Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Noćni razgovori

Milan Dajin, psiholog

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com. Budite prvi koji će svojim novčanim prilogom podržati ovo kulturno dobro kome zbog nedostatka sredstava preti gašenje.

Moja emisija sa Milanom Dajinom snimljena je 1973. godine bez fotografija. Bojana Andrić urednica “Trezora”, samo na RTS 2, šalje fotografije koje je snimio RTB 1974. godine. Prilog, kratko Bojanino pismo kao izvor za Dajinove fotografije:

From: Bojana Andrić
Sent: Saturday, February 27, 2021 7:43 PM
To: 'Dragan S'
Subject: RE: dragan simić

Milan Dajin, kadrovi iz emisije programa iz kulture "Zeleni telefon", scenarista i reditelj Jovan Aćin. Premijerno emitovano 7. jula 1974. na Drugom programu Televizije Beograd.

Pozdrav,
Bojana

Milan Dajin
Milan Dajin

zgrade

Milan Dajin, priholog, prvi je u Beogradu još sedamdesetih godina u saradnji sa "Ilustrovanom politikom", javno stavio u službu "noćnih razgovora" svoj kućni telefon. Bio je odličan stručnjak i već tih godina uočio je usamljenost kao psihološki fenomen koja je mučila žitelje Beograda. Bio je tada zaposlen u jednom beogradskom domu zdravlja i ova javna aktivnost mogla je da bude izvedena samo ako je iza sebe imao podršku medija kakve su u to vreme bile novine. Skoro dve godine je pisao o "slučajevima" koji su mu se javljali.

Uočio sam ove tekstove i uz dozvolu Milana Dajina, snimio jednu uzbudljivu "noć razgovora" u njegovom stanu koji se ovde mogu čuti. Tada nisam načinio fotografiju Milana Dajina tako da su ovde date slike Beograda kao simbol grada odakle su se javljali ljudi sa kojima je razgovarao.

Čak ne znam ni biografiju Milanovu koje nema na Internetu, a biću zahvalan posetiocima sajta ako ovaj deo dopunimo sa više saznanja o Dajinu. Nije mi poznato da je ostao neki pisani trag o njegovom profesionalnom životu.

zgrade

Slušaj:      (mp3)

Postavljeno: jun 2010.

Milan Dajin
Milan Dajin

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Sećanje na psihologa Milana Dajina, inicijatora prvog SOS telefona za psihološku pomoć
951. nedelja Trezora

od ponedeljka 15. do petka 19. februara 2021.
samo na RTS 2

JAVNA TERAPIJA - Dragoslav Simić, dugogodišnji urednik dokumentarnog programa Radio Beograda 2, pokrenuo je autorski sajt www.audioifotoarhiv.com koji nas vodi u svet audio i foto arhiva ovog novinara. U prilozima ovog sajta nalaze se najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, a, pored fotografija može se čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega. Povod za današnji razgovor je jedno sećanje na psihologa Milana Dajina, inicijatora prve telefonske linije za psihološku pomoć sugrađanima.

– Učesnik: Dragoslav Simić, novinar i dokumentarista; sagovornik Bojana Andrića
– Urednik istraživač Marijana Cvetković, snimatelj Dušan Živković, asistent Igor Stojković, snimatelj zvuka Rade Vučković rasvetljivač Nenad Vlatković, organizator Gordana Grdanović, grafička obrada Snežana Vranjković, montažer Nada Dodig Zildžić, autor Bojana Andrić

ZELENI TELEFON, SADRŽAJ:

Čekajući posao u struci, sa zavrešnom specijalizaciom u Sjedinenim američkim državama i odličnim znanjem jezika, a kritičkim mišljenjem o tadašnjem državnom uređenju, Milan Dajin došao je na ideju da otvori telefonsku liniju za sve koji su usamljeni, željni razgovora i kojima je potrebna pomoć. Tako je rodjena prva telefonska apel služba u Beogradu. Milan Dajin iz noći u noć sedi za telefonom spreman da pomogne, sasluša i posavetuje one koji mu se obraćaju. Scenarista i reditelj Jovan B. Aćin i snimatelj Milan Spasić proveli su sedam noći sa Dajinom i snimali sve ono što je bilo zanimljivo.

– Učesnik: Milan Dajin, psiholog
– Organizator Branislav Čanak, snimatelj Milan Spasić, snimatelj zvuka Aleksandar Koščalik, montažer Natalija Cvijić, scenarista i ditelj Jovan Aćin
– Premijerno emitovano 07.07.1972; Redakcija programa iz kulture, urednik Zora Korać

Milan Dajin
Milan Dajin

From: Ena
Sent: Monday, March 16, 2015 10:29 AM
To: sicke41@gmail.com
Subject: o milanu dajinu sa zahvalnošću

Poštovani g Simiću,

Veoma mi je drago da postoji neki trag o gdinu Milanu Dajinu na internetu.

Malo će vas iznenaditi moja vrsta povezanosti sa njim kao i velike zahvalnosti koju sam mu dužna. U više mahova, budući i sama psiholog, dolazila sam na ideju da nešto napišem o njemu ali ste me vi eto predupredili.

Nakon što je godinama bio bez posla Milan je konkurisao u DZ Palilula. Šef odeljenja u to vreme bila je dr Olivera Stevanović, sada pokojna moja majka.

Šaljem Vam dva teksta o Milanu Dajinu. Nadam se da ćete upotpuniti svoj rad ovim prilozima.

Srdačno i još jednom hvala na ovom podsećanju.

Spomena Ena Milačić
Luneta org

* O MILANU DAJINU, OSNIVAČU TELE APEL SLUŽBE I NEPOTKUPLJIVOM ČOVEKU Više - PDF

* MILAN DAJIN, GODINE U SENCI VINOVE LOZE Više - PDF

Milan Dajin
Milan Dajin

Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana