Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

Profesor Nikola Milošević

u virtuelnom prostoru Dragoslava Simića urednika sajta

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com

Zašto profesor Milošević u virtuelnom prostoru Dragoslava Simića urednika sajta

Sve što ću napisati u ovoj beleški zasniva se na ličnim izvorima i utiscima ovog novinara.

Nikolu Miloševića prvi put sam slušao na Kolarčevom univerzitetu 1965. godine kada je pozdravio Miloša Crnjanskog. Nisam ranije imao priliku da ga čujem. Njegov način obraćanja velikom književniku delovao je neuobičajeno, jasno i jednostavno. Nisam tada slutio da će me posao kojim ću se baviti navesti da sa Nikolom Miloševićem imam profesilnalne kontakte.

Slušao sam ga 1968. u Kapetan Mišinom zdanju tokom studentskih protesta u jednom sasvim drugačijem okruženju od onog koje je bilo na Kolarcu.

Dok sam čitao Miloševićeve “Antropološke eseje” /Nolit, Beograd, 1978./ sa prekidima jer se takvim knjigama čovek vraća, uvek sam imao utisak da slušam Nikolu Miloševića koji govori, ne da čitam knjigu. Veliki majstor stilistike, profesor Milošević, pisao je sa izuzetnom lakoćom svoje knjige kao da ih je diktirao “u pero”.

Svoju prvu radio emsiju sa njim snimio sam 1988. „Arhipelag Gulag i komentari”. Delove romana “Arhipelag Gulag” čitao je moj kolega, spiker i urednik Radio Beograda Dušan Marković. Nikola Milošević je ovaj roman Aleksandra Solženjicina proglasio “romanom veka”.

Miloševića kao i druge učesnike, snimam na “Vidovdanskom saboru” 28. juna 1992. godine /Prva tri sata/. Link Vidovdanski sabor

U želji da prikupim što više dokumenata o studentskim demonstracijama 1968, na godišnjicu ovih demonstracija 1998. snimio sam profesore Ljubomira Tadića (Gosti sajta - Ljubomir Tadić), Nebojšu Popova, Dragoljuba Mićunovića (Gosti sajta - Dr Dragoljub Mićunović) i Nikolu Miloševića. O “68” profesor Nikola Milošević izgovorio je u moj mikrofon ovaj tekst koji donosim u celini. Snimio sam ga u njegovom kabinetu na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Emisija “68” predstavljena je u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu juna 1998. pod nazivom Demonstracije 1968. (Knjige koje govore - Demonstracije 1968.). Emisiju je predstavio Slobodan Mašić (Gosti sajta - Slobodan Mašić).

Posedujem još dva snimka Miloševićevih govora. Jedan je iz marta 1993, a drugi sa konferencije za štampu Srpske liberalne stranke oko 2000. godine, održane u Medija centru u Beogradu. Nikola Milošević je tada bio predsednik ove stranke. Za ovim tonskim zaspisima još uvek tragam.

GODINA 1965. Kolarčeva zadužbina

Bio sam na Kolarcu te večeri 27. oktobra 1965. godine jedan od ljudi koji su uspeli da uđu u prepunu salu Zadužbine u želji da čuju profesora Nikolu Miloševića, njegov pozdravni govor upućen književniku Milošu Crnjanskom koji se tek vratio iz Londona u zemlju. Smisao je bio čuti i živu reč Crnjanskog. Sada, u potrazi za autentičnim podacima o Crnjanskom, ne nalazim njihovu zajedničku fotografiju, ali zato nailazim na zanimljiv podatak iz knjige “Kamenovani Crnjanski”, Vladimira Bunjca, Valjevo 1986. deo iz “Životopisa”. Miloš Crnjanski 1945. London: “...Za moj povratak posebno dugujem veliku zahvalnost Srđanu Prici. Međutim, možda je najveću ulogu odigrao Moša Pijade koga sam znao još od 1920. godine. Na jednom prijemu u Londonu na kome sam ja bio kao savetnik za štampu, Moša me je prepoznao, potapšao po leđima i rekao: “Budalo matora što se ne vratiš kući?!”

Kolarac

Posle 33 godine Crnjanski je opet u Beogradu pred publikom Kolarca.

Profesor Nikola Milošević, pozdravni govor Crnjanskom.

Nikola Milošević - Slušaj:     (mp3)

Miloš Crnjanski najavljuje da čita deo iz romana SEOBE. Potom govori pesmu LAMENT NAD BEOGRADOM.

Miloš Crnjanski - Slušaj:     (mp3)

Ove snimke koristim uz dozvolu Kolarčeve zadužbine čiji su tehničari snimili ove tonske zapise.

GODINA 1968.

studentski protesti

Rektorat beogradskog Univerziteta, Studentski trg. U dvorištu Kapetan Mišinog zdanja odvijali su se glavni događaji tokom studentskih protesta. Među mnogim govornicima bio je i profesor Nikola Milošević. Tonske i filmske zapise načinio je Želimir Žilnik.

Nikola Milošević - Slušaj:     (mp3)

Nikola Milošević govori studentima tokom protesta.

Prisustvovao sam svim tim događajima tada, što mi je kasnije omogućilo da priredim za sajt ove linkove.
~ Dr Dragoljub Mićunović
~ Dr Ljubomir Tadić
~ Dr Nebojša Popov govori
~ Želimir Žilnik
~ Alija Hodžić
~ Jelka Imširović
i drugi


„Arhipelag Gulag“ ~ komentari

Profesor Nikola Milošević u svom komentaru na roman “Arhipelag Gulag” briljantno slika vreme Solženjicina i njegov roman. Zanimljivo je slušati ga danas bez obzira što novim generacijama izgleda da nam se “gulazi” ne mogu ponoviti. Ja sam kao novinar imao sreću da slušam i snimim za radio polusatnu reportažu koja je sastavljena od Miloševićevih komentara i odlomaka iz romana koje čita moj prijatelj, novinar, spiker i urednik Radio Beograda Dušan Marković. Profesora Miloševića snimio sam u njegovom stanu u Nevesinjskoj ulici u Beogradu 1988. godine.

Profesor Nikola Milošević
Profesor Nikola Milošević, Beograd, 1988.

Aleksandar Solženjicin
Aleksandar Solženjicin
(By I, Evstafiev, CC BY-SA 3.0, Веза)

Autor emisije Dragoslav Simić. Snimljeno 1988. godine.

Slušaj:     (mp3)

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Duško Marković
Duško Marković

Srodan link:
Prevodilac romana “Arhipelag Gulag” Vidak Rajković


GODINA 1992.

“Vidovdanski sabor”
28. jun 1992. godine
Prva tri sata

Nikola Milošević
Akademik Nikola Milošević u sredini (Foto D. Simić)

Slušaj:     (mp3)

Srodan link:
“Vidovdanski sabor” 28. jun 1992.


GODINA 1998.

U želji da prikupim što više dokumenata o studentskim demonstracijama 1968, na godišnjicu ovih demonstracija 1998. snimio sam profesore Ljubomira Tadića (Gosti sajta - Ljubomir Tadić), Nebojšu Popova, Dragoljuba Mićunovića (Gosti sajta - Dr Dragoljub Mićunović) i Nikolu Miloševića. O “68” profesor Nikola Milošević izgovorio je u moj mikrofon ovaj tekst koji donosim u celini. Snimio sam ga u njegovom kabinetu na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Emisija “68” predstavljena je u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu maja ili juna 1998. pod nazivom Demonstracije 1968. (Knjige koje govore - Demonstracije 1968.). Emisiju je predstavio Slobodan Mašić (Gosti sajta - Slobodan Mašić).

Slušaj:     (mp3)


Đorđe Malavrazić
Faktografski zapis o Nikoli Miloševiću

Nikola Milošević bio je istaknuti srpski teoretičar književnosti, filozof i društveni kritičar. Rođen je 17. aprila 1929. godine u Sarajevu. Srednju školu i fakultet (Odsek za filozofiju na Filozofskom fakultetu) završio je u Beogradu. Posle završenih studija predavao je na Odseku za književnost Filozofskog fakulteta (docnijem Filološkom fakultetu). Na tom fakultetu je i magistrirao i doktorirao. Asistent na katedri za opštu književnost sa teorijom književnosti postao je 1955. godine, a 1969. izabran je za redovnog profesora Teorije književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. CEO TEKST

Postavljeno: mart 2017. / mart 2019.


Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana