinka na izgradnji Novog Beograda pedesetih, teško se razbolela i ostala u invalidskim kolicima. U svojoj kući u Vrnčanima gde je živela, držala je pištolj pod jastukom i nije dozvolila da joj meštani uklone spomenik krajputaš koji je podigla u svom dvorištu iz poštovanja prema herojskom činu nemačkog vojnika Jozefa Šulca koji je 1942. odbio u Smederevskoj Palanci da strelja taoce već je i sam stao među njih i bio streljan. Mina je bila borac i imala je prkosan stav prema životu koji je nije mazio.

U emisiji prvo govori o pesnikinji Mini Kovačević, Marjan Gal vojnik iz Stubičkih Toplica, Hrvatska, koji je tada služio vojni rok u Gornjem Milanovcu, a potom Mina.

Emisija se zove “Živi život Mina Kovačević”. Iz emisije: “... Neko da bude pretplaćen na nesreću, a da ipak ima neku sreću, e to sam ja”, ~ jedna od Mininih vedrih rečenica.

Govori Mina Kovačević:     (mp3)

Vidi Vojnička pisma

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana