Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Protiv panike na putu oko sveta u vreme korone 2020.

Vera Špartalj Waters, Švedska

Arhitekta

Vår webbplats www.audioifotoarhiv.com är icke-kommersiell. Det avstår från frivilliga bidrag. Stöd honom med en donation. Redaktörens adress: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com. Var den första som stöder denna kulturella tillgång med ett monetärt bidrag som hotar att släckas på grund av brist på medel.

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com. Budite prvi koji će svojim novčanim prilogom podržati ovo kulturno dobro kome zbog nedostatka sredstava preti gašenje.

Fotografije: lična arhiva Vere Špartalj Waters

VEST koja to više nije

Da čujemo šta ima novo! ~ To je prvo pitanje ujutru posle buđenja, koje nas vodi ka telefonu. Našu pohlepu za vestima, dovela je savremena tehnologija do savršenstva. Ovaj tonski zapis snimljen “oko planete” dok traje korona, načinjen je delom te tehnologije, skajpom. Reklo bi se da smo u prednosti u odnosu na antički svet jer imamo veštine kojima smo “na vezi” 24 sata. Privilegovani položaj brzog saobraćaja koštao nas je pandemije.

Kako? Malo istorije prema vikipediji.

Antički istoričar Tukidid kaže da se Atinska kuga prvi put pojavila u Etiopiji. Odatle se proširila na Egipat i Libiju da bi posle dugog putovanja brodovima i kopnom, zahvatila Grčku, prvo luku Pirej u Atini, gde je dopremana hrana tokom Peloponeskog rata 430. godine p.n.e. Kugu su zatim putnici preneli u Rim i druge delove istočnog Mediterana.

Kako je došlo do Atinske kuge odnosno svih poznatih epidemija pre ili kasnije u svetu? Prema savremenim saznanjima doneli su je virusi. Poreklo virusa u istoriji života nije razjašnjeno. Moguće je da su kao i poreklo života, stigli iz svemira. Virusi su neprestano prisutni u svakodnevnici kao pojam ozbiljne pretnje zdravlju, ne samo ljudi nego i biljaka i životinja.

Epidemiju kuge u Dubrovniku 1348, izbila je prvo na ostrvu Šipan, do kojeg je došla na mletačkim lađama koje su nosile „Crnu smrt“ zajedno sa robom sa Bliskog istoka. Rešenje je bilo da se obustavi sva trgovina sa drugim krajevima. Jula 1377. godine Veliko vijeće u Dubrovniku uvelo je obavezni karantin za sve koji su dolazili iz zaraženih područja.

Španska groznica iz 1918. godine i kasnije druge epidemije koje poznajemo u svetu, stigle bi svakako, brže ili sporije, na šta je uticao saobraćaj, nekada jedrenjaci i konjanici, danas avioni, vozovi, autoputevi, kruzeri, posebno ratovi.

Mi smo 2020. godine, saobraćajem u najširem smislu, došli u poziciju da nas je epidemija zahvatila odmah i sve. Strah i panika su prateća pojava epidemija. Da smo sporije živeli, kao u vreme Tukidida, ipak ne bi sprečili virus da stigne, samo bi došao kasnije.

Da čujemo šta ima novo! ~ pitanje sa početka.

Nauka vakcinu još uvek traži i naći će je. Ali kako izgleda, za sada, jedini lek za koji znamo, ne baš popularan, je onaj dubrovački iz 1377. godine, ~ karantin.

Zabeležio urednik sajta Dragoslav Simić, aprila 2020.


Poštovani gospodine Simiću,

Hvala Vam na pozivu da opišem švedski odnos prema koroni i naše strahove u vezi ove globalne nesreće. Hvala Vam takođe na pozivu da ostavim traga u zemlji u kojoj sam rođena i u prkost mog odsustva od 55 godina. Pretpostavljam da će to biti dva odvojena intervjua.

Hvala još jednom. Počastvovana sam.

Srdačan pozdrav
Vera Špartalj Waters

Vera Špartalj Waters
Vera Špartalj Waters

Slušaj:     (mp3)

Govori o sebi, o gradu u kome živi,
o radu u vreme korone, o panici.

Iz biografije:

Rođena u Beogradu 24.10.1941.

Maturirala 1960.

Između 1960. i 1965. studirala arhitekturu i pri Beogradskom Sajmu radila kao tumač/prevodilac za francuski i engleski jezik.

U Parizu u firmi Candilus-Josic-Woods imala studentsku praksu, prvo zaposlenje nakon diplomskog u trajanju od osam meseci. Selidba za Stockholm iz privatnih razloga 1966.

Prvih sedam godina je uz Pariz bilo odlučujuće za moju karijeru. Projektovala sam pored industrije hotele, restorane, domove kulture i druge javne zgrade.

1973-1975. postdiplomske studije na KKH (kungliga konst högskolan), I asistent za veliki hotel u Istočnom Berlinu, Hotel RoyalViking u Stockholmu, na KTH (kungliga tekniska högskolan) asistent za III godinu studenata, više značajnih enterijera upravnih zgrada poznatih industrija sa akcentom na svetlosti i rasveti. Devedesetih godina predavač i lektor na Konstfacku, fakultet za primenjenu umetnost. Sopstvena firma od 1984-2017. kada sam se definitivno penzionisala.

Između sjajnih perioda u predivnoj struci bilo je više teških perioda nezaposlenosti i neizvesnosti sve zbog recesija i švedskog sindikalnog zakona koji glasi: zadnji zaposlen prvi napolje, neumoljivo.

Sada me je strah za moju ćerku i kolegenicu nakon ove grozne pandemije.

Vera Špartalj Waters

Vera Špartalj Waters

From: Vera Waters
Sent: Friday, April 24, 2020 6:54 PM
To: Dragoslav Simić
Subject: Re: SiIMIC BEOGRAD

JA ŽIVIM NA OSTRVU KOJE SE ZOVE LIDINGÖ 10 MINUTA KOLIMA ILI 30 TRAMVAJEM UDALJENOM OD CENTRA STOCKHOLMA.

SRDAČAN POZDRAV
VERA ŠPARTALJ

Vera Špartalj Waters
Vera Špartalj Waters

Sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan i spada u domen nematerijalne kulture. Izdržava se od donacija. Podržite ga. Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com

Webbplatsen www.audioifotoarhiv.com är icke-kommersiell och tillhör in i det immateriella riket kultur. Det avstår från donationer. Stöd honom. Redaktörens adress: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com

Vera Špartalj Waters
Vera Špartalj Waters

From: Vera Waters
Sent: Friday, April 17, 2020 1:55 PM
To: sicke41@gmail.com
Subject: Slike i biografija

Poštovani g-dine Simiću

Pokušala sam moj bogati život da skratim ali možda je preopširno. Vi ga doterajte. Šaljem Vam fotografije mene, moje kuće i okoline, moje i mog muža pasije - jedrenje i zadnja fotografija je pred malo spektakularnim restoranom u parku tipa Topčider, jedan od mojih projekata.

Srdačni pozdravi od Vere i Arnea

Vera Špartalj Waters
Vera Špartalj Waters

Vera Špartalj Waters

Vera Špartalj Waters

Vera Špartalj Waters

Posetite link

E - prodavnica
Audio i foto arhiv SIMIĆ

Dragoslav Simić Video zapis - Sa predstavljanja knjige “Glasom pisana istorija” u Aranđelovcu, 12. marta 2020. godine. Prilog RTV Šumadija. Novinarka Milica Nedeljković. Već narednog dana proglašena je epidemija u Srbiji.

Postavljeno: april 2020.

Glasom i mikrofonom protiv panike

Kako bi motivisao ljude da ne klonu duhom u jeku pandemije, dugogodišnji radijski novinar Dragoslav Simić je napravio seriju razgovora s našim uspešnim ljudima iz inostranstva o tome kako se nose s karantinom i izolacijom
Politika, autor: Dimitrije Bukvić
Vidi više na stranici "Promocije"

Zahvaljujem na podršci istoričarki umetnosti Irina Subotić

Tehnička podrška:
~ Tanja Regoda
~ Ljubisav Gicić

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana