Početna  |  Kontakt Simić

english YouTube facebook pretraga

Beleška urednika sajta Dragoslava Simića:

Ovaj moto sajta prikazuje način rada primenjen u emisijama čiji sam autor.

Ivo Andrić. Iz priče „Alipaša“:

„Slušam ga dugo i pažljivo, samo mi ponekad dođe da mu upadnem u reč i da mu kažem šta ja mislim o tome. Da, dođe mi da to učinim, ali neću mu kazati ništa, jer ja ničiju priču ne prekidam i nikog ne ispravljam, ponajmanje stradalnika koji priča o svom stradanju. I kud bih ja došao kad bih to činio. Onda priče ne bi ni bilo. A svaka priča je, na svoj način, i u određenom trenutku, iskrena i istinita, a kao takvu treba je saslušati i primiti...“

“Terazijski parlament”, Branislav Lečić, 1991:
“... Slobodane Miloševiću dođi u skupštinu na Terazije...”

Dva lica jednog glumca: politika i umetnost Branislava Lečića

Naš sajt www.audioifotoarhiv.com je nekomercijalan. Izdržava se od dobrovoljnih priloga. Podržite ga donacijom.
Adresa urednika: Dragoslav Simić sicke41@gmail.com. Budite prvi koji će svojim novčanim prilogom podržati ovo kulturno dobro kome zbog nedostatka sredstava preti gašenje.

Napomena:
Sve tonske zapise na stranicama “Gosti sajta ~ Politička istorija Srbije, uživo”, prema navedenom vremenu i mestu načinio je urednik sajta Dragoslav Simić.

Branislav Lečič i Dragan Bjelogrlić
Terazijski parlament 1991. Branislav Lečič i Dragan Bjelogrlić
(iz Fotodokumentacije Politike)
Branislav Lečić
Branislav Lečić, sluša dokumentarnu dramu “Terazisjka česma” Dragoslava Simića. Snimljeno maja 2014. godine

Slušaj:      (mp3)

Prvo o politici

Uvod u priču: uprkos pretnjama od strane vlasti, opozicija je u Beogradu 9. marta 1991. održala miting protiv informativnog monopola vladajuće partije kome je prisustvovalo nekoliko desetina hiljada ljudi. Miting se završio krvavim obračunom demonstranata i policijskih snaga. Poginuo je jedan demonstrant i jedan milicajac. Na ulice Beograda izlaze tenkovi. Usledila su hapšenja. Uhapšen je i Vuk Drašković lider tada najveće opozicione stranke u Srbiji SPO.

1991.

11. mart. Terazijska česma.

Mnogi su defilovali ispred studenta, ali svakako o najvažnijim stvarima govorio je Zoran Đinđić, a svojim vođenjem Terazijskog parlamenta ostaće upamćen glumac Branislav Lečić. Politički čelnici opozicije bili su Zoran Đinđić, Dragoljub Mićunović, Vuk Drašković koji je upravo bio pušten iz zatvora, Vojislav Koštunica i drugi. Podršku studentima pružili su i glumci Bata Stojković, Petar Božović, Dragan Bjelogrlić i drugi.

O glumi Branislava Lečića odnosno o ovoj radio emisiji.

Nagrada "Vitomir Bogić" koju je pored ostalih dobio i Branislav Lečić marta 2014. u Radio Beogradu za svoja glumačka ostavrenja u radio drami, slučajno se poklopila vremenski sa nastupom Branislava Lečića na političkoj sceni Srbije, 11. marta 1991. godine. Na velikom studentskom protesnom mitingu opozicije na Terazijama, tokom tzv. plišane revolucije, zabeleženom kao Terazijski parlament, ispred terazijske česme, okupilo se više desetina hiljada ljudi. Snimao sam ovaj skup tonski i to mi je omogućilo da 23 godine kasnije, maja 2014. snimim ovu dokumentarnu radio dramu o Lečiću koja sadrži delove tih demonstracija. Čuje se izvorno šta su govorili Lečić, šta Zoran Đinđić, koji su bili zahtevi studenata. Ovaj događaj posle toliko proteklih godina kao da se pomalo zaboravio. Podsećanja radi uvek koristite link Gosti sajta 31 - “Politička istorija Srbije, uživo” - Audio i foto arhiv novinara Dragoslava Simića. Audio knjige, fotografije iz arhive, snimci radio emisija..., a preporučite ga i drugima.

Sajt
www.audioifotoarhiv.com
je nekomercijalan i spada
u domen nematerijalne
kulture.
Izdržava se od donacija.
Podržite ga.

Adresa urednika:
Dragoslav Simić
sicke41@gmail.com

Kraća biografija Branislava Lečića

Rođen je 25. avgusta 1955. godine u Šapcu. Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1978. godine. Član je Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1980. godine.
Pored glume, bavi se i političkim radom: vodio je tzv. „Plišanu revoluciju“ (protest kod Terazijske česme), a nakon pobede demokratskih partija i petooktobarskih promena, bio je ministar za kulturu u prvoj demokratskoj vladi Srbije, koju je predvodio Dr Zoran Đinđić.

Postavljeno: maj 2014.

Srodni linkovi:

Profesor Miladin Životić (1930. ~ 1997.) - „Beogradski krug“

Reditelj Dušan Makavejev: Unutrašnji motori samorazaranja, “Beogradski krug” 1992.

Advokat Nikola Barović: Naša situacija - „Beogradski krug“ 1992.

Kasim Rašidović - Izveštaj iz Sarajeva, na “Beogradskom krugu“, 1992.

Matija Bećković - Otvoreno pismo Slobodanu Miloševiću, 1992. godine.

Vlatka Krsmanović - profesorka sociologije iz Sarajeva, na sesiji “Beogradskog kruga”, 1992.

Dr Vladan Vasilijević (1933. ~ 1997.) - „Beogradski krug“ 1992.

Slobodan Inić (1946. ~ 2000.) - „Beogradski krug“

Olivera Milosavljević - “Beogradski krug” 1993.


Autor sajta  Kratka biografija Dragoslava Simića, osnivača sajta www.audioifotoarhiv.com
Dragoslav Simić Video zapis - O knjigama koje govore: Veče Dragoslava Simića. Narodna biblioteka Kruševac. Novinarka Maja Martinović, (Radio televizija Kruševac) 2006.
Dragoslav Simić je ekspert za proizvodnju radio programa o čemu svedoči ovaj sajt na kome možete čuti 1000 dokumentarnih radio emsija Dragoslava Simića: opširnije vidi

sicke41@gmail.com

english   YouTube   facebook sajta

Staza Vašeg puta vodi Vas u svet audio i foto arhiva novinara Dragoslava Simića.
Najznačajnije ličnosti iz političke i kulturne istorije nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije, pojavljuju se u izlozima ovog sajta.
Možete čuti veliki broj dokumentarnih radio emisija Dragoslava Simića i njegovih kolega po izboru urednika ili gledati fotografije snimljene iz profesionalnog ugla. Sajt otvara sačuvane porodične zvučne arhive na srpskom jeziku nastale pre i posle Drugog svetskog rata.
"Gosti sajta", “Knjige koje govore”, "Vaša pisma", "Radio kritika", "Prijatelji sajta", "Novi projekti", "Da li ste pročitali retke knjige" ~ samo je deo stranica ove elektronske izložbe okrenute novim medijima u svetu.
Sajt spada u domen nematerijalne kulture. Sajt je nekomercijalan.
Pristup sajtu je slobodan. Podržite ga donacijom. Novčani prilozi uplaćuju se preko žiro računa.
Informacije: urednik sajta Dragoslav Simić sicke41@gmail.com


Srodni linkovi: Vaša pisma, Otvoreno o sajtu, Novo na sajtu, Poklon za poneti, E-prodavnica

Pošaljite svoje utiske o ovoj strani na adresu urednika sajta: Dragoslav Simić, sicke41@gmail.com. Vaše pismo može biti objavljeno.

« Nazad

Ako želite lako i brzo da se snađete na sajtu kliknite na početna slova abecede.
Ovaj način omogućiće da lako pretražite sadržaj sajta.

A    B    C    Ć    Č    D    Đ        E    F    G    H    I    J    K

L    Lj    M    N    Nj    O    P    R    S    Š    T    U    V    Z    Ž

Arhiv Simić © 2009. Sva prava zadržana