Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

poklon
Poklon za poneti

Radoslav Zlatan Dorić

Ovu stranicu je osmislio, snimio fotografije i tonske zapise Dragoslav Simić urednik sajta

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com

Radoslav Zlatan 
				Dorić

Pre pet godina sretne me glumac Mika Pavićević i predloži da načinim dokumentarac o Zlatanu Doriću. Znao sam Dorića od ranije. To nije loša ideja, mislio sam, ali “ima vremena”, “uradićemo”. Tako su prošle opet neke godine, dok se poslom nisam našao u Zrenjaninu. Na repertoaru pozorišta: “Jelena Anžujska”. Reditelj i pisac komada: Radoslav Zlatan Dorić. Tako sam neplanirano otišao u zrenjaninsko pozorište. Šta je pozorišni kriričar Goran Cvetković rekao o ovoj predstavi možete čuti.

Odmah posle predstave pozvao sam telefonom Cvetkovića pa se ispostavilo da i Cvetković i ja isto mislimo o komadu. Pa povratku u Beograd odmah sam potražio Dorića.

Bio je to čovek ljubazan kao pre, ali sa izmenjenim glasom, ne onim divnim karakterističnim baritonom kojim je plenio slušaoce. Video sam da sam zakasnio. Potražio sam njegov izvorni glas u redakciji “Trezor” TV Beograd i dobio snimak iz 2001. godine gde je Dorić izvorno govorio o knjigama. Čućete i ovaj snimak, ali i snimak koji sam načinio te večeri krajem 2009. u njegovom stanu u Beogradu.

Ova postavka koju sada gledate i slušate na sajtu, je omaž Radoslavu Zlatanu Doriću, snimljen u Zrenjaninu i Beogradu. Doriću nisam stigao da pokažem za njegovog života šta sam uradio.

Jelena Anžujska
Dramaturg ove predstave u Zrenjaninu bio je
teatrolog dr Milan Bunjevac
Goran Cvetković
Goran Cvetković, pozorišni kritičar
"Jelena Anžujska"

Slušaj:     (mp3)

Tanjugova vest, BEOGRAD, 5. MAJ 2010:

Pozorišni reditelj i dramski pisac Radoslav Zlatan Dorić /Bačko Gradište 1940 ~ Beograd 2010./ Gimnaziju je završio u Bečeju, a Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju - odsek režije, u klasi profesora dr Huga Klajna, u Beogradu 1964.

Kao stalni pozorišni reditelj živeo je i radio u Nišu, Mostaru, Sarajevu, Beogradu, Novom Sadu... Trajnije je bio vezan za Narodno pozorište u Somboru, Narodno pozorište u Beogradu i Novosadsko mađarsko pozorište, a bio je dugogodišnji član i umetnički direktor Pozorišta na Terazijama. U tom teatru režirao je dvadesetak predstava od 1973. do 1994. godine, uglavnom komedije, kao što su Nušićev "Dr" i Sremčeva "Ivkova slava", ali i Sterijine "Rodoljupce" i druge. Starija publika seća se njegovih predstava sa Terazija "Stolica koja se ljulja", "Gimnastika za dva cvancika", "Druga Tita ogledalo"...

U novije vreme često je radio u pozorištu "Slavija" gde je po svojim tekstovima režirao popularne predstave "Alo, o'đe mobilni", "Đe god sam bio svud sam poginuo", "Sezona naručenih ubistava", "Srbi grade kuću", "Kako smo voleli druga Tita" i "Kako su se zavoleli četnici i partizani". Za "Slaviju" je adaptirao i režirao Nušićeve komade "Vlast" i "Kirija". Kao dramski pisac pojavio se sa komadom "Sarajevski atentat" koji je 1967-68. igran u Sarajevu, Nišu, Beogradu...

U izdanju beogradske "Prosvete", objavio je "Vojvođansku dramsku trilogiju" 1997. godine, a u izdanju Interprinta "Novu dramsku trilogiju" 2002. Komadi su mu izvođeni u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Somboru, Zaječaru, Kikindi, Budimpešti, Novoj Gorici, Zrenjaninu...

Miroslav Mika Pavićević
Miroslav Mika Pavićević, glumac

Slušaj:   (mp3)

Jovan Torački
Jovan Torački, glumac, prvak Pozorišta u Zrenjaninu

Slušaj:   (mp3)

Slušaj - Miroslav Pavićević:     (mp3)

Milenko Pavlov
Milenko Pavlov, glumac, prvak Narodnog pozorišta u Beogradu

Slušaj:      (mp3)

Radoslav Zlatan Dorić
Radoslav Zlatan Dorić "Moje prve knjige", 2001.

Slušaj:      (mp3)

Milan Caci Mahailović
Milan Caci Mahailović, glumac Ateljea 212

Slušaj:      (mp3)

Goran Ibrajter
Goran Ibrajter, direktor Pozorišta "Toša Jovanović", Zrenjanin

Slušaj:      (mp3)

Radoslav Dorić o sebi, drugi o njemu
Radio kritika emisije Dragoslava Simića o Tlatanu Doriću, napisao za Politiku dr Raško Jovanović

"Jelena Anžujska"
Kratak video zapis iz predstave

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com


Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana