Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Konobarica Rada sa Titovom slikom iz leskovačke kafane

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com. Budite prvi koji će svojim novčanim prilogom podržati ovo kulturno dobro kome zbog nedostatka sredstava preti gašenje.

Slušaj:     (mp3)

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Postavljeno: septembar 2015.

gastarbajter
Tito ~ goblen, za uspomenu izrađen u Nemačkoj, izložen u Muzeju Jugoslavije.

Konobarica Rada

/Uvodni tekst iz emisije koji je izgovorila Rada novinaru U KAFANI „Kod Joce“ u Leskovcu, 1984. godine./

„Moja majka ko majka. Žena koja ne zna od nosa dalje. Ona je nepismena. Ne zna da se potpiše. Plakala je i preklinjala mog oca da ne idem. Je l' tebi dete smeta? Zašto je daješ u tuđ svet da ide.

Otac je meni sto puta rek'o.

Ćerko, ja znam da je ugostiteljski posao težak. Da ti moraš sa svakim da se našališ. U kafanu dolaze ljudi čisto da zaborave svoje probleme u kući. Da zaborave sve svoje nevolje. Nekoga isterala iz takta žena. Nekoga naljutio šef. Nekoga nešto muči – neki problemi. Moraš da budeš majstor da sa svima nađeš zajednički jezik. Ali ako si već svesna svog posla, možeš lepo i tamo da završevaš kao konobarica... Nemoj da dozvoliš da navodim imena: te nekog Jelka našeg komšiku petog i devetog. Da oni sutra treba da nas ucenjuju zbog tvog ponašanja... Ja znam da to nije tačno, ali to će da shvate i prihvate oni drugi. Kad dođeš ovde u godinu dana jednom dobro si došla kod nas u Crnu Goru. Ti možda tamo trpiš i glad. Možda si i žedna. Možda si legla u hladno. Možda nisi imala da se umiješ. Ali to bar ne treba da znaju ovi ovde, komšije koji će sutra meni da zagorčavaju život.“

EMISIJA TRAJE 30 MINUTA, PREPORUČUJEMO ZA SLUŠANJE.

Napomena urednika.
Pismo Nenada Ristića koje objavljujemo, napisano je kao duhovita reakcija na jedan od tekstova u novoj knjizi Dragoslava Simića “Mikrofonom kroz XX vek”: “Rada sa Titovom slikom iz kafane “Kod Joce”, Leskovac 1978.
Knjiga je u pripremi, a biće objavljeno 40 dokumentarnih priča čiji je izvor ovaj sajt.
Knjiga treba da se pojavi u štampanoj i elektronskoj formi 2020. godine.

koverta From: Nenad Ristić
Sent: Tuesday, December 24, 2019 11:52 AM
To: sicke41@gmail.com
Subject: RE: za Nešu

Dragi Simiću,

U korist tvoje „konobarice Rade“, koja je žarko želela da uđe u Titovu Partiju, ali Partija nije htela nju šaljem ti zanimljiva dva svedočenja.

Godine 1988. partijska organizacija beogradske opštine Savski Venac predložila je da u članstvo gradskog komiteta uđe jedna mlada kuvarica iz ugostiteljskog preduzeća „Stadion“.

Tome se oštro usprotivio radnički aktiv komunista ove opštine tvrdeći da osoba po profesiji kuvarica nikako ne može da pripada kategoriji radničke klase eliti Komunističke Partije. Celu noć je trajala rasprava da li je kuvarica radnica ili nije radnica. Na kraju je aktiv radnika komunista odlučio glasanjem da nije.

U mojoj knjizi „Zum na čelo“ ima zapisana vrlo zanimljiva polemika između Milice Lučić Čavić i Aleksandra Đulejića o tome da li radnici selekcione stanice za krompir u Guči i politički pripadaju kategoriji radničke klase ili ne pripadaju.

Đulejić: Miličin prilog je dobar ali ja nisam siguran da li su ti sezonci koji seju i vade krompir prava radnička klasa ili su to obični polutani – polutani sezonci.

Milica: Nisu oni uopšte sezonci oni su u stalnom radnom odnosu imaju fiksirano radno vreme oni su pravi pravcati radnici.

Đulejić: Ma dobro Milice ne razumeš ti mene. Ne sporim ja to da oni možda i jesu radnici ali nisu brate kako mi to kažemo u istorijskom komunističkom smislu radnička klasa.

Milica: Ma šta to znači „u istorijskom smislu“? Jesu radnici a nisu radnička klasa.

Đulejić: Pa bliži su seljacima a i poziv im je brate nekako nezgodan, vade krompir.

Milica: Pa šta ako vade krompir, ajde kaži ko su za tebe radnici.

Đulejić: Pa to je bar jasno – metalci raznih struka, građevinari zgrada i puteva, graditelji mostova i tunela, ne mogu se u radničku klasu ubrojati i krompiraši.

Milica: Nemoj da vređaš, molim i druge da se izjasne o ovom pitanju.

Treći slučaj: U Nišu u preduzeću „Jastrebac“ predložena je da bude primljena u Savez Komunista i jedna čistačica. U obrazloženju je rečeno da pripada radničkoj klasi. Mnogi članovi Partije se sa tim nisu složili tvrdeći da radničkoj klasi na koju se Tito oslanja ne pripadaju čistačice. Diskusija je trajala poprilično, na kraju je završena izjavom same čistačice koja glasi ovako:

- Da živi drug Tito a vi svi jedite govna i otišla kući.

Pozdrav,
Neša Ristić

Nenad Ristić
Nenad Ristić, TV vremeplov


Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana