Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Poljska veza

Emisiju snimio Dragoslav Simić urednik sajta.

(u pripremi)

Poljska veza

Uvodne napomene:

Sedamdesetih i osamdesetih godina XX veka, Jugoslavija je bila „obećana zemlja“ za sve narode Istočnog bloka koji su ekonomski i politički bili pod jakim uticajem prve zemlje komunizma Sovjetskog Saveza. Tamo je carovala beda, u Jugoslaviji izobilje.

Rumuni su pod najtežim okolnostima preplivavali Dunav samo da bi se dočepali druge obale prema Jugoslaviji, a dalje na Zapad u pokušaju da ilegalno pređu u Italiju. Mnogi iz Rumunije nisu nikad isplivali preko Dunava. Kao prilog donosimo tekst Milana Petrovića u želji da ilustrujemo stanje bežanije.

Iz knjige - u pripremi

Čehoslovaci i Poljaci hrlili su na Jadransko more pod uslovom da su mogli da dobiju pasoš i izlaznu vizu. Sa sobom su nosili namirnice samo da bi nekako preživeli. Kada je odmor prošao, prodavali su i šatore u kojima su letovali. Mnogima je naša, tada zajednička domovina bila odskočna daska za bežanje na Zapad.

S druge strane, Jugosloveni su odlazili u te ISTOČNE zemlje sa „mantilima šuškavcima“ kupljenim u Italiji, paketima žvakaćih guma, boksovima cigareta, „Rubinovim“ vinjakom iz Kruševca, farmerkama, sve ovo predmetima iz snova za domaćine čije su radnje bile prazne; prodavali su to za skupe pare, provodili se za džabe, a vraćali se nadmeni i uobraženi jer su tamo mogli da kupe sve. Mali ulog, veliki dobitak. Nisu pretpostavili da se kolo sreće okreće i da će jednog dana i oni doći u sličnu situaciju, da budu bez pasoša i viza, bez dovoljno novca za odlazak na Zapad, da će i sami postati izbeglice.

U takvim okolnostima lepa Poljakinja, gosopođa Ljudmila, profesorka univerziteta, na skijanju u Zakopanima, upoznaje svog Beograđanina. Napušta Poljsku i odlazi sa mužem u Beograd. Tu živi 10 godina. Novi prijatelji, nova literatura, putovanja, čine njen život izuzetno dinamičnim i bogatim. Posle prvih godina zanosa, primećuje kako polako, ali sigurno, ljubav kopni.

Vraća se u Poljsku sama.

Njena priča je iskrena i sjajna dokumentarna slika nastanka i raspada veze dvoje mladih ljudi pod „kapom“ ekomskog embarga između „istoka i zapada“.

Svaki slušalac poželeće da čuje ovu šarmantnu Poljakinju više puta jer je njena ispovest iskrena i spada u najveće domete dokumentaristike.

Sve se dešavalo u Beogradu između 1975. i 1985. godine.

Slušaj 1.deo:     (mp3)

Slušaj 2.deo:     (mp3)

Postavljeno: januar 2017.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com


Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana