Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

SLOVENCI PREPORODOVCI ~ SLOVENCI JUGOSLOVENI

Ing Leon Kavčnik iz emisije:
“...I najgora Jugoslavija bolja je nego nikakva Jugoslavija. Ako se Jugoslavija raspadne sada, mi se više nikad nećemo vratiti na 1918. godinu.”

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com

Oprema stranice, radio emisije i fotografije snimio Dragoslav Simić urednik sajta

Okupljeni oko lista “Preporod”, koji je izlazio 1912. godine, a zabranjen 1913, napredni slovenački đaci i studenti postavili su kao cilj svoje političke grupe uništenje habsburške monarhije revolucionarnim putem. Svi oni su bili listom za stvaranje jedne jugoslovenske države, sa kulturnom autonomijom za Sloveniju.

Ljubljansko „Delo“ 18. marta 1987. u rubrici Pisma čitalaca objavilo je tekst, neku vrstu proklamacije Slovenačkoj omladini koje su potpisali pet Slovenaca, poslednjih živih pripadnika organizacije „Preporod“ iz 1912: Ing Leon Kavčnik iz Ljubljane, Rudolf Fajgelj iz Celja, Eugen Lovšin i Janko Orožen iz Ljubljane i Stanko Tominc koji je tada živeo u Beogradu. Svi potpisnici pisma sa kojima sam u Ljubljani razgovarao, govorili su mladalačkim žarom omladinaca iz 1912. i 1914. o političkim pogledima svoje generacije i o organizaciji kojoj su pripadali. Osećalo se da se bliži politički kraj druge Jugoslavije. Njihova briga za budućnost nacije bila je da ovim pismom ukažu mladim Slovencima zadojenim idejama nezavisnosti Slovenije, čemu treba da služi jedinstvena Jugoslavija i šta će se desiti ako se Jugoslavije raspadne. Organizator ovog sastanka sa novinarem u Ljubljani, bio je Leon Kavčnik. Vreme događaja je 1987. godina.

Ing Leon Kavčnik
Ing Leon Kavčnik
klikni na sliku za uvećanje

Slušaj - 1.deo:      (mp3)

Sa radio talasa

Radio kritika dr Raška Jovanovića
Objavljena u Politici januara 1988.

Slovenci ~ Jugosloveni

Dokumentarni program II programa Radio Beograda oglasio se drugog novogodišnjeg dana emisijom „Slovenci ~ Jugosloveni“. Pošavši od poruke četvorice preživelih sada devedesetogodišnjih pripadnika nekadašnjeg slovenačkog pokreta za južnoslovensko ujedinjenje „Preporod“, osnovan pre početka Prvog svetskog rata, upućene slovenačkoj omladini i objavljene 18. marta 1987. u ljubljanskom „Delu“, Dragoslav Simić realizovao je zanimljivu i poučnu dokumntarnu emisiju koja je rasvetlila proces stvaranja jugoslovenske ideje u Slovenaca početkom XX veka. Snimio je sećanja još živih „preporodaca“, čije je geslo: „I najgora Jugoslavija bolja je nego nikakva Jugoslavija“; navodeći i delove mnogobrojnih dokumenata: presude pripadnika „Preporoda“, novinske članke, političke deklaracije. Čitav materijal Simić je znalački montirao i tako realizovao preglednu radiofonsku celinu koja je mogla osvojiti pažnju svih slušalaca zainteresovanih za prošlost. I ne samo njih: bila je to istovremeno aktuelna emisija iz koje su se u današnjem trenutku mogle steći dragocene pouke. Uz odlično odabranu muziku na jasnom snimku Dejana Ivanovića, Simić je uspeo da oživi duh vremena koje je bilo i ostalo ~ raskršće istorije.

Slušaj - 2.deo:      (mp3)

Janko Orožen i Rudolf Fajgelj
Janko Orožen i Rudolf Fajgelj

Eugen Lovšin
Profesor Eugen Lovšin

Kratka biografija potpisnika:

~ Leon Kavčnik penzionisan je kao rudarski inženjer i bio je saradanik pokreta otpora u I i II svetskom ratu.
~ Rudolf Fajgelj je pre II svetskog rata bio glavni inspektor Glavne kontrole Narodne banke Kraljevine Jugoslavije. Posle rata penzionisan je kao direktor Socijalnog osiguranja u Celju.
~ Eugen Lovšin penzionisan je kao profesor ekonomskog fakulteta u Ljubljani. Bio je jedan od neposrednih organizatora stvaranja Preporoda pre početka I svetskog rata. Bio je saradnik pokreta otpora u Sloveniji u Drugom svetskom ratu.
~ Janko Orožen penzionisani profesor, imao je prilikom našeg susreta 101. godinu i bio je jedini živi Slovenac koji je kao dobrovoljac učestvovao u proboju Solunskog fronta.
~ Stanko Tominc penzionisan je posle Drugog svetskog rata u Beogradu kao viši savetnik Jugoslovenskih železnica.

Svi potpisnici su nosioci raznih odlikovanja stečenih za aktivni rad pre i posle Drugog svetskog rata.

Sve fotografije učesnika emisije čija sam imena naveo, snimio sam u Ljubljani.

U emisiji se može čuti na nekoliko mesta glas spikera i novinara Radio Beograda Dušana Markovića /1941 ~ 2005/ koji čita pojedine delove teksta u emisiji “Slovenci ~ preporodovci”. Ovom napomenom želim da iskažem veliko poštovanje prema talentovanom čoveku, mom kolegi i prijatelju Dušku Markoviću koji je svojim čitanjem doprineo da ova dokumentarna emisija bude još uverljivija.

Napomena:

“Slovenački dobrovoljci iz 1914”, je naslov serije tekstova koji su objavljivani kao feljton u nedeljniku „Intervju“. Pročitajte prvi nastavak iz feljtona Jugoslavija ili smrt, objavljen 4. decembra 1987. godine.

Okupljeni oko lista “Preporod”, koji je izlazio 1912. godine, a zabranjen 1913, napredni slovenački đaci i studenti postavili su kao cilj svoje političke grupe uništenje habsburške monarhije revolucionarnim putem. Svi oni su bili listom za stvaranje jedne jugoslovenske države, sa kulturnom autonomijom za Sloveniju.

Prvi deo         Drugi deo         Treći deo

Povodom „100 godina od početka Prvog svetskog rata“ na ovom sajtu možete pogleti srodne linkove:

Do sada uneti materijali na ovaj sajt:
~ Atentator Gavrilo Princip i svešetnik Kosta Božić
~ Petar Jović dobrovoljac
~ Lujo Lovrić, bitka na Dobrudži 1916.
~ Sarajevski atentat, zapisao Lav Trocki
~ Solunci govore - “Solunski front ~ proslava kao nešto između”
~ Slovenci - Jugosloveni
~ Veliki rat generala Milana Pešića 1914. ~ 1918.
~ Slovenci, nosioci Karađorđeve zvezde, snimak 1988.
~ Princip bez advokata, Piše Todor Kuljić
~ Nasleđe za budućnost, heritološki pogled na stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata. Piše Prof. dr Suzana Polić – Radovanović
~ Engleska priča o Gavrilu Principu; Iz porodičnog ugla Katharine Quarmby. Piše Dragoslav Simić
~ “Rat se bliži kraju”, brošura štampana u Kragujevcu, 1915. godine
~ Vojnička pisma 1914. ~ 1918.

Postavljeno: septembar 2014.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana