Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Tekija

"OPERACIJA RADIO"

Pedesetih godina XX veka tokom Informbiroa, vođen je propagandni rat između Rumunije i Jugoslavije na Dunavu kod Tekije na sasvim neobičan način. Zvučnicima su slate političke poruke na drugu obalu. O Informbirou iz Vikipedije:

Informbiro ured za informacije; Informbiro (isp. Kominforma) - savjetodavni organ komunističkih partija (KP Francuske, Italije, Poljske, SSSR-a, Mađarske i Jugoslavije), utemeljen 1947. godine, sa sjedištem u Beogradu. Temeljni su zadaci Informbiroa bili pridonijeti rješavanju tekućih problema pojedinih partija, jedinstven nastup u svijetu te izvješćivanje javnosti o stavu komunističkih partija o načelnim i drugim pitanjima. Nakon Rezolucije od lipnja 1948. godine, uperene protiv Jugoslavije, Komunistička partija Jugoslavije, prestala je biti članicom Informbiroa te je stoga sjedište preneseno u Bukurešt. Godine 1956. Informbiro je prestao djelovati.

Tekija

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića

Boraveći u Kladovu 2011. godine, upoznao sam Ranka Jakovljevića pisca i istraživača istorije Kladova i Đerdapa. On je autor ovog zanimljivog rada u kome su prezentirani stavovi regionalnog ogranka Komunističke partije Srbije po pitanju vršenja propagandnih aktivnosti emitovanjem programa putem radio stanica, uz ukazivanje na probleme očima vlasti viđene, kao krucijalne za politički poredak.

Ključne reči: propaganda, radio, Zaječar, Timočka oblast, Kladovo...

Bio je to povod da odem u Tekiju, obližnje selo na Dunavu i tamo snimim ovu emisiju ''OPERACIJA RADIO'', priču o tome kako se vodio propagandni rat između Jugoslavije i Rumunije tokom Informbiroa pedesetih godina XX veka. Postavljeni zvučnici na obe strane reke, rumunskoj i jugoslovenskoj obali, obaveštavali su na srpskom Jugoslovene da je „Tito izdajnik“, a Jugosloveni su slali na rumunskom jeziku svoje propagandne političke poruke Rumunima. Moćni zvučnici kao ovaj koji se vidi na slici, trebalo je da prenesu glasove takvih propagandnih političkih poruka. Granica je bila zatvorena i jedino je postojala mogućnost da prodre glas spikera sa zvučnika na drugu obalu. Zanimljivost ove emisije je u tome što govore ljudi koji pamte te dogadjaje. Pripremio Dragoslav Simić.

Slušaj:     (mp3)

Tekija - zvučnik
Tekija

Ranko Jakovljević poslao mi je i dokumentarni film RTS o poslednjim danima stare Tekije pred potapanje 1967. godine. Iz ovog filma koristio sam ove dve fotografije, jednu sa zvučnikom, i drugu, panorama TEKIJE.

His master voiceHIS MASTER’S VOICE-RADIO PROGRAMI KAO SREDSTVO PROPAGNADE POSLE DRUGOG SVETSKOG RATA U KLADOVU I OKOLINI PREMA DOKUMENTIMA KOMUNISTIČKE PARTIJE SRBIJE *

УВОД . У аналима националне радијске продукције Кладово има своје место захваљујућу учешћу оперског певача Живојина Томића у првој емисији 19.9.1924.године. Неколицина житеља малене подунавске вароши још пре рата поседовала је радио-апарате, попут породица Лазаревић, Ђорђевић, Југовић и Манзаловић - код којих се још чува "Блаупункт" из тога доба. Током окупације у регији је било неколико радио станица за везу међу јединицама ЈВуО, затим између немачких окупационих снага распоређених на удаљеним пунктовима VIŠE... (pdf)

Postavljeno: mart 2015.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana